Tüp Bebek Tedavisinde Anne Adayının Sorumlulukları Nelerdir?

Doğal yöntemlerle bebek sahibi olmayan bireyler için uygulanan bir yöntemdir. Kadın yumurtalarının erkek üreme hücresi ile birlikte laboratuvar ortamında işlem yapılması halidir. Tüp bebek tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Özellikle bazı ilaçların desteği ile kadın yumurtaları üzerinde uyarma işlemi yapılarak birden fazla yumurta elde edilmektedir. Tüp bebek için başvuru yapan bireylerin çoğu etkili bir tedavi sürecinden geçerek bebek sahibi olabilme hayallerine kavuşmaktadır.

anne-adayi

Tüp Bebek Tedavisinde Aşılama İşlemi

Tedavi sürece çiftler üzerinde sıkıntı ve stres yaratabilmektedir. Mutlaka bilinçli bir araştırma yapılmalı ve doktor yardımı ile bu süreci olumlu bir şekilde atlatmaya çalışılmalıdır. Tedavi sürecine başlamadan önce çiftlerin mutlaka olumlu düşünceler içerisinde olmaları gerekmektedir. Bu tedavi sürecinde anne adayına büyük sorumluluk düşmektedir. Anne adaylarının mutlaka pozitif düşünce içerisinde olarak tedavi sürecine başlamaları gerekmektedir. Anne adayları üzerinde pozitif düşünce hakimiyeti konusunda en büyük rol tabi ki de eşlerden geçmektedir ve anne adayı üzerinde eşlerinin mutlaka yardımcı rol oynamaları gerekmektedir.

Anne ve baba olmak isteyen bireylerin tüp bebek için herhangi bir çekinme duygusuna yer vermeden doktorlardan çekinmeden akıllarına takılan tüm soruları sormaları gerekmektedir. Bu şekilde sağlıklı bir tedavi sürecine başlanmış olunur.

Aşılama Sonrası Neler Yapılmalıdır?

  • Aşılama sonrası yaklaşık 30 dk. boyunca sırt üstü uzanmalısınız.
  • Tedavi süreci boyunca ağır kaldırılmamalı ve efor gerektiren faaliyetlerden uzak durulmalıdır.
  • Aşılama yapıla ilk gün banyo yapılmamalıdır.
  • Aşılama yapıldığı günü izleyen iki gün içerisinde cinsel ilişkiden uzak durulmalı ve doktorun söylediği tarihten itibaren net bir bilgi edinmelisiniz.
  • Temiz ortamlarda yatmalı ve mutlaka uyku düzeni oluşturulmalıdır. Bunlara ek olarak sağlıklı beslenmek çok önemlidir.
  • Aşılama tedavisi sürecinde kanama ile karşılaşıldığında korkmamalı ve bunu doktorunuzla paylaşmalısınız.
  • Aşılama işlemine takip eden 14 gün içerisinde gebelik testi yapılarak sonuçları öğrenmek mümkündür.
  • Aşılama süreci ağrısız geçebilmektedir ilk başlarda kasık ağrıları çekebilirsiniz bu süreç devam ederse mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz.
  • Aşılama sürecinde kanamalar meydana gelebilir fakat çok yoğun bir şekilde seyretmez. Aşılama sürecinde kanama durumu yaşarsanız panik yapmamalısınız. Fakat kanama ağır ve yoğun bir şekilde devam ediyorsa mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz.
  • Aşılama sürecinde kanama meydana gelir özellikle 15 gün sonrasında meydana gelen bir kanama çeşidi vardır. Anne adayları bu kanamayı takip etmelidir ve kanama meydana gelmesi durumunda korkmamalı ve doktoruna bilgi vermelidir.
  • Aşılama sürecinde sonuç alınılmasa bile doktorunuz tarafından tüp bebek tedavisi için başka yöntemlere geçebilirsiniz.

Aşılama önce anne adayına yapılan bir takım testler vardır. Bunlar çocuk sahibi olmak için herhangi bir engel var mı? Sorusuna cevap bulmak için yapılmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Anne Adayının Sorumlulukları

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin tüp bebek tedavi sürecine geçmeden önce mutlaka kendilerini bu duruma ve tüp bebek tedavi sürecinden doğacak her türlü sonuca hazır olmaları gerekmektedir. Anne adayının stresten uzak bir şekilde doktoruyla görüşmesi ve tüm tedavi sürecinde pozitif bir şekilde süreci takip etmesi gerekmektedir. Anne adayına en büyük desteği yine eşi verecektir. Çiftler doktorlarından çekinmeden her türlü soruyu sorarak sağlıklı ve bilinçli bir süreçten geçmeleri gerekmektedir. Bu şekilde anne adayı için tedavi süreci başlar ve tedavi yöntemi kapsamından doktoru tarafından gerekli bilgiler verilir. Anne adayı hangi yöntemi kullanırsa kullansın mutlaka stresten uzak bilinçli ve pozitif düşüncelerle doktoruyla tam kapsamlı bir iletişim kurarak tedavisine devam etmesi gerekmektedir. Sonuç ne olursa olsun bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin her zaman olumlu düşünerek tedavi süreçlerine başvurmaları önerilmektedir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024