Tüp Bebek Yöntemi Hakkında Merak Edilenler

Çiftler normal yollardan bebek sahibi olmadıklarında uzman doktorlar yardımıyla tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olurlar. Tüp bebek yönteminin çok eski tarihlere dayanan bir geçmişi vardır. Tüp bebek nedeni belirlenemeyen infertil de, erkek kaynaklı sorunlarda ve kadın kaynaklı kısırlık sorunları gibi durumlarda başvurulan yöntemdir. Tüp bebek süreci uzun ve dikkat isteyen bir süreçtir. Bu sürece doktorunuzun uyarılarına ve tedavisine disiplinli bir şekilde uyarsanız tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabilirsiniz. Tüp bebek diğer yöntemlere göre gebelik şansını artırdığı için genellikle ilk tercih edilen yöntemlerdendir. Tüp bebek yöntemi sayesinde sağlıklı gebelik, anomalisiz bebek ve kontrollü bir hamilelik yaşarsınız.

Tüp Bebek Hangi Durumlarda Yapılır?

Yardımcı yöntemler uygulanıp gebelik oluşmadıysa

Sebebi bilinmeyen bir infertilite mevcut ise

Cerrahi ya da diğer nedenlerden dolayı anne adayının tüplerinde hasar oluşmuş ise

Sperm sayısı ve kalitesinde sorun olan baba adaylarında

Endometriozis olan kadınlarda

Yumurtalık rezervinde sorun var ise

Yaşanan genetik bir soruna bağlı sağlıklı bir gebelik isteniyorsa

Aile planlaması yöntemi olarak tüpleri bağlanmış ise

Sebebi belirlenmiş infertilite durumlarında tüp bebek tedavisi uygulanır.

 Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi 5 aşamada yapılan bir süreçtir. İlk olarak tüp bebek tedavisinden önce infertilitenin nedeni bulunur ve buna uygun tedavi yöntemi seçilir. Tüp bebek nasıl yapılır kısaca anlatacak olursak;

  1.       Yumurtalıkların Uyarılması

Anne adayının adetinin 3. Gününde içerisinde hormon bulunan kullanıma hazır akıtma subkutan olarak anne adayına uygulanır. Yumurtalar HCG hormonu yardımı ile uyarılır ve olgunlaştırılır. Yumurtalar ultrason ile takip edilir. İçerdiği hormon normalden fazla yumurta oluşumunu sağlar. Yumurtanın uyarılması 10-12 gün arasında kişiden kişiye değişiklik gösteren bir durumdur.

  1.       Yumurta Toplanması

Yumurta uyarma işleminden sonra oluşan yumurtalar yeterli olgunluğa ulaştığında yumurta çatlatma iğnesi yapılır. Bu iğne yapıldıktan 36 saat sonra transvajinal ultrasonografi ile genel anestezi altında yaklaşık 30 dakika süren bir işlemle yumurta toplama işlemi yapılır. Yumurta toplama işleminde en önemli olan çatlatma iğnesinin vaktinde yapılmasıdır. Bu işlemde ortalama 12 adet yumurta toplanır. Bu sayı kişiden kişiye değişiklik gösterirken 40 adet yumurtaya kadar çıkabilir.

  1.       Fertilizasyon

Yumurta toplama işleminden sonra oluşan oosit hücreler laboratuar ortamında seçilmiş kaliteli spermler ile mikroenjeksiyon ya da klasik tüp bebek yöntemi ile döllendirilir. Bu sayede kaliteli ve sağlıklı embriyolar oluşur. Bu embriyolar anne rahmine transfer edilene kadar takip edilir.

  1.       Embriyo Transferi

Laboratuar ortamında oluşan embriyolar anesteziye gerek duymadan anne adayının rahmine 72 saat sonra yerleştirilir. Oluşan embriyo blastosit safhasında iken anne rahmine transfer yapılır. Bu süre embriyonun kalitesine ve sayısına göre değişiklik gösterebilir. İnce katater yardımı ile rahim içine embriyo yerleştirme işlemi yapılır.

Tüp Bebekte Gebelik Nasıl Sonlanır?

Tüp bebek tedavisinden sonra bebeğin istenilen yerde yerleşmemesi yani dış gebelik, kese oluşumu var ama bebeğin kalp atımlarının oluşmaması, kanama gibi sorunlarda yaşanabilir. Yaşanan bu komplikasyonlar normal sağlıklı bir doğumun yaşanmasını engeller. Bu sorunlar oluştuğu takdirde anne adayı takip edilerek uygun tedavi ile gebelik sonlanması yapılır. Anne adayına ilaç tedavisi başlanır. Laparoskopik olarak eğer dış gebelik varsa kese yerleştiği bölgeden alınır. Bu işlem sırasında genel anestezi uygulanır. Bir diğer yöntem olarak da kürtaj yöntemi kullanılabilir. Bu yöntem ile de gebelik sonlandırılır.

Tüp Bebek Yönteminin Riskleri

Sağlık için uygulanan her yöntem az veya çok kendi içinde risk barındırır. Tüp bebek yöntemi de içerisinde belli riskler içeren bir yöntemdir. Düşük, dış gebelik, yumurta toplama ve transfer gibi işlemlerden sonra enfeksiyon kapma, erken doğum, kanama, baskı hissine bağlı psikolojik bozukluk, düşük doğum ağırlığı, mesane problemleri, kullanılan hormonal ilaçlarına bağlı olası kanser risklerinde artma gibi çeşitli riskleri içerisinde barındırır. Doktorunuzun uyarılarını dikkate alarak ve uygun yöntem ile yapılan her tedavide bu riskler mümkün olduğu kadar en aza indirilmeye çalışılır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024