Gebelikte Bitki Çayları İçilebilir Mi?

Hamilelik bilindiği üzere oldukça meşakkatli bir yolculuktur. Bu yolculuk sırasında uyulması gereken belli başlı kurallar vardır. Hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için vücudunuzu koruma altına almanız gerekmekte ve oldukça önem taşıyan beslenme ihtiyacınızı sağlıklı besinler tüketerek karşılamalısınız. Bu sebeple beslenme konusunda seçici olmalı ve özellikle bitki çaylarından sakınmalısınız. Aksi takdirde gebelik ve bebek üzerinde zararlı etkilere neden olabilecek olumsuz ve kalıcı hasar veren sonuçlara yol açabilirsiniz. Uzmanlara göre hamileliğin sadece ilk üç ayı değil, sonraki üç ayı ve son üç ayı da bu kapsamda değerlendirildiğinde çok önemlidir. Bu amaçla vücudunuza aldığınız her tür yiyecek veya içecek sınırlı olmalıdır. Özellikle bitki çaylarının kullanımına dikkat edilmeli, doktor tarafından önerilmedikçe bu dönemde  bitki çaylarının içilmesine ara verilmelidir.

Hamilelikte Kullanılmaması Gereken Bitkiler

Bitki çayları içerisinde pek çok madde barındırmaktadır. Güvenli olduğunu bildiğiniz çay bile bu dönemde kullanım koşulları dikkate alınarak içilmeli, gerekirse tüketimi kesinlikle bırakılmalıdır. Hatta bazı bitkisel çaylar rahim kasılmasına neden olabileceği için erken doğum riskini arttırmakta, gelişimini tamamlayamayan bebekte ise ölümlere neden olabilmektedir. Bu bitkiler;

  • Sarıçiğdem
  • Kimyon
  • Lavanta
  • Ökseotu
  • Tarçın
  • Maydanoz suyu
  • Sinameki
  • Safran kesinlikle tüketilmemesi gereken sınıfta yerini almaktadır.

Uzmanlara göre yapılan incelemelerde, bazı bitki çaylarının içilmesi anne ve bebekte zarar oluşturmamaktadır. Bunlar;

Nane, limon, zencefil, ıhlamur, rezene, elma ve portakal gibi besinler günlük kullanım miktarları doktor tarafından belirlendiyse içilebilmektedir. Ancak bilimsel bir sonuç olmayıp, uzmanlar tarafından günlük iki fincan kadar tüketilmesine karşı çıkılmamaktadır. Bu sebeple sıkıntılı sonuç ortaya koyan herhangi bir bitki çayı dahil olsa dikkat edilmesi gerekmektedir.

Hamilelerin Kaçınması Gereken Bitki Çayları

Hamileliğin kaçıncı haftasında olursanız olun bitki çaylarının günlük olarak tüketilmesinin sakıncalı yanlarından bahseden uzmanlar anne adaylarını bebeklerin sağlığı için beslenme eğilimine özenle dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarmaktadır. Bu dönemde yapılan bilinçsizce tüketim kişinin içtiği bitkisel çaylar yüzünden bebeğin sağlıksız ve düşük riski altında doğmasına ve bitkisel çayların içinde ki maddeler yüzünden erken doğum riski artmakta ve karşı önlemler alınmasına rağmen, uzmanların seminerlerine gitmeniz gerekmektedir. Özellikle rahim uyarıcı bitkiler konusunda daha dikkatli olmalı ve düzenli tüketim yapan anne adayları uyarılmalıdır. Bu kapsamda hamilelik döneminde anne adayları beslenme konusunda bir diyet uzmanından yarım almalı ve sağlıklı doğum yapılması sağlanmalıdır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024