Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış gebelik döllenen yumurtanın rahim içinde değilde rahimin dışında bir yere tutunmasından kaynaklanan bir gebelik türüdür. Genellikle bu dış gebelikte çok sık anne kayıpları yaşanmaktadır. İlk üç ay içerisinde anneyi kaybetme riski oldukça yüksektir. Fakat bu durum gebeliklerin %1’inde görülmektedir. Döllenen yumurta rahimin içine doğru ilerleyemez ve tüplerden geçemez. Bu yüzden de genellikle tubal gebelik olarak da adlandırılabilmektedir. Dış gebelik belirtileri normal gebelik ile aynıdır bu yüzden de kolay kolay kişiler bu durumu fark edemezler. Dış gebelik ilerleyen safhalarda tüpleri germeye başlar ve yırtılmaların oluşmasına sebep olur, annede kanamalar meydana gelecektir. Kişi bu durumu fark etmez ise kanamalar iç kanamaya dönüşecek ve annenin sağlığını yitirmesine sebep olacaktır.

Dış Gebelik Oluşmasının Sebepleri Nelerdir?

Dış gebeliğin oluşmasının pek çok sebebi olabilmektedir. Özellikle tüplerde oluşan tıkanıklıklar buna sebeptir.  Tüplerin hareket durumunu azaltan faktörler dış gebelik oluşumuna zemin hazırlayacaktır. Yaşanan enfeksiyonlar sonucunda dokularda hasar meydana gelmektedir ve tüplerdeki yapışıklık artarak tıkanmaya başlayacaktır. Bu tıkanıklıkların boyutu spermin geçeceği boyutu da engelleyecek durumda ise kısırlığa sebebiyet vermektedir. Bu yapışıklığa sebep olan tek şey enfeksiyonlar da değildir aynı zamanda daha önceden geçirilmiş olan ameliyatlar, dokuların yapışmasına neden olabilmektedir. Over kistinin oluşmasından dolayı çok fazla bu tarz cerrahi operasyonlar gerçekleştirilmektedir. Ayrıca apandisit ameliyatlar sonucunda da bu tarz yapışıklıklar oluşabilmektedir.

Kişilerde doğum sonrasında da tüplerde tıkanma görülebilmektedir. Spiral kullanımı gebelik oluşumunu büyük ölçüde olumsuz etkiler, daha önceden ektopik gebelik geçirmiş kişilerde ise dış gebelik riski her zaman daha yüksektir. Anne adayı bir kez dış gebelik geçirdiyse ikinci hamileliğinde dış gebelik olma oranı yüksek ihtimaldir.

Dış Gebelik Anlaşılabilir Mi?

Dış gebelik belirtileri normal bir gebelik ile aynı olduğu için kişi bu durumu kolay kolay fark edemez. Çoğu ölümlerin sebebi de erken fark edilmeyen dış gebelikten dolayıdır. Dış gebelik belirtileri olarak kişiler normal gebelikteki gibi mide bulantıları çekmeye başlarlar, kasılmalar gerçekleşir, adet gecikmesi olur. Fakat ilerleyen safhalarda bu belirtiler değişecektir ve kasıklarda ağır ağrılar, anormal derecede vajinal kasılmalar gerçekleşecektir, vajinada kanama ve baygınlık hissi oluşacaktır. Bu gibi durumlarda hemen kişinin doktora gitmesi gerekmektedir. Aksi durumda bu kanamalar iç kanamaya dönüşeceği için müdahale edilemez ve anne hayatını kaybedecektir.

Dış Gebelik İçin Tedavi Mümkün Müdür?

Dış gebelik oluşumunda eğer bir yırtılma meydana geldiyse bu durumun tedavisi yoktur ve hemen cerrahi müdahale yapılması gerekmektedir.  Laparoskopi işlemi yapılarak dış gebelik temizlenmektedir. Fakat bazı durumlarda hastanın sağlığı için dış gebeliğin oluştuğu tüpün alınması gerekebilmektedir. Eğer hastada yırtılmalar gerçekleşmediyse, doktor kontrolünde kişinin gebeliği sürekli olarak gözlemlenmelidir. Bu duruma bekle ve gör evresi denilmektedir. Dış gebeliklerin bazılarında yırtılmalar gerçekleşecek kadar büyüme gerçekleşmez ve bir süre sonra kendiliğinden bu embriyo dışarıya atılmaktadır. Bu sırada ise vajina da kanama meydana gelmektedir.

Bhcg Değerlerinin Düşmesi

Dış gebelik geçiren kişilerde bhCG değerlerinin düşmesinde dolayı iç kanama riski oldukça azalır. Bu değerlerin doktor kontrolünde sürekli olarak ölçülmesi gerekmektedir. Bu değerler gebelik öncesi değerlere ulaşana kadar takip işlemleri devam edilmelidir.  Bu gibi durumlarda bebeğe ait kalp atımı duyulmuyor ise kişilerin cerrahi bir operasyon olmasına gerek yoktur.

Nadiren dış gebelik tüpleri dışında da embriyonun tutunduğu yerler olabilmektedir. Karın boşluğuna yerleşen gebeliklerde görülebilmektedir. Nadirde olsa tüp içine yerleşme durum da görülebilmektedir. Genellikle bu durumlar ise düşük ile sonuçlanmaktadır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024