Yumurtalık Kistleri Neden Olur ?

Yumurtalıklar, kadınların karın alt bölgesinde yer alan rahmin içinde yer alan sağda ve solda olmak üzere iki adettir. Bu yumurtalıklar, kadınlarda östrojen ve progesteron hormonları üretme görevi üstlenmektedir. Yumurtalık kisti, yumurtalıkların içerisinde ki sıvı dolu keseciklerdir. Etrafı zar şeklinde çevrili olan kistler çoğu zaman zararsızdır. Her kadında görülebilen yumurtalık kisti, adet dönemlerinin ağrılı ve sancılı geçmesine sebep olduğu gibi bazen hiçbir belirti vermemektedir.

Yumurtalık Kisti Neden Olur ?

izyolojik ve patolojik olarak ikiye ayrılan kistlerden fizyolojik kist, kadınlarda her adet dönemi içerisinde folikül adı verilen küçük bir kist gelişir. Yumurtlama döneminde bu kistin içerisine kan dolar ve gebelik varsa eğer progesteron hormonu salgılamaya başlar. Gebelik söz konusu değilse adet kanaması ile kist dışarı atılır. Her ay vücudun bu şekilde yenilenmesini sağlayan kistlerin zararı yoktur; fakat adetle atılamayan kistler vücutta büyümeye başlar. Bu fizyolojik kistler zamanla küçülüp kaybolmaktadır. Kistler kaybolmaz ve ağrı, sancı, halsizlik gibi durumlara sebebiyet verdiği anda doktora gidip kontrol altında olmalı, gerekirse tedavi görmelidir.

Yumurtalık Kisti Belirtileri

Kistler bazen varlığını bile hissettirmezken bazen şiddetli belirtiler vermektedirler.

  • Dayanılmayacak boyutta karın ve kasık ağrıları,
  • Normal dışı seyreden bel ağrıları,
  • Karında anormal şişlik meydana gelmesi,
  • Adet düzensizliğinin olması,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı olması,
  • Göğüslerde ağrı olması,
  • Kasık bölgesinde ele kitle gelmesi,
  • Aşırı halsizlik ve bulantı gibi belirtilerin ortaya çıkması durumunda hemen bir hekime başvurmak gerekmektedir.

yumurtalik-kisti-1024x768

 Yumurtalık Kistinin Teşhisi

Kistler, uzman hekimler tarafından belirtilere bakarak teşhis koysalar da kesin bir teşhis konması için hastanın ultrasona alınması gerekmektedir. Evli olan kadınlarda vajinal

muayene ile de teşhis konmaktadır. Kistlerin teşhisinde jinekologlar, durumun seyrine göre MR ve tomografi de istemektedirler.

Kistlerin teşhisinde kullanılan başka bir yöntem ise hormonal testlerdir. Bu testler sayesinde iyi huylu ya da kötü huylu kistler tespit edilmiş olur. Doppler Ultrasonografi yöntemiyle de kistlerin iyi veya kötü huylu olanı tespit edilip tedavinin hızlanmasında yardımcı olmaktadır.

yumurtalik-kisti-2-1024x682

Yumurtalık Kisti Patlaması

Over kist rüptürü adı verilen yumurtalık kisti patlaması, yumurtalık içindeki sıvının artması ile meydana gelen bir olaydır. Ağrı ve kanamaya sebep olacağı gibi hiçbir şekilde ağrı ve sancı hissi vermeyebilir. Yumurtalık kisti patlamasında meydana gelen ağrı ve sancılı durumda yapılacak en önemli şey hemen uzman bir hekime başvurmaktır.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı İyileşme Süreci

Yumurtalık kistleri, jinekolog tarafından muayene sonucu ilaç ya da cerrahi bir operasyonla tedavi edilmektedirler. Risk söz konusu olmayan kistler, doğum kontrol hapları ile tedavi edilir. Tedavinin diğer bir aşaması olan Laparoskopi, küçük çaplı kistlerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Büyük çaplı kistlerde ise Laparotomi tedavisi uygulanır. İyileşme süreci hastanın durumuna göre ve hastalığın seyrine göre değişmektedir. Bu süreç kişiden kişiye de fark eder.

Gebelik Döneminde Yumurtalık Kisti Varsa Ne Yapılmalı ?

Gebelik dönemi kadınların en hassas ve bedensel olarak korunmanın düşük olduğu zaman dilimidir. Gebelikten önce ve sırasında en çok rastlanan hastalık ise kistlerdir. Kistlerin genelinin iyi huylu olduğu ve zarar vermediği düşünüldüğünde gebelikte bir sorun olarak düşünmekten ziyade kontrol odaklı olmak önerilir. Gebeliğin 16 veya 18. haftalarında bebeğin gelişimine engel olacak bir yapıda veya büyüklükte olup olmadığına bakılır. Doktorunuz bunu gözden çıkarmadan ultrason yapacaktır. Genelde kendiliğinden yok olur veya bebekle birlikte yani doğum sırasında çıkarılır. Bu nedenle korkutucu tabloların gelişmesinin ihtimali azdır. Yine de kontrolleri aksatmamak veya doktorun yönlendirmelerine uymak son derece önemlidir.

Gebelikteki Kistler Nasıl Takip Edilmeli ?

Hamile kadınların 14. Haftaya kadar bilemedikleri rahatsızlık olan yumurta kisti, 20. Haftadan sonra doktor kontrolü ile ilaç tedavisine başlanarak eritilme yoluna gidilir. Ayrıca kistin zararı ve büyüklüğü göz önüne alındığında 18. Hafta itibari ile cerrahi yöntemle kist alınabilir. Bu süreçte doktorun tavsiyelerine uymak, düzenli ilaç kullanmak, uyku saatlerine dikkat etmek ve sık sık dinlenmek anneler için önemlidir.

Yumurtalık Kistlerinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir? (Over)

Yumurtalığın içinde veya üstünde bulunan içi sıvı dolu olan yapılara, yumurtalık yani over kisti denmektedir. Genellikle küçük olan bu kistler, herhangi bir soruna neden olmadan kendiliğinden geçebilmektedir. Bazıları ise patlayarak önemli sorunlara neden olabilmektedir. Yumurtalık kistlerinin üç çeşit tedavi yöntemi bulunuyor. Birinci yöntemde, kistin gelişimi izlenir ve kendiliğinden yok olması beklenir.

Bu yöntem, çok küçük ebattaki kistlere uygulanmaktadır. İkinci yöntem ise, ilaç tedavisidir ve doğum kontrol hapları ile kistin küçültülerek yok olması sağlanmaktadır. Üçüncü yöntem ise, cerrahi müdahale ile kistlerin alınmasıdır. Bu da büyüyen ve ağrı yapan kistler için kullanılmaktadır. Kistin kansere dönme durumu varsa, kist ile birlikte yumurtalıklar ve uterus ta alınabilmektedir.

yumurtalik-kistleri-1024x768

Yumurtalık Kisti Adetle Nasıl Atılır ?

Her reglde yumurtalık inde folikül kist oluşur. Folikül kist 3 cm çapındadır ve içinde de yumurta hücresi bulunur. Kist çatladığında içinde bulunan yumurta dışarı atılır ve döllenmeye hazır bir hale gelir. Eğer döllenme 2 hafta içerisinde olmazsa regl görülür. Reglle birlikte kistte atılmış olur.

Yumurtalık Kisti Türleri

Yumurtalık kistlerinin bir de türleri bulunur.

Bu türler şu şekilde sıralanabilir;

  • Dermoid Kistler
  • Kist Adenomlar
  • Seröz Kist Adenomları
  • Folikül Kisti
  • Müsinöz Kist Adenomlaro
  • Endometrioma

Yumurtalık kisti türleri bu şekildedir. Genç yaştaki insanlarda genelde folikül kisti görülür. Regl dönemlerinde bittiği için herhangi bir tedavi gerektirmeyen bir kist türüdür.

Bu bölümde Yumurtalık Kistleri üzerine sıkça sorulan sorulara ve cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sıkça Sorulan Sorular
Kistler bazen varlığını bile hissettirmezken bazen şiddetli belirtiler vermektedirler. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: Dayanılmayacak boyutta karın ve kasık ağrıları, normal dışı seyreden bel ağrıları, karında anormal şişlik meydana gelmesi, adet düzensizliğinin olması, cinsel ilişki sırasında ağrı olması, göğüslerde ağrı olması, kasık bölgesinde ele kitle gelmesi, aşırı halsizlik ve bulantı.Yumurtalık kistinin teşhisi nasıl olur?
Fizyolojik ve patolojik olarak ikiye ayrılan kistlerden fizyolojik kist, kadınlarda her adet dönemi içerisinde folikül adı verilen küçük bir kist gelişir. Yumurtlama döneminde bu kistin içerisine kan dolar ve gebelik varsa eğer progesteron hormonu salgılamaya başlar. Gebelik söz konusu değilse adet kanaması ile kist dışarı atılır. Kistler kaybolmaz ve ağrı, sancı, halsizlik gibi durumlara sebebiyet verdiği anda doktora gidip kontrol altında olmalı, gerekirse tedavi görmelidir.
Kistler, uzman hekimler tarafından belirtilere bakarak teşhis koysalar da kesin bir teşhis konması için hastanın ultrasona alınması gerekmektedir. Evli olan kadınlarda vajinal muayene ile de teşhis konmaktadır. Kistlerin teşhisinde jinekologlar, durumun seyrine göre MR ve tomografi de istemektedirler. Kistlerin teşhisinde kullanılan başka bir yöntem ise hormonal testlerdir. Bu testler sayesinde iyi huylu ya da kötü huylu kistler tespit edilmiş olur.
İlgi Alanlarımız
TÜM BÖLÜMLER
Randevu ve İletişim Formu
bu yolculuğa birlikte çıkalım
HASTA ÖYKÜLERİ
Aslında Bazı Duygular Anlatılmaz Sadece Hissedilir... Umudun Bittiği Çizgisindeydim Ben Takiii... Esra Hocamı Tanıyana Kadar.. Tüp Bebek Tedavim ilk Denemede Başarılı Oldu.. Herşey Sizin sayenizde Hocam Rabbim Size uzun Ömürler Nasip Etsin Nice Anne Adaylarının Güneş'i Olun....
Eda
Evetttt. Biz de birçok tüp bebek merkezi gezmiştik.. İlk tüp bebek denemesinde hiç yumurta çıkmamıştı... Diğer bir merkezde embriyo kalitesi çok kötü geldi... Artık çok yorulmuştuk, nasıl bir yol alacağımızı bilmiyorduk.. Doktortakvimi yorumlarını okuyarak bu güzel kadına gelmeye karar verdik.... İyi ki de gelmişiz.... Şimdi hamileyim... Allah sağlıkla elime aldırsın diyorum, allah razı olsun Esra Hocam..
İrem
Umudumun tükendiği anda karşıma çıkan isim Esra Çabuk Cömert!
Ayla
Gebelik takibi ve doğum için Esra Çabuk Cömert'e gittim. Herşey harikaydı. İlgili, bilgili neşeli doktorum, iyi ki Esra Hocam var. Bebeğimi Esra Hocayla karşılamak bu süreçte verdiğim en doğru karardı.
Arzu
Çocuk isteyen bir çift olarak 8 aydır çocuk sahibi olamıyorduk, tüm testlerimiz de normal gelmişti, Esra Hoca ile bir arkadaş aracılığı ile tanıştık, Esra hoca ile klomen tedavisine başlamaya karar verdik ve sonucumuz bu kadar kısa sürede pozitif geldi... Allah yolunuzu açık etsin Esra Hocam.
Hale
Çıktığım bu meşakkatli yolda ilgi ve alakasına minnettar kaldığım sevgili doktorum.. güler yüzünüze ve iyi niyetli yaklaşımınıza teşşekkür borç bilirim. Sayesinde doğumdan hiç bir zaman korkmadım ki iğneden korkan ben sizin gibiler iyiki var diğer doğumlarda görüşmek dileğiyle
Funda
TÜM HASTA ÖYKÜLERİ
YUKARI ÇIK
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024