Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlere sunulan seçeneklerden biride tüp bebek tedavi yöntemidir. Bunun nedeni hem maliyetinin daha düşük olması hem de başarı oranının yüksek olmasıdır. Tüp bebek tedavisinde ilk aşamada bu yöntemi denemek isteyen çiftler uygunluk açısından değerlendirmeye alınmakta ve çeşitli testler uygulanarak tedavinin sonraki aşamaları planlanmaktadır.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR NELERDİR?

Tüp bebek tedavisinin tercih eden çiftlere sunduğu en büyük avantaj çocuk sahibi olmak için geliştirilen en eski ve en güvenilir yöntem olmasıdır. İlk olarak 1978 yılında uygulanmaya başlayan bu yöntem geçen yıllar ile beraber kendisini geliştirmeyi başararak bugün hem daha yüksek başarı oranı ile hizmet vermekte hem de çiftlere güvenilir bir şekilde bebek sahibi olma imkanı sağlamaktadır. Yine diğer tedavi yöntemler ile kıyaslandığında riskleri yok denecek kadar azdır. Yöntem her geçen gün biraz daha geliştirilmeye devam ederken bu sayede başarı oranı da yükseltilmeye devam edilmektedir.

Tüp Bebek Dezavantajları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinin dezavantajları arasında ilk sırayı ne yazık ki yüksek maliyetler yer almaktadır. Tüp bebek fiyatları seçilen merkeze, bu merkezin başarı oranına, doktorun deneyimine ve bulunduğu ile bölgeye göre dahi farklılıklar göstermektedir. Bunun yanı sıra tüp bebek tedavisinde başarısızlık riski de son derece yüksektir. Genelde ikinci ya da üçüncü denemede tüp bebek tedavisi başarılı sonuçlar verdiği için tedavinin maliyeti yükselmektedir.

Yine gebelik ihtimalini arttırmak için aynı anda birden fazla embriyo transferi yapılması nedeniyle genelde çoğul gebelikler yaşanmaktadır. Türkiye’de ise bu durumun engellenmesini sağlamak amacı ile sadece gerekli görüldüğü hastalarda aynı anda birden fazla embriyo transferi yapılmasına izin verilmektedir. Pek çok anne adayı ise bu tedavinin yumurtalık üretimini olumsuz etkilenmesi ya da erken menopoz riski yarattığı düşüncesi ile tüp bebek tedavisi istememektedir. Ancak tüp bebek tedavisinde kesinlikle bu tip sorunların oluşması mümkün değildir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024