Ağrısız Doğum Mümkün Müdür?

Sıfır ağrısız olarak normal doğum yapmak imkansızdır. Ağrının şiddeti, kişinin dayanma gücü kişiden kişiye değişmektedir. Ancak ağrıyı doğal yollardan tolere etmenin en etkili yolu ise anne adayının kendini doğal yollar ile motive etmesi ve rahatlatmasıdır. Öncelikle doğum sırasında pasif değil, etkili bir hal alınmalıdır. Doğumdan korkmak yerine, doğuma hazır olmak, hazırlanmak ve doğum sırasında ise sakinliği korumak önemli bir etken olmaktadır. Bunun için psikolojik anlamda destek oldukça önemlidir. Bu konuda eşlere oldukça fazla iş düşmektedir. Doğum yapacak olan anne adayı eşi tarafından desteklendiğinde ve psikolojik olarak rahatlatıldığında daha rahat bir doğum gerçekleşmektedir.

Ağrısız Doğum Yolları

  Ağrısız doğum konusunda doğal yollar ile rahatlamak dışında son zamanlarda oldukça fazla başvurulan yöntemlerden biri olan epidural anestezi ile normal doğum işlemidir. Bu işlem sayesinde anne adayı kasılmaların neden olduğu ağrıları en az düzeyde hissetmekte veya verilen anestezinin boyutuna göre hiç hissetmemeye de bilmektedir. Sancıları hissetmeyen anne adayı ise doğumu anı anına yaşayarak daha olumlu bir doğum serüveni geçirmektedir. Son zamanlarda sık sık kullanılan epidural anestezi, anne adayına doğum uzun sürerse eğer dinlenme fırsatı sağlamaktadır. Kullanılan diğer narkoz gibi ağır ilaçlar annenin daha sonrasında sersemlik yaşamasına neden olduğu gibi aynı zamanda doğum anından daha az keyif almasına neden olmaktadır. Epidural anestezi ile yapılan normal doğum hem anne hem de bebek için pek çok fayda sağlamaktadır. Ancak ağrısız doğum olarak bilinen bu yöntemin kesin olarak belirtilmemiş olsa da bazı yan etkileri de bulunmaktadır.

Ağrısız Doğum Olan Epidural Anestezili Doğumun Olası Yan Etkileri

 Ağrısız doğum denildiğinde pek çok anne epidural doğumu tercih etmektedir. Ağrısız doğum sayesinde hem anne hem de bebek mükemmel bir doğum serüveni yaşamaktadır. Ancak kişiden kişiye etkileri değiştiği için bazı riskleri de bulunmaktadır. Ağrısız doğum olan epidural anestezili doğumun olası yan etkileri ise şunlardır;

  • Rahimde olan kasılmaların neden olduğu sancıları azalttığı için dolaylı yoldan kasılmaları da azalmaktadır. Bu yüzden de doğumun daha uzun sürmesi gibi bir sorun ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
  • İç rahim bölgesinde yırtılma olasılığı artmaktadır.
  • Doktorun doğum sırasında müdahale etme olasılığı artmaktadır. Özellikle vakumla müdahale durumu söz konusu olabilmektedir.
  • Epidural eğer anneye erken verilirse sezaryene alınma durumu riski ortaya çıkmaktadır.
  • Anne karnındaki bebeğin kalp atım hızı artmaktadır. Bu da bebeğin stres yaşadığı anlamına gelmektedir. Aynı zamanda doğum sonrasında annede aşırı baş ağrısı ve güçsüzlük gibi sorunlar görülme olasılığı vardır.

Doğal Yollardan Ağrısız Doğum Mümkün Mü?

Epidural anestezi almak istemeyen ancak ağrısız bir doğum yapmak isteyen annelerin sayısı giderek artmaktadır. Epidural anestezinin bazı yan etkileri bulunduğu içinde anne adayları bu konuda tereddüt etmekte ve doğal yollardan ağrısız doğum yapmayı denemek istemektedir. Doğal yollardan ağrısız doğum yapmak ise tamamen annenin elindedir. Sıfır ağrı ile doğal yollardan doğum yapmak imkansıza yakın olsa da ağrıları en aza indirmek mümkündür. Bunun için annenin doğuma psikolojik olarak hazır olması önemlidir. Aynı zamanda sakinliğini koruması ve ortamında doğum için stres, gürültü ve kaygı gibi etkenlerden arındırılmış olması gerekmektedir. Bu konuda kötü doğum hikayelerini göz ardı etmek ve her doğumun tek, biricik ve özel olduğunu düşünmek gerekmektedir. Ağrısız doğum konusunda ise doğal yollardan yapılan adımlardan biri ise suda doğumdur. Suyun kasları rahatlatması, sancıları azaltması ile daha az sancı ile doğum yapmak mümkündür.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024