Ankara Bartholin Kisti Tedavisi

Bartholin kisti kadınlarda görülen bir hastalık türüdür. Bartholin kisti vajina ağzında yuvarlak şekilli, çok küçük boyutlu, elle hissedilemez ve girişin posterolateral kısımlarının derinliklerinde bulunur. Bartholin bezi kanalının tıkanması, içinde mukus birikmesi ve bunun sonucunda bir kist oluşumu nedeniyle bezin genişlemesine neden olur. Bartholin bezi kanalının tıkanmasının nedeni genellikle bilinmemektedir. Nadiren, kistler cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların (gonore gibi) sonucu ortaya çıkabilir.

Bartholin Kisti Neden Olur ?

Bartholin bezleri vajinanın her iki tarafında labia majora kalınlığında oluşur ve normal vajinal nemi sağlayan bir sır salgılar. Bartholin bezlerinin kanallarının tıkanmasının bir sonucu olarak, bezin kendisinde salgı birikmesine neden olur, ödem ve kist oluşumuna yol açar.

Bu durumda, kistte bulaşıcı bir süreç başlayabilir, bu da genellikle apse – iltihaplı dokularla çevrelenmiş pürülan bir oluşumun gelişmesine yol açar. Bartholin kistleri kadınların yaklaşık %2’sinde, genellikle 20-30 yaşlarında görülür. Yaşla birlikte kist gelişme olasılığı azalır. Kistler apse ile enfekte olabilir. Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) gittikçe bulaşıcı hastalıklara (ve vulvadaki diğer enfeksiyonlara) neden olmaktadır.

Bartholin bezleri nadiren vulvar kanseri kaynağıdır. Bartholin bezinin kistleri ve apseleri oldukça yaygındır.

Ana nedenleri arasında aşağıdakilerden biri olabilir:

  • İnflamatuar süreç;
  • Yaralanma (kesik, çürüme);
  • Eşlik eden hastalıklar: bakteriyel (örn., E. coli) veya bulaşıcı (ör. Belsoğukluğu veya klamidya).

Bartholin-kisti

Bartolin Kisti Tedavisi

Hastalığın başlangıcında Bartholin bezi kisti o kadar küçük olur ki, onun tespit edilmesi zordur. Zamanla labia majora’nın bir tarafında, cinsel organlarda bir yumurtaya benzeyen yuvarlak, ağrısız bir kitle oluşur. Enfeksiyonun ortaya çıkmasından birkaç gün sonra kist oluşur. Tedavi oluşan kistin büyüklüğüne, ağrının yoğunluğuna ve apse oluşumuna yol açabilecek enfeksiyon varlığına göre belirlenir. Bazı kistler evde tedavi edilebilir. Duruma bağlı olarak jinekolog aşağıdaki tedaviyi uygulayabilir:

  • 3-4 gün boyunca günde birkaç kez ılık oturma banyoları kistin otopsisine katkıda bulunabilir, aynı zamanda bu önlem hijyeni koruyabilir, rahatsızlığı azaltabilir ve kisti iyileştirebilir.
  • Antibiyotik tedavisi. Enfeksiyöz bir sürecin veya pelvik organların diğer eşlik eden hastalıklarının gelişmesi durumunda, doktor antibakteriyel ilaçlarla tedavi uygulayabilir.

Bartholin-kisti-tedavi-436x393

Bartholin Kisti Antibiyotikle Geçer Mi ?

Her zaman olmasa da bartholin kistinin bakteriler ile iltihaplanması tespit edildiğinde antibiyotik kullanılabilir. Öncelikle kistin neden dolayı ortaya çıktığı tespit edilmeli ve sonrasında tedavi antibiyotik tedavisine başvurulmalıdır.

Bartholin Kisti Varken İlişkiye Girilir Mi ?

Bartolin kisti olan hastanın cinsel ilişkiden kaçınması gerekmez. Çok ileri vaka olmadığı sürece ilişkide acı, rahatsızlık hissedilmez. Ancak bartholin apsesinin ebatının büyük olması durumunda yanma, batma gibi rahatsızlıklar cinsel ilişkide ortaya çıkabilir. Eğer bartholin kisti sorununuz varsa vakit kaybetmeden hekiminize başvurmanızı öneriyoruz.

Bartholin Kisti Bakirelerde Görülür Mü ?

Cinsel ilişki yolu ile bulaşabilen bakteriler bartholin kistine sebep olabildiği gibi genetik faktörler, enfeksiyonlar vs. de kist oluşumuna ortam hazırlayabilir. Bartholin kisti oluşumunun kızlık zarı yapısına zararı yoktur.

Bartholin Kisti Ameliyatı

Tedavi yöntemleri arasında bartolin kisti ameliyatı da vardır. Bir apse varsa genellikle cerrahi müdahele gereklidir. Lokal anestezi altında doktor kist boşluğunu temizler ve 6 haftaya kadar sabitlenmiş bir kateter (silikon tüp) yerleştirilecek küçük bir kesi yapar.

Kistin Marsupializasyonu genellikle tekrarlanan kist gelişimi atakları veya şiddetli ağrı ile gerçekleştirilir.

Bartholin bezinin Marsupializasyonu, bezin yapay bir kanalını oluşturmak ve kist inflamasyonunu cerrahi olarak ortadan kaldırmak için jinekolojik bir işlemdir.

Prosedür sırasında, doktor insizyonu yaklaşık 6 mm genişliğinde yeni bir kanal oluşturacak şekilde diker. İşlemden sonra, boşluğu boşaltmak için birkaç gün boyunca bir kateter takılır.

Nadir durumlarda, diğer tedavi yöntemleri yardımcı olmadığında, doktor bartholin bezini çıkarmanızı önerebilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır.

Bartholin Kisti Ameliyatı Sonrası İyileşme

Tedavi süresi için tamamen cinsel dinlenmeye ihtiyacınız vardır.

Bartholin bezi kistinin Marsupializasyonu veya yapay bir kanalın oluşturulması ayakta tedavi prosedürlerine atıfta bulunur ve lokal anestezi altında yapılır. Prosedür nispeten basittir ve yaklaşık 20-30 dakika sürer. Prosedür sonrası iyileşme çok zaman almaz.

Hasta ameliyattan hemen sonra eve gider. 2 hafta boyunca ağır fiziksel aktivite önerilmez. Bir ayda cinsel yaşam mümkündür.

Bir buçuk ila iki ay sonra doktorun ikinci muayenesi önerilir. Bireysel tedavi planı jinekolog doktor tarafından uygulanır.

Bartholin Kisti Patlar Mı ?

Bartholin-kisti-nedir-2-600x480

Hastalarımızın sık sorduğu ve korktuğu sorulardan biri de bartholin apsesi patlar mı sorusu. Cinsel ilişki veya günlük yaşam sürecinde bartholin kistinin patlama olasılığı çok düşüktür. Kistin üzerine baskı yapılması veya sert bir cisimle patlatılmaya çalışılması durumunda ancak patlayabilir.

Bartholin Kisti Neden Tekrarlar ?

Her ne kadar yüksek başarılı tedaviler ile bartholin kisti ortadan kaldırılabilse de bazı hastalarda ilerleyen süreçte tekrar ortaya çıkabilmektedir. Hastanın genetik olarak bartholin bez kanallarının dar olması tekrarlamaların en önemli sebeplerindendir. Bartholin kisti tekrarlamasının en önemli sebebi ise ameliyatın veya tedavinin doğru yapılmamasıdır.

Bartholin Kisti Kendiliğinden Geçer Mi ?

Semptomların ve rahatsızlığın yokluğunda, Bartholin bezi kisti tedavi gerektirmez ve kendi kendine geçer. Bazı durumlarda hasta hiçbir ağrı duymaz ve hiçbir rahatsızlık yaşamaz.

Bartholin Kisti Kendiliğinden Patlarsa Ne Olur ?

Bartholin kisti sıcak suya oturulduğumda, koşarken, yürürken veya cinsel ilişki yaşanırken patlaması mümkündür. Böyle bir durumla karşılaşıldığında tekrardan bu kistin oluşmaması adına doktora başvurmak gerekebilir.

Bartholin Kisti Belirtileri

Kistin iltihabına ve boyutuna göre belirtilerin durumu da değişir. Küçük bir kist genelde ağrısızdır. Kistin boyutu büyüdükçe etkisinde artar. Peki bu kisti taşıyan hastalarda görülen belirtiler nelerdir?

  • İleri derece ağrı
  • Vajina ısı artışı
  • Bitkinlik durumu
  • Cinsel ilişkide ağrı
  • Otururken oluşan ağrı hissi
  • Vajina iç dudağımda kızarıklık oluşması
  • Ateş yüksekliği
  • Vajinada batma hissi

Bu belirtiler kiste görülen apse boşaltılmadığı sürece devam edecektir. Bunun için tedavi edilmesi son derece önemli olur.

Ankara bartholin kisti tedavisi hakkında bilgi almak için iletişim numaralarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu bölümde Bartholin Kisti üzerine sıkça sorulan sorulara ve cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024