Hamilelikte Kaç Dönem Vardır?

Hamilelik, hemen hemen her kadının hayali olan bebek için gün saydıkları, harika bir dönemdir. Aile olmanın keyfine varıldığı, en özel zamanlardan birisidir. Anne ve baba adayları bu dönemde oldukça heyecanlıdırlar. Bebeklerini kucaklarına almak için sabırsızlanan anne ve baba adayları, aynı zamanda değişen dünyalarına da ayak uydurmaya çalışmaktadırlar.

Hamilelik uzun ve inişli, çıkışlı bir dönemdir. Zaman zaman keyifli, zaman zaman stresli ve kaygılı hisseden anne adayları, bu dönemde olabildiğince yalnız bırakılmamalıdır. Hamile kadınlar için destek çok önemlidir. Psikolojik destek sağlayan bir eş ve çevresinin olması hamile kadınları oldukça rahatlatacaktır.

Dönem Dönem Hamilelik

Hamilelikte 3 dönem bulunur. Bu dönemler dokuz aylık sürecin, üçer aylara bölünmesi ile ortaya çıkmış olan dönemlerdir. Bu dönemlerin her birine trimester adı verilmektedir. Yani hamileliğin ilk üç aylık dönemi birinci trimester, ikinci üç aylık dönemi ikinci trimester ve son üç aylık dönemi de üçüncü trimester olarak adlandırılır. İlk üç aylık dönem ve son üç aylık dönem çok önemlidir. Hamileliğin ortasında kalan ikinci üç aylık dönem ise; anne adayının en rahat olduğu ve vücudunun hamileliğe alıştığı dönemdir. İlk üç aylık dönemde, hamileliğe alışma evresi anne adaylarını oldukça yorarken, ikinci üç aylık dönemde rahatlamış ve sakinleşmiş olan anne adayları, gebeliğinin keyfini çıkarmaya başlayacaktır. İkinci üç aylık dönemde artık bebek hareketleri de yoğun bir şekilde hissedilmeye başlanmıştır. Bu anne adayı için oldukça heyecan vericidir. Bebek hazırlıklarının da ikinci üç aylık dönemin son zamanlarında yapılması önerilmektedir. Zira anne adayının en keyifli olduğu zamanları değerlendirmesi olumlu olacaktır. Son üç aylık dönemde ağırlaşma yaşayan ve çabuk yorulan anne adaylarının bebek odası hazırlaması zorlaşacaktır.

İlk Üç Aylık Dönem

Hamile kadınların, bebeklerinin olacağını öğrendiği ilk üç aylık dönem en önemli zamanlardır. Bu dönemde hamile kadınlar;

  • Mide bulantısı,
  • Koku hassasiyeti,
  • Alınganlık,
  • Ani duygu durum değişiklikleri,
  • Halsizlik ve uyku hali gibi olumsuz etkiler hissedebilirler. Bunlar gayet normal durumlardır. Hemen hemen her hamilelikte yaşanabilecek olan bu durumlar elbette anne adaylarını zorlamaktadır.

Son Üç Aylık Dönem

Son üç aylık döneminde ise hamileler; mide yanması, şişkinlik gibi farklı etkiler hissetmeye başlar. Son dönemde iyice büyüyen bebek, artık rahimi yukarıya itmekte ve mideyi sıkıştırmaktadır. Ancak son dönemin heyecanı ile anne adayları için artık olumsuz etkilere dayanma direnci de artış göstermiştir. Son üç aylık evrede artık vücut ağırlaşır ve kendini doğuma hazırlar. Doğuma hazırlanan vücutta zaman zaman yalancı kasılmalar ve sancılar hissedilmesi de normal bir durumdur. Bebek hareketlerinin dikkatle takip edilmesi gereken bu dönemde anne adayının bol bol istirahat etmesi ve kısa yürüyüşler yapması önerilir.

Aynı zamanda hamileliğin her evresi gibi son üç aylık evresinde de anne adayının stresten uzak durması gerekir. Taze meyve, sebzeler ile zenginleştirilmiş öğünler tüketmesi anne adayının ve bebeğin son dönemde oldukça yararına olacaktır. Ayrıca bu dönemde anne adayında uykusuzluk ve bel ağrısı gibi şikayetler de artış göstermiştir. Yatarken uygun pozisyonu bulmakta zorlanan hamile kadınların uygun yastıklar ile belini ve omurgasını destekleyerek yatması uygun görülür. Yine anne adayının ödem ve şişliklerini önlemek amacıyla tuz tüketimini de sınırlandırması gerekmektedir. Fazla tuz tüketildiğinde el ve ayaklarda şişmeler görülür. Bu da anne adayını rahatsız eder ve olumsuz etkiler. Bol bol su içmek ve kısa yürüyüşler yapmak hamileliğin son döneminde anne adaylarını oldukça rahatlatacaktır. Son dönemde doğuma odaklanan hamilelerin olumlu düşünmesi de oldukça önemlidir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024