Ense Kalınlığı Sinir Değerleri Nedir?

Hamile kadınlarda bebeklerin sağlık durumları belirlenmek için çeşitli testler ve ölçümler yapılmaktadır. Bu ölçümlerden birisi de ense kalınlığı ölçümüdür. Tıbbi olarak NT olarak da geçen ense kalınlığı down sendromu ile ilişkili bir bulgudur. Ense kalınlığı ultrasonografi ile görüntülenir ve ölçülür. Ölçüm sonucu oluşabilecek hakkında fikir verir ve kesin bir tanı koyduramaz. Ensesi kalın olan bebeklerde farklı testlere ihtiyaç vardır.

Ense Kalınlığının Normal Boyutu

Ense kalınlığına hamileliğin 8. ve 14. haftada yapılan ikili tarama testinde bakılır. Ense kalınlığının üst limiti 3 milimetre olarak belirtilir. 3 milimetre ve üzeri ense kalınlıkları down sendromu bulgusudur ve değerlendirmeler gereklidir. Ultrasonografide ense kalınlığı 3 milimetre ve üstü çıkan bebeklerin burun yapısı da detaylı incelenir. Eğer burun kemiklerinde de bir gelişim bozukluğu var ise amniyosentez yapılmalıdır. Amniyosentez sonucunda çeşitli laboratuvar verileri elde edilir. Down sendromu için en önemli laboratuvar bilgisi hCG yüksekliğidir. Ense kalınlığı, burun kemik gelişim bozukluğu ve hCG artışı görülen bebeklere down sendromu tanısı konabilir.

Ense Kalınlığı Ölçümü

Bebeklerin sağlığını öğrenmek için yapılan testler arasında en risksiz olan ölçüm ense kalınlığıdır. Bunun sebebi zaten her gebenin belli hastalarda ultrasonografiye giriyor olmasıdır. Ultrasonografi bebeğe ve anneye tamamen zararsız bir işlemdir.

Ense kalınlığı ölçümünü kısaca anlatırsak;

  • Öncelikle anne uygun bir pozisyona alınır.
  • Ultrasonofrafi sesle çalışan bir cihazdır. Verimini arttırmak için anne karnına özel bir sıvı sürülür.
  • Ultrasonografi cihazı ile bebeğin yeri belirlenir.
  • Bebeğin yeri belirlendikten sonra yüzünü görebilmek için cihaz uygun noktaya alınır.
  • Bebeğin ensesi net olarak görülebilmektedir.
  • Hekim cihaz sayesinde gerekli ölçümü kolaylıkla yapar.

Ense kalınlığı 3 milimetre ve üzeri çıkan bebeklerde down sendromu şüphesi olduğu için farklı testlerde yapılmalıdır. Bu testler sonucu durum aileye açıklanır ve izlenmesi gereken yollara karar verilir.

Ense Kalınlığı Ve Hastalıklar

Ense kalınlığının bir hastalık teşkil etmesi için belirli bir zaman diliminde yüksek olması gerekmektedir. 8. ve 14. gebelik hastasında bakılan ense kalınlığı down sendromu hakkında bilgi vericidir. İlerleyen gebelik haftalarında yapılan ölçümler ise bebek gelişeceği için yüksek çıkacaktır ve hastalıklar konusunda pek dikkate alınmaz. Ancak özellikle 8. ile 14. gebelik hastasında yapılan ultrasonografide ense kalınlığına dikkat edilmelidir.

Ne Zaman Down Sendromu Olur?

Down sendromu genetik geçişli bir hastalıktır. Ebeveynlerden birinin kromozomlarının ayrılmaması sonucu oluşur. Genellikle bu kromozom fazlalığı anneden gelmektedir. Sigara, alkol, aile öyküsü ve 35 yaş üstü anne adaylarında risk artışı vardır. 8. ile 14. haftalar arasında ense kalınlığının 3 milimetre ve üzerinde çıkması down sendromu şüphesi doğurur. Şüphenin kesin tanısı genetik inceleme ile konur. Aynı zamanda 14. ile 21. hastalar arasında yapılan dörtlü tarama testide tanı koydurucudur.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024