Hamilelikte Yoga Yapılmalı Mı?

Merhaba sevgili anne adayı! Hamilelik yogası yapmalı mı, faydaları ve zararları nelerdir, yapılacaksa nelere dikkat edilmelidir gibi sorularının cevaplarına geçmeden önce bilinmesi gerekenler aşağıda.

Yoga Nedir?

Yoga kelimesi Sanskritçede birleşme anlamına gelmektedir. İçimizdeki ve dışımızdaki enerjilerin yek olduğunu düşünüp, bu enerjileri kullanarak ruhumuza ferahlık vermek; olumsuz enerjiyi olumlu enerjiye dönüştürmek, bu olumlu duygu durumlarını ise dışa yansıtmak işidir. Bir nevi aydınlanma ve temizlenmedir. Hintliler, insanın yaşının omurgasının esnekliği ile tespit edildiğini söylerler. Yoganın da Hindistan bölgesinden çıktığını düşünürsek, yoga, başta omurga olmak üzere vücudu esnetme sanatıdır da denilebilir. Bu sanat, yediklerimiz içtiklerimizle birlikte bir bütün oluşturduğunda ise yapanlara en üst seviyede enerji olarak geri dönmektedir.

Gebelik Yoga

Yoga Neden Önemlidir?

Bilinen on dört çeşit yoga vardır ve bunlardan en yaygını Hatha yogasıdır. Fakat bununla birlikte anne adayları ve doğum koçları için önerilen yoga türü hamile yogası yani prenatal yogadır. Bu yoga türünde bebeğe olumlu enerji yollayarak ve ruhanî yolla ondan geri dönüşler alarak iletişim kurulabilir ve kazanılan esneklikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde oluşacak sırt ve bel ağrıları azaltılabilir. Pelvis ve kalça bölgelerinde de esneklik sağlayarak doğum anını hem kendiniz hem de bebeğiniz için kolaylaştırabilirsiniz.

Uygulayacağınız ujjayi nefes tekniği ile doğru nefes alıp vererek hem gebeliğin son aylarında yaşanan nefes darlıkları ekarte edilebilir hem de doğum sırasında nefes kontrolü sağlanarak oksijen seviyesi yükseltilip zihinsel olarak kolay bir doğum gerçekleştirilebilir.

Gebelik Yoga

Yogaya Ne Zaman Başlamalı?

Doktorun onayıyla birlikte başlanması önerilen hamile yogası, hamileliğin başından sonuna kadar haftada en az iki kez yapılabilecek, güven veren bir zihinsel ve fiziksel aktivitedir.

Hamilelikte Yoga

Gebeliğin ilk üç ayı, daha önce yoga yapmamış olanlar için alışma dönemi; yapmış olanlar içinse hamile yogası hareketlerine alışma dönemidir. Bu dönemde bedeninizi dinlemeli ve ne zaman ne kadar ihtiyaç duyuyorsanız o kadar yoga yapmalısınız. Hareketlerinize çok katı kurallar koymamaya, bol bol su içmeye dikkat etmelisiniz. Ağrı veya krampla karşılaştığınızda sağlıklı pozisyonunuza geri dönmeli ve bir süre dinlenmeli; mümkünse o harekete alternatif bir hareket seçmeli, başka seçenek yok ise o hareketi rutininizden çıkarmalısınız.

İkinci üç aylık dönemde eklemler daha çabuk gevşeyeceği için rutininize sakin ve yavaşça başlamalısınız. Yine bu dönemde de vücudunuzu dinleyerek yalnızca fiziksel ve zihinsel olarak rahat hissettiğiniz anlarda yoga yapmalısınız. Zihninizi kurcalayan başka konular olduğunda doğru nefes alma tekniklerini uygulayamayabilir ve hareketlere istemsizce hızlı başlayabilirsiniz ki bu dönemde bunlar yapılmaması gereken şeylerdir. Unutulmamalıdır ki siz ne kadar sakin olursanız bebeğiniz de kendi kabuğunda o kadar sakin bir yaşam sürecektir.

Üçüncü üç aylık dönemde ise denge kaybından kaçınmalı ve ayaklarınızı yere sağlam basmalısınız. Hareketlerinize yardım edecek kayışlar kullanabilirsiniz ki bunlar sizin çok fazla efor sarf etmenizin önüne geçerek enerjinizi idareli kullanmanızı sağlayacaktır. Uzun süre aynı harekette kalmak kramp veya ağrılara sebep olabileceği için bundan kaçınılmalıdır.

Hamile Yogasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamile yogasında başın kalp hizasının altında tutulduğu hareketlerden kaçınılmalıdır çünkü bu durum çoğu hamile için güvensiz sayılır.

İkinci üç aylık dönemden itibaren sırt üstü dümdüz uzanmaktan muhakkak kaçınmalı. Çünkü bu pozisyonda Inferior Vena Kava (IVK) adı verilen ana geniş toplardamar üzerinde baskı oluşacağından rahme kan akışı yavaşlar. Bu olay kısa vadede anî uyarılmalara, baş dönmesi ve mide bulantısına neden olur. Yatma pozisyonlarında bir minder veya yastıktan yardım alınmalı ve hareketlerdeki uzanma süresi bir dakika ile sınırlandırılmalıdır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024