Kızlık Zarı Nedir?

Ankara Kızlık Zarı Dikimi Vajina içerisinde yer alan kızlık zarı, çok sayıda toplum için bekaret zarı olarak bilinir ve değerlendirilir. Kızlık perdesi olarak da bilinen bu zar cinsel ilişki ile yırtıldığından, kızlık zarı yırtılmamış olan kadınların daha önce hiç cinsel ilişkiye girmediği düşünülür. Pek çok adli vakada değerlendirme için de kızlık zarının yırtılıp yırtılmadığına bakılır. Vajinanın 1 ila 1,5 cm iç kısmında yer alan kızlık zarı son derece ince bir yapıdadır. Kilo fazlası olan kişilerde yağ dokusunun da fazla olmasına bağlı olarak kızlık zarı vajinanın 4 ila 5 cm içinde de olabilir.

Kızlık Zarının Görevi Nedir?

Aslında kızlık zarının fonksiyonel anlamda bir organ gibi işlevi yoktur. Anne karnındaki bebeklerde gebeliğin 7 ila 12. haftası arasında oluşan kızlık zarı sadece kız çocuklar 11 ila 12 yaşına gelene dek vajina içerisine bakteri ve mikrop girmesini önleme gibi bir görevi bulunur. Kızlık zarı dokusu erkek bebeklerde de oluşur ancak bebekler anne karnındayken genital duvarlar ile birleşir testisin içinde bulunan deriyi oluşturur.

Çocukluk döneminde vajina içerisinde enfeksiyon oluşma riski daha fazladır. Bu açıdan bakıldığında kızlık zarının önemi bir görev üstlendiği söylenebilir. Ayrıca çok nadir olarak görülse de idrar kanalının olmaması durumunda çıkarılarak bu zardan idrar kanalı yapılması da mümkün olabilir. Bunlar dışında kızlık zarının herhangi bir işlevi yoktur.

Kızlık Zarı Nasıl Bir Yapıdadır?

Kızlık zarı son derece ince bir yapıda olmasına ve “zar” olarak adlandırılmasına karşın bir zar dokusu değildir. Ortasında küçük bir delik bulunan, vajina girişinde yer alan zara benzeyen bir yapıya sahiptir. Ortasında bulunan delik, regl döneminde adet kanının vücuttan atılabilmesini sağlar. Bu deliğin şekli, büyüklüğü ve nerede olduğu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yapısı ağız içi dokusu ile benzerlik gösterir.

Kızlık Zarı Neden Yırtılır?

  • Himen olarak adlandırılan dokuda aşırı gerilme meydana gelmesi
  • Bazı sportif faaliyetler
  • Sert ya da kesici bir objenin teması
  • Mastürbasyonda uzun veya sert cisim kullanmak
  • Travmatik bir şekilde aşırı kaşımak
  • Vajinal yolla kullanılan bazı ilaçlar
  • Tamponlar
  • Cerrahi operasyon ile dokuya müdahale edilmesi
  • Cinsel ilişki

Kızlık Zarının Ne Zaman Yırtıldığı Bilinir Mi?

Kızlık zarı yırtıldıktan sonra yaklaşık 7 gün içerisinde kenar bölümleri iyileşir. Bu nedenle kızlık zarının yırtılmasının üzerinden 7 gün geçtikten sonra, ne zaman yırtıldığını anlamak mümkün olmaz. Bu süreçte anlaşılabilmesi için hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Kızlık zarının yırtılmasının üzerinden 7 gün geçtikten sonra hekim tarafından yapılan kontrolle de ne zaman yırtıldığının anlaşılması olanaksızdır. Konuya dair merak edilen hususlardan biri de kızlık zarının dışarıdan görünüm görünmediği olur. Jinekolojik muayene ile görülebilir. Ancak muayene dışında vajinaya bakıldığında kızlık zarı görünmez. Bu zar yırtılırken ağrı ya da acı hissedilmez. Genellikle yaşanan his, ilk cinsel birleşmede kızlık zarı yırtıldığından, ilk cinsel deneyime bağlı olarak ortaya çıkabilen hafif bir acı hissi olabilir. Bu acı hissine neden olan kızlık zarının yırtılması değildir.

Kızlık Zarı Yırtıldıktan Sonra Oluşabilecek Durumlar

  • Kanama

Çok hafif bir şekilde ve birkaç damla olmak kaydıyla kanama olabilir. Ancak kanamanın fazla olması halinde derhal sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Ancak kızlık zarının esnek olması halinde kanama meydana gelmeyebilir.

  • Enfeksiyon

Hijyen bakımından sıkıntı olan durumlarda vajinal kanallarda bulunan bakteri ve mikroplar vajinada enfeksiyona sebebiyet verebilir.

  • Fistül Formasyonu

Yırtılan bu doku etrafındaki dokuları da içine alarak iyileşirse rekto-vajinal veya vasiko-vajinal fistüller ortaya çıkabilir.

Kızlık Zarı Tipleri Nelerdir?

Kızlık zarları, kadınların fizyolojik yapılarına ve oluşma süreçlerine göre şekillenmektedir. Bu nedenle her biri birbirinden farklıdır. Ortalama sekiz farklı kızlık zarı tipi bulunuyor. Bu zar tipleri, yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda gruplandırılıyor. Zar tipinizin hiçbirine uymaması, sizlerde anormallik olduğunun göstergesi değildir. Yaşadığınız sıkıntıları doktorunuzla paylaşarak zarınızda bir anormallik olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Yarım ay (semi lunar), septalı, tamamen kapalı (imperforatus), elek (cribriformis), etli (carnosus), fimbriatuz, halkalı (annüler), esnek zar tipi bulunuyor. En sık görülen zar tipi annüler zardır. Kızlık zarları bazı durumlarda perdelere sahiptir. Bu perdeler nedeniyle kadınların yaşadığı doğal regli döngüsünde sıkıntılar olabilmektedir. Bu nedenle küçük cerrahi müdahaleler de gerekebilir.

Kızlık Zarı Tam Olarak Nerededir?

Kızlık zarı, kadınların vücutlarının cinsel organının içinde yer alır. Her kadında bulunduğu yer hemen hemen aynı olsa da kesin ve net bilgiler vermek doğru değildir. Her kadının kızlık zarı kendisine özel olarak gelişmektedir. Bu nedenle vajinanın girişinden ortalama 1 ile 1,5 santimetre içeride olduğunu belirtmek daha doğru olacaktır.

Vücut yapısı, kilo, genetik özellikler, milliyet kadınların kızlık zarının bulunduğu yeri değiştirebilir. Vajina girişinde olduğu bilinmesi gereken bu zarın, cinsel ilişki deneyimiyle yırtıldığı da doğru değildir. Her kadının kızlık zarı yapısı özel olduğu için, ilk cinsel ilişkide kanama olmayabilir ya da zar yırtılmayabilir. Geçirgenlik özelliği ve kadının fizyolojik özellikleri göz önüne alınarak yer saptanabilir.

Neden Kızlık Zarı Gibi Bir Yapı Var?

Kızlık zarı yapısı, vücudumuzun bir parçasıdır. Bazı kadınlarda elastik, bazılarında hassas, bazılarındaysa hiç olmayabilir. Bu zarın vücudumuzda bulunmasının asıl nedeni, bebekken geçirebileceğimiz, idrar yollarımızdan bulaşabilecek, rahmimizde ve vajinamızda yaşayabileceğimiz iç hastalıklardan bizleri korumasıdır.

Kadınlar, bebek doğurabildiği için, bu önemli organın korunması gerekir. Bu da bebeklikten itibaren kızlık zarıyla mümkün olmaktadır. Bebeklikten çocukluğa geçildiği zamandan itibaren, kızlık zarına duyulan ihtiyaç kaybolmaktadır.

Günümüzde kızlık zarı, bekaretle eş anlama getirilmektedir fakat bu yanlıştır. Her kadın kızlık zarına sahip olarak doğmaz ya da her kadının kızlık zarı yırtılabilecek kadar sert yapıda olmayabilir. Bu da kadınların cinsel deneyimlerinin olup olmadığını belirleyebilecek bir etmen değildir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024