İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılan kürtaj aslında uzman ellerde yapılması durumunda son derece basit bir operasyondur. Hafif bir genel anestezi altında yapılmakta ve rahim içerisi temizlenerek gebelik sonlandırılmaktadır. Ancak bazı durumlarda operasyon tam anlamı ile yapılamadığı için kürtaj sonrası gebelik sorunları ortaya çıkar. Özellikle de rahimde kalıntılar kalması durumunda kürtaj sonrası gebelik değerleri yükselmeye ve gebelik belirtileri ortaya çıkmaya devam etmektedir. Peki, kürtaj sonrası gebelik devam eder mi?

Kürtaj Sonrası Gebeliğin Devamı Nasıl Anlaşılır?

Özellikle de erken dönemde kürtaj olan kadınlarda ne yazık ki deneyimsiz doktorlar tarafından yapılan kürtaj işlemleri ile beraber bir takım sorunlar görülmektedir. Bu nedenle zaten kürtaj yapan doktorların büyük bir bölümü gebeliğin en azından 5. haftasını doldurmasını beklemeyi tercih etmektedir. Yine burada yapılan en büyük hata doktorun kürtaj sonrasında rahim içerisini ultrason kullanarak kontrol etmemesidir.

Oysaki kürtajdan sonra mutlaka ultrason ile görüntüleme yapılarak rahim içerisinin tamamen boşaltıldığından emin olunması gerekmektedir. Genelde zor bir ihtimal olmakla beraber ender görülen durumlarda doktorun rahmin iç bezleri gibi farklı yapıları 3-4 haftalık gebeliklerde bebek parçaları ile karıştırması nedeni ile gebeliğin sonlandırılması gerçekleştirilemez ve gebelik devam eder. Burada doktora düşen görev ultrason ile görüntüleme yaparak rahmi boşalttığından emin olması, hastaya düşen görev ise doktorunun talimatlarına uyarak sürekli olarak onu bilgilendirerek yaşanan olumsuzlukları bildirmesidir.

Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

Kürtaj Komplikasyonları

Kürtaj olmak isteyen ve bu durum sonucunda ortaya çıkacak yan etkilerden korku duyan kadınlar, kürtaj komplikasyonları hakkında bilgilenmelidir. Kürtaj; ölen veya dünyaya gelmesi istenmeyen bebeklerin ameliyat ortamında ve doktor kontrolünde alınmasını sağlamaktır. Bu işlemde kadınların narkoz alması ve uyutulması sağlanır.

Kürtaj tamamlandıktan sonra ise bazı yan etkiler gözlemlenebilir. Bu etkilerin başında mide bulantısı ve kusma gelir. Bu etki yaşandığında kadınlar, yapılan kürtajın tam olarak gerçekleşmediğini düşünebilir.

Ancak bilinmesi gerekir ki narkoz sonucunda ve geçirilen operasyon sonucunda da mide bulantısı ve kusma yaşanması oldukça olağandır. Buna ek olarak diğer yan etkiler; baş dönmesi, halsizlik, iştah kapanması gibi yan etkilerdir.

Kürtaj Öncesi Yapılan Testler

Kürtaj öncesi yapılan testlerin amacı gebeliğin mevcutta kaç haftalık olduğunu kesin olarak anlamak için yapılır. Ayrıca kişinin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığının da kontrol edilmesi gerekir. Ne kadar küçük görünse de cerrahi bir müdahaledir.

Kürtaj yapılacak kişide idrar da ve kanda gebelik testi yapılması istenir. Kanda demir oranına bakılır. Düşük olan demir miktarı gözlenirse kürtaj öncesi demir takviyesi yapılır. Olası bir durumda müdahale edilmek üzere kan grubu ve Rh durumuna bakılır.

Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olup olmadığına bakmak için test yapılır. Genel anestezi ile yapılacak olan kürtaj işlemlerinde kadına alerji testi yapılması doktor tarafından uygun görülebilir. Lokal anestezi de uygulanacak işlem ile ilgili detay paylaşılır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024