Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek tedavisi, uzun yıllardır tercih edilen bir yöntemdir. Tedavi süreci boyunca çeşitli yöntemler uygulanır. Bu yöntemler arasında “Tüp bebek iğneleri nereden yapılır?” sorusu sıkça merak edilir. Biz de içeriğimizde bu konuyla alakalı detaylı bilgi vereceğiz.

Tüp Bebek İğneleri Nereden Yapılır?

Normal şartlar altında anne ve baba adaylarının herhangi bir sorunu yoksa doğal şartlarda çocuk sahibi olabilirler. Ancak bazı ailelerde üreme sıkıntısı görülmesi normaldir. Bu durumu, çözmek isteyenler için çeşitli yöntemler vardır. Tüp bebek, bu yöntemler arasında en etkili olanlardan biridir.

Özellikle kısırlık sorunu yaşayan bireyler için bu tedavi, bir umut ışığıdır. Modern tıp teknolojilerinin ilerlemesiyle birlikte başarı şansı artmıştır. Tedavinin ilk aşamasında Üreme hücreleri toplanmadan önce belirli bir süre ilaç tedavisi uygulanır. Genellikle iğneyle ilacın enjekte edilmesi sonucunda nitelikli yumurtalar elde edilir. Öyleyse, tüp bebek iğneleri nereden yapılır?

Tedavi esnasında iğnenin uygulanacağı bölge, kol veya karındır. Bu tedaviyi alan kadınlar, işlemi kendileri uygulayabilir. Ancak iğnelerin uygulama aşamasında doktor kontrolünde yapılması gerekir. Planlanan takvime uygun biçimde muayeneler gerçekleştirilir. Böylece vücuttaki hormon dengesi izlenir. İstenen sonuçlar alınmadığı takdirde doz oranının değişmesi muhtemeldir.

Uygulanan ilaç tedavisinde asıl amaç, yeterli sayıda yumurta hücresine ulaşmaktır. Üreme hücreleri, özel yöntemlerle değerlendirilir. İçlerinde döllenmeye hazır olanlar, seçilir. Tedavide kullanılmak üzere ortalama 5-10 arasında yumurta hücresine ihtiyaç vardır.


Tüp Bebek İğneleri Acıtır Mı?

Tüp bebek iğneleri nereden yapılır?” sorusundan sonra en çok merak edilen ikinci konu, iğnenin uygulanırken bir acı yaratıp yaratmamasıdır. Tedaviyi alacak olan kadınların en çok tedirgin olduğu konuların başında gelir.

İğnelerin uygulanma esnasında gerçekleşen acı hissi kişiden kişiye değişir. Bir başka ifadeyle kişinin acı eşiği düşükse daha zor bir süreç olabilir. Aynı zamanda acının hissedilme oranı, uygulanan iğneye göre farklılık gösterir. Ancak genel anlamda iğnelerin çok fazla acıya sebep olmadığı bilinir. Özellikle deri ve kas arasındaki yağ tabakasına yapıldığında acı, daha az hissedilir.

Doğrudan kasa enjekte edilmesi gereken iğneler, biraz daha acılı bir süreçtir. Fakat genellikle ilaçlar, deri altına enjekte edilir. Ancak uygulanacak tedavi yöntemine doktor karar verir. Bu nedenle tedavi öncesinde uzmanın söylediği her konuya dikkat etmelisiniz. Doğal yollarla çocuk sahibi olmak için hekiminizin tavsiyelerine uyduğunuzda başarılı sonuçlar elde etme şansı, çok daha yüksektir.

 

 

 

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024