Tüp Bebek Cinsiyet Belirleme

Bazı aileler mutlaka kız çocukları ya da erkek çocukları olsun ister. Peki, bebeğin cinsiyetini önceden belirleme imkanı var mı? Bebeklerin cinsiyeti ne zaman oluşmaya başlıyor? Bilimsel açıdan istenen cinsiyette bebek sahibi olmanın teknikleri var mı? İşte yanıtlar…

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Oluşur?

Bebeklerin cinsiyeti sonradan oluşmaz. Sperm ile yumurtanın buluştuğu ve döllenmenin gerçekleştiği anda genetik olarak bebeğin cinsiyeti de belli olur. Hatta erkek ya da kız bebeklerin cinsel organları gebeliğin yedinci haftasına dek aynı şekilde gelişir ve dolayısıyla da aynı görünür. Gebeliğin yaklaşık 10 haftası tamamlandığında genetik yapıları ve cinsel organları da kendi cinsiyetlerine göre gelişmeye başlar.

Gebelikte Bebeğin Cinsiyetini Kim Belirler

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Öğrenilir?

Anne karnındaki bebeklerin cinsiyeti ultrason yöntemi ile görüntüleme yapılarak öğrenilebilir. Ancak cinsel organlarının görünebilmesi için bebeklerin anne karnında belirli bir büyüklüğe ulaşması gerekir. Bu da hamileliğin 12 ila 13. haftası anlamına gelir. Hekim tarafından yapılan ultrason görüntülemesinde bebeğin cinsiyeti tahmini olarak öğrenilir. Kesin olarak öğrenmek için de gebeliğin 16. haftasını beklemek gerekir.

Anne karnındaki bebeğin cinsiyetini öğrenmeyi sağlayan tek yöntem ultrason değildir. Aynı zamanda anne karnından amniyosentez yoluyla amnion suyunun alınması ile de bebeklerin cinsiyeti öğrenilebiliyor. Kordonsentez gibi farklı kromozom incelemeleri ile de bebeklerin cinsiyeti öğrenilebilir. Ancak bu tetkiklerin temel amacı bebeğin cinsiyetini belireme değildir.

Son yıllarda yeni geliştirilen bazı testler de cinsiyet öğrenmeyi sağlayabiliyor. Anne adayının idrar numunesi ile evde yapabileceği basit bir test, bebeklerin cinsiyetini öğrenmeyi sağlayabiliyor. 

Bebeğin Cinsiyeti Önceden Belirlenir Mi?

Çin takvimi ve tarih hesaplama gibi bilim dışı olan pek çok tekniğin bu denli popüler olmasının nedeni, çiftlerin istedikleri cinsiyette bebek sahibi olma istekleridir. Bilimsel hiçbir dayanağı olmayan bu teknikler arasında özellikle biyolojik takvim ve Çin takvimi yüzlerce çift tarafından uygulanıyor. Bu takvimlerde anne ve babanın doğum tarihleri üzerinden bir hesaplama yapılıyor. Ya da kadının hamile kalacağı aya veya yaşına göre bir takım hesaplamalar üzerinden yola çıkılıyor. Ancak tüm bunların doğruluğuna dair hiçbir bilimsel dayanak yoktur.

Bilimsel olarak bebeklerin cinsiyeti sadece tek bir yöntemle belirlenebilir. O da tüp bebek yöntemidir. Bebeklerin genetik anomalilerini belirlemek için uygulanan PGT yöntemi ile aynı zamanda istenen cinsiyette bebek olması sağlanabilir. Preimplantasyon genetik tanı testi, embriyonun annenin uterusuna koyulmasından hemen önce genetik yapılarının incelenmesi amacıyla gerçekleştirilir. Elbette bu tetkikte temel amaç embriyoda herhangi bir genetik bozukluk olup olmadığını anlamaktır. Kısaca PGT olarak adlandırılan bu yöntem uygulandığında bebeklerin gebelik öncesinde cinsiyeti belirlenebiliyor. Başarı olasılığı ise tüp bebekteki başarı olasılığı ile aynıdır; 

Doğadaki Mükemmel Denge!

Dünya genelinde en son istatistiklere göre 1050 erkek bebeğe, 1000 kız bebek dünyaya geliyor. Erkek bebeklerin biraz daha fazla olması aslında dünyadaki mükemmel dengeyi sağlıyor. Çünkü bebek kayıplarında erkek bebeklerin sayısı biraz daha fazla. Ayrıca erkeklerin ömrü de kadınlardan biraz daha kısa. Dolayısıyla dünya genelindeki kadın ve erkek sayısı aslında eşitlenmiş oluyor.

Cinsiyet Seçimimim Belirli Şartları Var Mı?

Gelişen teknoloji ile birlikte tüp bebek tedavisi ile elde edilen döllenmiş yumurtalardan biyopsi uygulaması ile alınan hücre üzerinde çalışılarak bebeğin kız mı erkek mi olduğu belirlenir. Sadece tüp bebek tedavisi gören bireyler cinsiyet seçimi yapabilir.

Yapılan tedavi olumlu sonuç verirse istedikleri cinsiyetteki çocuklarına sahip olabilir. Ayrıca tüp bebek yöntemi ile ebeveynler aile planlamasına da katkıda bulunur. İstenmeyen gebelikler de yaşanmamış olur. Özellikle Türkiye’ de erkek çocuk isteği daha fazla istenir. Bu durumlar yaşanmayınca aile içlerinde huzursuzluk yaşanabilir. 

Cinsiyet seçimi yapabilmek için öncesinde çocuklarının olup olmaması önemli değildir. Bu tedavi yöntemi uygulanan ilaç tedavisi ile eskiye nazaran günümüzde oldukça kolay uygulanır.

Cinsiyet Belirleme Yasal Mı?

Hamilelik sürecine yeni giren insanlar veya hamilelik hallerine cinsiyet seçimiyle devam etmek isteyen insanlar; cinsiyet seçiminin yasal olup olmadığını, nasıl gerçekleşmesi gerektiğini bilmelidir. Bir aile, sahip olmak istedikleri bebek cinsiyetini belirterek özellikle tüp bebek yöntemi sayesinde bebek sahibi olabilir.

Üstelik bebeğin cinsiyeti tam olarak istenen şekilde gerçekleşecektir. Ancak bu süreçte; kadının bazı hormonları alarak bebeğin geliştirilmesi, vücuda yabancı maddelerin alımı sağlanacaktır.

Hem bu duruma, hem de dengelenmek istenen kadın ve erkek nüfusuna dayalı olarak cinsiyet belirleme hukuki olarak yasaklanmıştır. Bu İşlem bazı ülkelerde yasak olmakla birlikte bazı ülkelerde yapılabilmektedir.

Cinsiyet Belirleme İle Daha Detaylı Bilgi Almak İçin İletişime Geçebilirsiniz. 

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024