Hpv Nedir Nasıl Bulaşır

HPV virüsü en çok kadınlarda görülen ve rahim ağzı kanserine sebep olan çoğunlukla da cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Sıklıkla görülen çeşitleri özellikle genital bölgelerde kendini siğil olarak gösterir. Bir erkekte bulunan bir siğil eşiyle cinsel ilişki yaşamasa bile ten teması ile bile bulaşabilmektedir. Ciltteki herhangi bir çatlaktan vücuda giren virüs orada yaşamaya başlar. Bu siğilller bazen de makat bölgesinde ortaya çıkar. Erkeklerde peniste, testislerde, bacak aralarında, kasıklarda bu siğiller oluşabilir. HPV den korunmak için sadece prezervatif kullanmak yeterli olmamaktadır aslında en önemli detay tek eşliliktir. HPV virüsü rahim ağzı hücrelerinde beslenen bir virüstür. Çünkü oradaki hücrelere girerek yapıyı değiştirip kanser hücrelerine dönüştürmektedir. HPV ye karşı savaş denildiğinde yapılması gereken net durum düzenli kontroldür. Smear testi ya da HPV testi yapılarak kontrol sağlanır. Ancak bu testlerin uygulanabilmesi için cinsel anlamda aktiflik ve kızlık zarının bozulmuş olması gerekmektedir.

HPV Aşısı Hangi Yaşta Uygulanabilir

HPV aşısı 12 yaştan itibaren uygulanabilir. Cinsel yaşama başlangıçtan önce sonrasında bir problem yaşamamak adına korunmak adına önerilir. HPV aşısı erkeklere ve gebelere uygulanılmaz.

HPV Aşısının Koruyuculuk Süresi

HPV aşısı uygulandıktan sonra koruyuculuğunun 5 yıl olduğu kanıtlanmıştır. Ancak aşıya rağmen kadının her sene genel kontrollerinin yapılması önerilir. Her şeye rağmen tam bir koruyuculuk etkisi de olmadığından birey hala rahim ağzı kanserine yakalanma riskindedir.

HPV vücuda girdiği an itibari ile kadınlarda dış cinsel organlara ve rahim ağzına erkeklerde penis üzerinde yerleşir. Ve genital siğiller olarak artık oluşmaya başlar ve sinsice ilerleyerek hücrelerde değişiklikler başlar. Virüs bulaşması olarak cinsel temasa parmak basılsa da vücut teması ile bile bulaşma yaşanabilmektedir. Mesela hamile bir kadında HPV virüsü varsa bu doğum sırasında bebeğe geçebilir. Virüsün sinsi ilerlemesi sebebi ile uzunca bir süre herhangi bir şikayet ya da ağrı sızı söz konusu olmaz. Bazı durumlarda virüs bağışıklık sistemi sayesinde vücuttan atılabilir bazen de hangi hastalığın geleceği belli olmaz.

1- HPV virüsü her türlü cinsel ilişki ya da cilt teması ile rahatlıkla bulaşır.

2- HPV virüsünden korunmanın yolu tek eşlilik ve aşıdır.

3- HPV virüsü cinsel hayatı erken başlamış kişilerde risk sebebidir.

4- HPV virüsü özellikle genital bölgelerde rahatlıkla yerleşir.

HPV son zamanlarda çok sıkça duyulmaya başlamış olan bir enfeksiyondur. Bunun da nedeni kadınların yıllık kontrollerini aksatmaları, erkeklerin tek eşlilikten uzak bir cinsel hayat yaşamaları sebep olarak gösterilebilinir. HPV’nin oldukça fazla türü vardır. Bazıları el ve ayaklarda siğil oluştururken bazıları da genital bölgelerde oluşur. Özellikle rahim bölgesindeki oluşumlar kansere dönüşme eğilimlidir. Virüsün vücuda girmesi ile birlikte bazen bir kaç ay sonrasında bazen de uzun seneler sonrasında var olma durumları hissedebilir. Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanser tipi olup öldürücüdür. Yapılan smear testi ile rahatlıkla tespit edilebilir. Daha sonra da tedaviye başlanarak temizlenme yoluna gidilir. Eğer risk yüksekse ve kadının çocuğu varsa ya da 40 yaş ve üzerindeyse rahim alınması tek çözümdür.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024