İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacı ile kullanılan yöntemlerden biride kürtaj yaptırmaktır. Burada bilinmesi gereken en önemli nokta kürtajın bir doğum kontrol yöntemi olmadığı ve ancak zorunlu olduğu durumlarda yapılabileceğinin bilinmesidir. Günümüzde hala kürtajın yasak olduğu ülkeler bulunmakta olup Türkiye’de ise belirlenen yasal süreler içinde yapılmasına izin verilmektedir. Yani ülkemizde kürtaj yaptırmak istiyorum diyen kadınların sadece yasal kürtaj süresi içerisinde bulunmaları yeterlidir.

Kürtaj yaptırmak isteyen kadının evli ya da bekar olması gibi bir şart aranmamakta olup aranılan şartlar kadının reşit olması, reşit değilse velisinin izin vermesi, yasal kürtaj sınırı içerisinde bulunması, evli ise eşinin de bu kürtaja izninin olduğunu gösteren belgenin imzalatılmasıdır. Bu şartları taşıyan kadınların kürtaj olmalarına izin verilmektedir. Yani kürtaj için kadının evli olması şartı gibi bir şart aranmamaktadır. Evli olmadan kürtaj yaptırılması kişinin aranılan yaş şartı ve kürtaj sınırı içerisinde oması durumunda mümkündür.

Türkiye’de uygulanan yasal kürtaj sınırı süresi gebeliğin normal sürecinde devam etmesi durumunda 10 hafta ile sınırlıdır. Ancak gebeliğe bağlı olarak kadının hayati fonksiyonlarının riske girmesi durumunda kadının hayatını kurtarmak adına gebelik haftası sınırlamasına bakılmaksızın kürtaj yapılmasına izin verilmektedir. Burada önemli olan kadının yaşamsal fonksiyonlarının önde tutulmasıdır. Gebelik zehirlenmesi ya da gebeliğe bağlı şeker hastalığı gibi durumlarda gebelik takibini gerçekleştiren doktorun gerekli görmesi durumunda gebelik haftası sınırlaması olmaksızın yasal kürtaj yapılabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta yasadışı kürtaj yapan yerler ve doktorlardan mutlaka uzak durulmasıdır.

Gebelik Haftası İlerledikçe, Kürtajın Riskleri Artıyor Mu?

Gebelik oluşumundan itibaren anne adayının anatomik yapısına bağlı olarak birçok risk faktörü de oluşmaktadır. Bununla birlikte eğer anne adayı kürtaj yaptırmak istiyor ise hamileliğinin kaçıncı haftasında olduğuna dikkate etmelidir. Zira gebelik haftası ilerledikçe bebek büyümeye başlamaktadır. Kürtaj olayı ise başlı başına bir risk faktörüdür.

Gebeliğin ilerlemesi ve bebeğin de büyümesiyle birlikte kürtajın taşıdığı risklerde aynı orantıda artmaktadır. Kürtajın getirdiği belli başlı riskler; anatomik olarak sağlığı olumsuz olarak etkilemektedir. Gebeliği sonlandırırken kürtaj birçok riski beraberinde getirmekte ve olası komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Gebelik haftası ilerledikçe; anne adayında geri dönüşü olmayan hasarlara da yol açabilmektedir. Bunun için oldukça dikkatli olunmalıdır.

Kürtaj Nedir? Kürtaj Hakkında Merak Edilenler

Kürtaj İçin En Büyük Risk Nedir?

Küretaj işlemi vajinadan döllenmiş olan yumurta ve spermin oluşturduğu embriyoyu çıkarmaktır. Kadım doğum uzmanı tarafından steril ortamda yapılması son derece önemlidir. Oldukça büyük riskler içerebilir. İşlem sırasında yanlış bir işlem yaparak vajinaya veya uterusa zarar verilmesi kadınların daha sonra çocuk sahibi olmak istediklerinde sorun yaşamalarına neden olacak kadar zor bir süreç anlamına gelir. İşlem için doğru, alanında uzman ve güvenilir bir hekim bulmak önemlidir. İşlemden sonra doktorun söylediklerini uygulamak ve buna göre hareket etmek de gerekir. Çünkü korunması, temiz tutulması ve ilaçların kullanılması da önemli bir süreçtir. Risklerin oluşmaması için korunmak ve önlem almak önerilir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024