Gebelikte Kilo Alımı Nasıl Olmalı?

Kilo almak sizin için bugüne kadar hep elde etmesi zor bir şey mi oldu? Ve şimdi üzerine bir de yeni bir konu daha eklendi: hamilelik! Gebe kaldıysanız, bu kilo almanız gerektiği anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, hamilelik sürecinde ne kadar kilo alacağınızı ve hangi ayda kaç kilo almanız gerektiğini bilmeniz önemlidir. Hamilelikte çok fazla kilo almak; gebelik diyabeti, yüksek tansiyon ya da doğum sırasında komplikasyon riskini arttırabilir ve kilo fazlalığınız arttıkça, her biri için taşıdığınız risk de artmaktadır.

Anne adaylarının bazılarının yaptığı gibi, bu süreçte yeterli miktarda kilo almamak, hamilelik komplikasyonları ile birlikte; bebeklerde düşük doğum ağırlığı ve çeşitli hastalıklar için de risk altında olmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle, sabit bir tempoda ilerlemek; hem vücudunuz hem hamileliğiniz ve hepsinden önemlisi de bebeğiniz için en iyisidir.

Bunlar, kulağa zor gibi gelse de, hamilelikte kilo alımını kontrol altında tutmak için yapabileceğiniz pek çok şey vardır. Bu yazıda, hamilelik boyunca, sağlıklı bir şekilde kilo almak için aklınızda tutmanız gereken bazı önemli bilgileri bulabilirsiniz…

gebelikte-kilo

Gebelikte Hangi Ayda Kaç Kilo Alınmalı?

Hamilelik sürecinde kilo alma hızınız; metabolizmanız, aktivite seviyeniz ve genetik gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Bu da, hamilelik sürecinde, doktor randevularınızı ihmal etmemeniz için bir diğer önemli nedendir.

İlk üç aylık dönemde, bebeğiniz hala oldukça küçüktür. Bu nedenle, bu süreçte 3-4 kilodan fazlasını almanıza gerek yoktur. Ancak, mide bulantısı ve kusma problemleriniz varsa; kilo alamayabilir ve hatta verebilirsiniz. Yine de, iştahınızın geri geldiği sonraki aylarda bunu telafi ettiğiniz sürece, bu bir sorun oluşturmayacaktır.

Hamileliğinizin 3.-6 aylarında, bebeğiniz artık fark edilir şekilde büyümeye başlayacaktır. Bu süreçte, toplamda 5-6 kilo almış olmanız gerekmektedir.

Hamileliğin son üç aylık döneminde, bebeğinizin aldığı kilo ciddi şekilde artmaya başlar ancak bu size çok fazla yansımayabilir. Bazı kadınlar, hamileliğin son ayında 1-2 kilo verdiklerini bile belirtmektedir.

Kademeli bir şekilde alınan kilo, ne kadar kilo aldığınız kadar önemlidir; çünkü, bebeğiniz rahminizde kaldığı sürede, büyümek ve gelişmek için sürekli olarak besin ve kalori alımına ihtiyaç duyar.

Hamilelikte Çok Fazla Kilo Almamak İçin Öneriler

Anne adaylarının hamilelikte en sık yaşadıkları problem, iştahı kontrol altına alamamak ya da sürekli olarak bir şeyler atıştırıldığından, kontrolsüz bir şekilde kilo almaktır. Bazen de, hamilelikte yeteri kadar kilo alınamayabilir. Hamilelikte, sağlıklı ve kontrollü bir şekilde kilo almak için dikkat etmeniz gerekenler aşağıda sıralanmıştır:

  • Az Az Sık Sık Yemek Yiyin

Hamilelik döneminde kilo almak bazen zor olabilir ve öğünlerinize fazlada kalori eklemekte zorlanabilirsiniz. Bunun yerine, daha küçük öğünler ve daha sık yemek yiyerek, gün içerisinde aldığınız kalori miktarını arttırabilirsiniz.  

  • Çantanızda Atıştırmalık Bulundurun

Bu, dışarıdayken sağlıksız besinlerden uzak turmanızı ve günlük aldığınız kalori miktarını arttırmanızı sağlar. Yanınızda, hazırlık gerektirmeyen pratik yiyecekler taşıyabilirsiniz. Örneğin badem, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler ya da kurumeyveler iyi birer atıştırmalık seçeneğidir.

  • Kalorisi Yüksek İçecekler Tüketin

Bu, özellikle hamilelik döneminde kilo almakta zorlanan anne adayları için geçerlidir. Gün içerisinde yemek yemekte zorlanıyorsanız, aldığınız sıvıların kalorisini yükseltmek etkili bir seçenek olabilir. Örneğin, içtiğiniz sütlerin içerisine protein tozu eklemeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, ihtiyaç duyduğunuz vitamin ve mineralleri almak için meyveli smoothie’leri de deneyebilirsiniz.

Doğumda Kaç Kilo Olmalıyım?

Doğumda kaç kilo olacağınız, hamile kalmadan önceki kilonuza bağlı olacaktır. Ayrıca, gebelikte kilo alımı büyük ölçüde değişkendir. Anne adaylarının büyük bir bölümü, kilolarının önemli kısmını 20. haftadan sonra alarak, toplamda 10-12.5 kilo alır. Fazladan alınan kiloların büyük bir kısmı, bebeğin büyümesine bağlıdır. Bununla birlikte, çok az ya da çok fazla kilo almak; hem sizde hem de doğmamış bebeğinizde çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024