Kadın hastalıkları arasında en sık görülenlerden birisi, rahim ağzı kanseridir. Uzman raporlarına göre ortalama her 100 kadından 2’sinde rahim ağzı kanseri belirtileri tespit ediliyor. Rahim ağzı kanseri tedavi edilmediği takdirde ölümcül etkileri bulunan kanser türlerinden biridir. Erken tanı bu hastalıkta en büyük avantaj oluyor. Kanserin ilk aşamalarda tespit edilmesi hızla tedavi edilmesi için önem teşkil ediyor.

 

Jinekoloji, kadın üreme sistemi ile ilgilenen bir daldır. Jinekolojik kanser ise kadınlarda görülen kanser türlerinin tanımında kullanılan ifadedir. Rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, yumurtalıkta kist oluşumu gibi durumlar jinekolojik kanser özelinde ele alınan konular olarak ifade ediliyor.

Jinekolojik Kanser Belirtileri Nelerdir?

Jinekolojik kanser türleri, kişinin bünyesine ve hastalığın evresine göre farklı belirtilerle kendisini gösteriyor. Genel olarak kanser belirtisi olarak sayılabilecek durumlar şu şekilde;

 

      Kasık ağrısı,akıntı

      Menopoz döneminde kanamaların meydana gelmesi

      Regl düzensizliği

      Regl dönemi dışında kanama

      Cinsel ilişki esnasında ve sonrasında ağrı

      Karın bölgesinde şişlik, kitle oluşumu

      Vajinada yara, kaşıntı

      Yeme alışkanlıklarında değişiklik

 

Bu belirtilerden bir ya da birkaçından şikayetçi olanların doktor kontrolünden geçmeleri öneriliyor. Bu sayede olası kanser çeşitlerinden karşı korunabilir ve ilk aşamalarda iken ölümcül etkilerinin önüne geçme olasılığı artıyor.

Jinekolojik Muayenede Neler Görülür?

Jinekolojik muayene esnasında rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, yumurtalıkta kist olasılıkları tespit edilen hastalıklardan bazısıdır. Uzmanlara göre erken tanı ile kanserli hücreler başlangıç safhasında iken çözüme kavuşturulabiliyor. Bunun için 6 ayda bir jinekolojik muayenehanelerin başarılı etkisi büyük oranda görülüyor.

Son yıllarda erken tanı sayesinde rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi ölüm tehlikesi bulunan hastalıklardan kurtulmak mümkün oluyor. Bunun için ise düzenli muayenelerin gerçekleşmesi önem arz ediyor. Ancak her ne kadar bu durumun önemi ısrarla vurgulansa da ihmal edilebiliyor.

 

Jinekolojik Kanser Türleri Nelerdir?

Jinekolojik onkoloji, kadınlarda üreme organlarında görülen kanser türlerini inceleyen bilim dalıdır. Kadınlar arasında görülen en yaygın kanser türleri jinekolojik kanserlerdir. Bunlar;

 

      Rahim kanseri

      Rahim ağzı kanseri

      Yumurtalık kanseri

      Vulva kanseri

      Döl yolu kanseri

Jinekolojik Kanserlerinden Nasıl Korunulur?

Jinekolojik kanser belirtileri ortaya çıkmadan da önüne geçmek ya da erken tanı şansı yakalamak mümkün oluyor. Erken teşhis edilen hastalık süreçlerinde kanserli hücrelerin yayılmasını önleme imkanı elde ediliyor. Özellikle hastalığın ilk aşamalarında tedavi şansı daha yüksek oluyor. Jinekolojik kanserlerden korunmanın yolları şu şekilde;

 

      Düzenli kontrollere gitmek. Standart olarak yılda iki kez olmak koşuluyla 6 aylık periyotlarla kontrolden geçmek öneriliyor.

      Aşıların takibini yapılması özellikle HPV aşısı

      Sigara tüketiminden kaçınmak

      Cinsel temasla bulaşan hastalıklardan korunmak

      Sağlık beslenme düzeni oluşturmak

      Aşırı kilo almaya karşı önlem almak

Hastalık türlerinin her birinde olduğu gibi kanser türlerinden de korunmanın en temel yolu sağlıklı ve düzenli bir hayat sürmekten geçiyor.

 

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024