Cmv Virüsü Nedir? Cmv Igg Pozitif Çikarsa Ne Olur?

Cmv virüs kadınların gebelik döneminde görülen ancak pek sık karşılanmadığı için detayları bilinmeyen bir virüs. Gebelikte birçok probleme sebep olan Cmv virüsü Herpes virüs ailesinden gelen DNA virüsüdür.

Cmv Virüsü Nasıl Bulaşır?

Cmv virüsü yani Cmv enfeksiyonu ilk defa geçiren kadınlar bu enfeksiyona Primer enfeksiyonu adını verirler. Cmv virüsü kan, süt, idrar, tükürük gibi vücut sıvıları ile bulaşmaktadır.

Aslında birçok hasta Cmv enfeksiyonu geçirir ama bunun farkına varmaz belirtileri birçok hastalıkla aynı olan enfeksiyon halsizlik, boğaz ağrısı, isal gibi belirtilerle atlatarak Cmv enfeksiyonu kaptıklarının farkına varmazlar bile. Cmv virüsü genelde cinsel ilişki yoluyla, hastanelerde kan ve kan ürünleri yoluyla, anneden bebeğe doğum esnasında ve emzirme yoluyla bulaşabildiği bilinmektedir.

Cmv hastalığının birçok hastalıkla benzer belirtileri vardır, bu nedenle kadınlar genelde bu belirtileri yaşadıklarında önemsemezler. Cmv hastalığının belirtileri ise şöyledir;

  • Ateşe bağlı nöbet geçirmek
  • İshal, bulantı, kusma, karın ağrısı ve sarılık gibi gibi belirtiler.
  • Kilo kaybı, öksürük, ateş, nefes darlığı ve zatürre gibi belirtiler.
  • Yemek borusu enfeksiyonuna bağlı olarak yutma güçlüğü, ağrılı yutma, karnın üst kısmında yanma gibi belirtiler gösterir.

Cmv hastalığının belirtileri Nezle ve Grip hastalıkları ile benzerlik gösterdikleri için kişiler genelde kendi tedavi yöntemleri ile doğal yollarla iyileşme yöntemini seçiyor. Bu nedenle bebekte ciddi sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Cmv Virüsü Nasıl Teşhis Edilir?

Cmv enfeksiyonu kolayca teşhis edilebilir. Rutin bir kontrol olan cmv testlerinden CMV, İGM, İGG testlerini yaptırıldığı zaman Cmv enfeksiyonu geçirip geçirilmediği kolayca anlaşılabilir. Gebelikte Cmv enfeksiyonuna yakalanma oranı %1 ila %4 arası bir orana sahiptir. Bu enfeksiyona maruz kalanlar ise bu hastalığı baş ağrısı ve halsizlik gibi hafif semptomlarla atlatır.

Cmv Enfeksiyonunun Bebeğe Geçme İhtimali Nedir?

Gebelikte Cmv virüsüne yakalanan annelerin bebeğe geçirme ihtimali ise %20 ila % 40 arasında bir orana sahiptir. Gebelikte enfeksiyona yakalanan annelerin enfeksiyonu bebeğe geçerse ciddi olarak etkilenme oranı %1 ila %10 gibi çok düşük bir orana sahiptir.

Bebek Cmv Enfeksiyonu Geçirirse Ne Olur?

Anne karnında enfeksiyonun saptanması çok önem taşır. Anne karnında enfeksiyon geçiren bebek en öneli göz olmak üzere ve sonra karaciğer ve dalakta büyüme ve bunların hepsi Cmv enfeksiyonuna işaret eder. Gebelik sırasında annelerin tahlilleri ve kontrollerinde aksatmadan rutin bir şekilde yaptırmaları gerekir.

Bebekte Cmv Virüsü Varsa Ne Yapılması Gerekir?

Tahlil ve kontrol sırasında bebeğin Cmv enfeksiyonuna yakalandığı teşhis edilirse aile ve motifle bir karar alınması gerekir. Bebeğin ciddi bir şekilde enfeksiyona yakalandığında ailenin ve doktorun, bebeğin dünyaya gelip gelemeyeceği konusunda, devam edilmesi ya da sonlandırılması konusunda ciddi kararlar almaları gerekir.

Cmv enfeksiyonuyla ilgili en önemli testlerden bir tanesi AVİDİTE testidir. Cmv enfeksiyonu kapan annelerin bu enfeksiyonu ne kadar ağır geçirip geçirmediğini anlamaları için CMV İGG AVİDİTE testi yapılır. Bu konu da en çok kafa karıştıran şeylerden bir tanesi de Cmv enfeksiyon ile Cmv hastalığıdır. Cmv enfeksiyonu; herhangi bir hastalık ve belirti göstermeden kişinin vücudunda virüsü taşımasıdır. Cmv hastalığı; herhangi bir hastalık belirti gösteren, virüsün çoğalmasıyla çeşitli şikayetlere yol açmasıdır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024