Gebelikte Beslenme Alışkanlığı Nasıl Olmalı?

Anne olmak her bayanın en büyük hayallerinden biridir. Ve bu da en büyük hakkıdır. Anne adayı olan bayanların hormonları tamamen değişmektedir. Bazı anne adayları çok duygusal olurken bazı anne adayları ise çok enerjik olabilir. Bu tamamen gebeliğin getirmiş olduğu hormonal değişikliklerdir. Mutlaka her anne adayında görülür. Gebeliğin bir önemli yanı ise doğru beslenme işidir. Anne adaylarının geçirecekleri bu 9 aylık süreçte en doğru beslenme hangisi ise onu tercih etmeli hem bebeğinin gelişimi hem de kendi sağlığı için doğru beslenmeye dikkat etmelidir. Doğru beslenmekten kastınız nedir? diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Hemen cevaplayalım. Doğru beslenme anne bireyin günlük yaşantısında vücuduna faydalı olan besinleri tercih etmesi sağlıklı gıdalar tüketmesi, abur cuburlarla öğününü atlamaması, her öğününe dikkat ederek yeterli vitaminleri almasına doğru beslenme denir. Ve bu durum gebelikte iki kat daha önemlidir. Çünkü anne adayı bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimini göz önünde bulundurmak zorundadır. Buda doğru tercih yaparak almış olduğu gıdalardan meyvelerden oluşur.

Anne adayı ne kadar sağlıklı beslenirse, yediklerine ne kadar dikkat ederse bebeğin gelişimi ve kilosu o kadar sağlıklı olur. Sadece bebek değil anne adayı da sağlıklı beslendiği için gebeliğin getirmiş olduğu yeterli kiloyu alır. Fazlasını almaz. Buda sağlıklı ve doğru beslendiğinin küçük bir işaretidir. Aslında en önemlisi de gebelik düşünen anne ve baba adayları planlı bir gebelik olacaksa anne adayı beslenmesine gebelikten önce de bir yön vermelidir. Sadece gebelikte değil gebelikten öncede sağlıklı ve düzgün beslenmesi anne adayının artı puanı olacaktır. Şimdi aşağıdaki konumuzda gebelikte doğru beslenme alışkanlığı nasıl olmalı ve doğru beslenmeyi nasıl alışkanlık haline getirmeliyiz bunlardan biraz bahsedelim.

gebelikte-beslenme-aliskanligi

Gebelikte Doğru Beslenme Nasıl Olmalı Ve Nasıl Alışkanlık Haline Getirilmeli?

Her anne adayının gebelik süresi boyunca alması gereken vitaminlere, kalsiyumlara, proteinlere, demire ve lifli gıdalara ihtiyacı vardır. Gebelik takibinizi yapan doktorunuz size gerekli vitamin ilaçları, demir ilaçları, kan yapıcı ilaçlar verse de hiçbir şey birebir alacağınız gıda ile eşit değildir. İlaçları kullanmayın demiyoruz tabiî ki de doktorunuz neyi nasıl uygun görüyorsa uygulamalısınız. Fakat nasıl olsa vitaminleri, kalsiyumları, kan yapıcı ilaçlarından alıyorum diye düşünürseniz yanlış düşünmüş olursunuz. İlaçların yanı sıra tüketmek zorunda olduğunuz gıdaları unutmamalısınız ve bu duruma bebeğinizin sağlığı ve gelişimi için çok dikkat etmelisiniz. Peki bu beslenme düzenini nasıl alışkanlık haline getirebilirsiniz yani gebelikte doğru beslenme alışkanlığını nasıl elde edersiniz gelin aşağıda sizler için hazırladığımız sadece birkaç şıklarda bunları görebilirsiniz;

  • Sık sık ve az az yemelisiniz.
  • Sabahları uyandığınızda güne kahve ile değil içerisinde haşlanmış yumurta, peynir, domates vb protein içerikli gıdalarla kahvaltı yapmalısınız.
  • Öğünlerinizi asla kaçırmamalısınız.
  • Lifli meyveler tüketmelisiniz.
  • Sabah ve akşam süt içmelisiniz.
  • Öğünlerinizi atıştırmalıklarla geçirmemeli mutlaka besin değeri zengin olan kuru bakliyatlar yada sebze yemeklerini tercih etmelisiniz.

Bunları alışkanlık haline nasıl getireceğim, benim hiç düzenli beslenme alışkanlığım yok diyorsanız; Öncelikle dünyaya getireceğiniz sizin bir parçanız olan bebeğinizin gelişimini düşünmelisiniz. Siz ne yer ne içerseniz anne karnındaki bebekte onunla besleneceğini ve siz sağlıksız gıdalar tüketirseniz bebeğinizde sağlıksız besleneceğini, siz sağlıklı, doğru ve dengeli beslenirseniz bebeğinizde böyle doğru beslenerek gelişimini güzel tamamlayacağını düşünmelisiniz. Ve daha sonra öğün atlamadan dikkatli beslenmek istiyorsanız telefonunuzun alarm saatini kurabilir, bunun size yemek saatinizin geldiğini hatırlatabilirsiniz. Yeter ki isteyin.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024