Doğumdan Sonra Spiral Takmadan Nasıl Korunurum ?

Gebelik ve doğum sürecinde, kadınların vücutlarında fiziksel ve hormonal birçok değişiklikler olmaktadır. Bu değişimlerden dolayı da, vücut dengeleri büyük oranda bozulmaktadır. uzmanlar, vücudun kendini toparlaması ve bozulan dengenin tekrar düzeltilmesi için, en az bir sene gebe kalınmamasını önermektedir.

Doğumdan Ne Kadar Süre Sonra Korunmak Gerekir ?

Doğum yaptıktan sonra emzirmeyen kadınların, doğumdan 3 hafta sonra korunmaya başlaması gerekiyor. Emziren kadınlarda ise, korunma süresi 3 aydan sonra başlamaktadır. Bunun nedeni ise, emziren kadınlar prolaktin adı verilen süt hormonu üretmektedir. Bu hormon ise yumurtlamaya engel olarak gebelikten koruma sağlamaktadır. Doğum yapmış olan kadınlar, adet görmeye başlamadan önce gebe kalamamaktadır. Her ne kadar, süt hormonunun yumurtlamayı önlediği kabul edilse de, bu süreler içinde oluşan hamilelikler de bulunmaktadır.

Doğumdan Sonra Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Doğumdan sonra, gebe kalmamak için kullanılabilecek birçok yöntem bulunmaktadır.

Bunların en yaygın kullanılanları şu şekildedir;

  • Tüpleri bağlatmak: bu yöntem genellikle birden fazla çocuk sahibi olan ve daha fazla çocuk istemeyen ebeveynler tarafından tercih edilmektedir. Tüp bağlama ameliyatı, doğumdan hemen sonra göbek bölgesinde açılan çok küçük bir kesi ile gerçekleştirilir. İstenilirse, doğumdan sonraki aylarda da yapılabilen bu operasyon, gebe kalmayı kesin olarak önlemektedir. Bu operasyonda en önemli husus ise, kesin kararlı olmaktır. Çünkü tüp bağlama ameliyatı, geri dönüşü olmayan bir uygulamadır.
  • Doğum kontrol hapı kullanmak: doğum kontrol hapları, hem kolay kullanımı hem de güvenilirliğinden dolayı yaygın olarak tercih edilmektedir. Emziren anneler, doğum kontrol hapını kullanmaya başlamadan önce, doktoruna başvurarak, bebek için zararlı olup olmayacağını öğrenmelidir.
  • Vazektomi: bu uygulama kadınlardaki tüp bağlamanın, erkeklere uygulanan çeşididir. Vazektomi istendiği anda ve çok basit bir operasyonla uygulanmaktadır. Bu uygulamanın da dönüşü olmadığı unutulmamalıdır.
  • Üç aylık iğne uygulaması: hormon içeren bu iğneler, kadını 3 ay boyunca gebelikten korumaktadır. uzmanlar üç aylık iğnelerin, lohusa dönemi bitiminde uygulanmasını öneriyorlar. Bu iğneler içeriklerinden dolayı, ödem veya adetlerde düzensizlik meydana getirebilmektedir.
  • Aylık iğneler: üç aylık iğneler ile aynı içeriğe sahip olmalarına rağmen, bir ay koruyacak şekilde ayarlanmıştır. Bu iğneleri, emziren anneler de güvenle kullanabilmektedir.
  • Mini haplar: özellikle emziren annelerin daha çok tercih ettiği, korunma yöntemidir. Etkili bir içeriği olmasına rağmen, bebeğe hiçbir zararı bulunmamaktadır.
  • Kadın ve erkek prezervatifleri: en yaygın kullanılan doğum kontrol araçlarının başında gelmektedir.

Doğumdan sonra spiral kullanılarak da gebelikten korunulabilinse de, istenmeyen gebeliklerin ve iltihaplanma gibi yan etkilerin oluşması nedeni ile diğer yöntemler daha çok tercih edilmektedir.

Emzirme Gebeliği Kesin Olarak Engeller Mi ?

Gebelikten korunmak için en doğal yöntemlerin başında, emzirme geliyor. Bu korunma yönteminde başarı sağlamak için, bebeğin tam ve düzenli olarak emzirilmesi gerekiyor. Ayrıca, emzirme döneminde süt korumasının gerçekleşmesi için, adet görülmüyor olması da gerekiyor.

Diğer Hususlar

Doğumdan sonra hamile kalmamak için seçilecek yöntemin belirlenmesinde, doktor tavsiyesi önem arz etmektedir. Aile sağlığı hekimleri, ebeveynlerin talep ve yaşam tarzlarını değerlendirerek, en uygun yöntemi belirlemede yardımcı olmaktadır.

 

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024