Adet Düzensizliğinin Sebepleri

Hem adet döngüsü hem de adet dönemi kadına göre değişmektedir. Adet bozukluğu ayırt edilmeden her bir kadının vücudundaki farklı hormonlara göre değişmektedir. Adet döngüsü, dönemin başlangıcı ile diğer adet başlangıcı arasındaki zaman dilimini ifade ederken, adet kanaması yalnızca bir kadının kanama zamanını göstermektedir. Adet dönemi bozuklukları birçok kadın da görülmektedir.

Adet Değişikliklerini İzlemek

Bir adet dönemi genellikle 3 ila 6 gün arasında sürer ve ortalama adet döngüsü uzunluğu ortalama olarak 24 ila 37 gün arasındadır. İki kadının adet döngüsü aynı değildir ve bazılarının hormonları yavaştır yani daha az adet olmaktadırlar. Adet döngüsü süresindeki değişiklikleri kadının kayıt altına alması ve değişiklikleri karşılaştırması gerekmektedir. Bir takvimi kullanarak her bir döngüyü izlemek, her kadının vücudu ve adet döngüsü için normalin belirlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Stres Ve Hormonal Etkenler

Stres adet döngüsündeki değişikliklerin nedenlerine sebep olmaktadır. Vücut baskı altındayken kortizol hormonunu serbest bırakabilmektedir. Kortizol, östrojen seviyeleri dahil olmak üzere vücudun birçok bölgesini etkiler ve östrojen seviyelerindeki bir değişiklik, adet döngüsünün süresini değiştirmektedir. Östrojeni etkileyen bu kortizol kalıbı, çevresel faktörler, seyahat, işle ilgili stres, nedeninden bağımsız olarak oluşmaktadır. Bunlar, döngü süresini değiştirebilecek strese neden olan faktörlerden bazılarıdır.

Aşırı Alkol Ve Diğer Faktörler

Alkolün vücut için bir stres faktörü olarak görülmesinin yanı sıra, bu maddenin aşırı tüketimi, vücudun östrojen ve progesteronu metabolize etme yeteneğini etkileyebilir ve bu da döngünün süresini değiştirebilmektedir. Teknik olarak neden kaygı olsa da, vücut bazı ilaçlara, alkol, kafein ve diğer uyarıcılara, strese tepki verecek şekilde yanıt vererek, kortizolün, döngünün uzunluğunu değiştiren hidrojenleri etkilemesine neden olmaktadır. Yeme bozuklukları, aşırı kilo kaybı, aşırı egzersiz ve aşırı beslenmeye yol açar, ancak zayıf beslenme de yumurtlama kontrolünden sorumlu beyin proteinlerini değiştirerek döngüyü etkileyebilir.

Tıbbi Koşullar Yaş Sorunu

Kortizol ve östrojene ek olarak, adet uzunluğunda değişiklikler yaşayan bir kadının diğer hormonel dengesizlikleri olabilmektedir. Vücuttaki tüm hormonlar diğerlerinin performansını etkiler ve eğer bir hormon seviyesi düşükse, bu adet döngüsünde değişikliklere yol açabilecek bir durum olmaktadır. Böylece adet bozukluğu genetik zincir reaksiyonuna neden olabilmektedir. Bu değişikliklerle ilişkili diğer tıbbi durumlar polikistik over sendromu, rahim kistleri ve ura neden olabilmektedir. Kemoterapi, uygulanırsa doğum veya düşük yapma olasılığınız yüksektir. Ayrıca gıda maddeleri ve değişiklikler yaşlanma nedeni olabilmektedir. 30 yaşından sonra, genellikle adet döngüsü sırasında değişiklikler meydana gelmektedir. Daha sıklıkla adet döngüsü veya adet süresini sınırlamaktadır. Her yıl başından başlayıp yıl sonlarının ortalarına kadar menopoza geçişin ilk aşamaları başlar ve döngülerin uzunluğu ve düzenlilikleri genellikle değişmektedir. Adet döngüsünün uzunluğundaki bu doğal değişiklikler, özellikle östrojen ve progesteron hormonlarının yaşla birlikte vücutta değişmesi nedeniyle adet bozuklukları oluşmaktadır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024