Yardımcı üreme tekniği olarak geçen tüp bebek yöntemi, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için uzun yıllardır kullanılan bir tekniktir. Genellikle kısırlık, yani sperm kalitesinin düşük olması ya da yumurtalıklarda gerçekleşen enfeksiyonlar sebebiyle doğal yollarla döllenme olmaması sebebi ile çiftler uzman hekimlere başvurmakta ve tüp bebek yöntemini deneyerek çocuk sahibi olabilmektedir. Kadının yumurtaları ile erkeğin spermlerinin laboratuvar ortamında birleştirilerek döllenme sürecinin başlatılmasına tüp bebek tedavisi denilmektedir. Döllenme işlemi gerçekleştikten sonra embriyo, ilk gelişim sürecini laboratuvar ortamında geçirdikten sonra anne rahmine tekrardan geri yerleştirilir. Embriyo süreci dışında normal bir hamilelikten hiçbir farkı yoktur. Eğer annenin yumurtaları sağlıklı ama babada sperm sayısı yetersiz ise aşılama tedavisi uygulanabilmektedir. Aşılama tedavisinde laboratuvar ortamı kullanılmamaktadır. Babanın spermi direkt olarak annenin yumurtasına yerleştirilir

Kadında Yumurta Sayısı Kaç Olmalıdır?

Kadınların yumurtaları anne karnındayken gelişmeye başlar. Bir kadın anne karnındayken yumurta sayısı 6 ile 7 milyon  arasındadır. Kız çocuğu dünyaya geldiğinde milyonun üzerinde olgunlaşmamış yumurta ile dünyaya gelir. İlk adet günü ile birlikte yumurta sayısı 400 bine kadar düşer. Ve erişkin bir kadının 40’lı yaşlara geldiğinde yumurta sayısı 25 bine inmiş olur. Doğurganlık süreci devam ettikçe her kadın ayda 500 kez yumurtlama döneminden geçmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Nasıl Toplanıyor

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurta Sayısı

Tüp bebek tedavisinde, yumurta sayısından çok kaliteli yumurtalar çok daha önemlidir.  Kaliteli bir yumurta elde edilmesi embriyonun gelişim sürecini etkileyecektir. Bugünün teknolojisinde artık elde edilen sağlıklı yumurtalar dondurulabilmekte ve tüp bebek denemesi için ilerleyen zamanlarda kullanılabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde mümkün olduğunca yüksek sayıda kaliteli olan  yumurta toplamak hedeflenmektedir. Yumurta kalitesi maksimum olan kadınlarda 15 adet yumurta elde edilebilmektedir. Elde edilen yumurtalardan üremeye yatkın olmayan yumurtalar dölleme öncesi ayıklanır ve dölleme işlemine geçilir. Geriye kalan yumurtalar sonraki tüp bebek denemeleri için laboratuvarda dondurularak saklanır.

Tüp Bebekte Kaç Yumurta Toplanır?

Toplanan yumurta sayısı değişkenlik gösterse de 1 ile 35 adet arasında yumurta toplanmaktadır. Yumurta toplama işlemi ortalama 35 dakika süren bir işlemdir. Yumurta sayısından çok yumurtanın kalitesi önemlidir.

Tüp Bebekte Embriyo Kalitesi Kaç Olmalı?

Embriyonun gün ve gün artan hücre sayısına göre farklılıklara sebep olan embriyo kalitesi, oluşumundan 5 ile 6 gün içerisinde büyütülebilmekte ve embriyo kalitesi ölçülebilmektedir. Embriyo kalitesi, büyüklüğe ve hücre katmanına göre değerlendirilmektedir. Bu aşamada     3AA, 5BB, 5AA gibi terimlerle embriyo kalitesi ifade edilmektedir. 6’ya ulaşan embriyonun  tutma olasılığı çok yüksektir.

Yumurta Rezervi Ve Kalitesini Arttırmak İçin Ne Yapılmalı?

Kadınlarda ve erkeklerde yaş ilerledikçe yumurta rezervinde azalma gözlemlenmektedir. Bu da yumurta ile spermin döllenmesinde, hamile kalma sürecinde bazı sorunlara yol açmaktadır. Yumurtalık rezervini artırmak mümkün olmasa da yumurtaları kaliteli hale getirmek mümkündür.

Sağlıklı beslenme ve yaşam kalitesinin artırılması ile yumurta kalitesi yükseltilebilmektedir. Bunun için yapılması gerekenler:

  • Bol bol su içmek
  • Egzersiz yapmak
  • Düzenli uyku uyumak
  • Demir, B12 ve folik asit takviyesi almak
  • Alkol, kahve ve çay tüketimini azaltmak

Özellikle tütün mamüllerinden uzak durmak, yumurta kalitesini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Sağlıklı beslenme, vücut direncini artırma, spor yapma, stresten uzak durma ve düzenli spor yapma yumurta kalitesini artırmaktadır. Unutulmamalıdır ki tüp bebek tedavisinde kalitesiz fazla yumurta değil, kaliteli yumurtalar daha önemlidir. Fazlasıyla kaliteli tek bir yumurta, sağlıklı bir embriyo yaratabilmektedir. Anne ve babanın sağlığına olan özeni embriyonun da sağlığını etkilemektedir.,

Aşılama Tedavisinin Tüp Bebekten Farkı Nedir?

Bebek sahibi olmak isteyen kadın ve erkek için her zaman bunun doğal yollar ile olması söz konusu olmayabilir. Böyle durumlarda yapılması gereken aşılama veya tüp bebek gibi yollar denemek olmalıdır. Her iki yöntem de bebek sahibi olmak isteyen anne ve baba adaylarının şanslarını büyük oranda artırır. Bunun için gereken kriterler ve sürecin tamamlanması oldukça önemlidir. Aşılama veya tüp bebek konusunda karar verecek olan hekim hangisinin daha kolay ve başarı odaklı olacağına bakarak hareket edecektir. Bu konuda anne ve baba adayının bilinçli olması da önemlidir.

Tüp Bebek Tedavi Süreci Neleri Kapsar?

Aşılama ve tüp bebek arasındaki fark temelde yöntemden kaynaklanır. Aşılama temel mantıkla anlatılmak istenirse kadın rahmine döllenmenin doğal ortamda oluşması adına sperm bırakılmasıdır. Doktor ve ekibi tarafından yumurtlamanın, yumurtanın olgunlaşmasının ve şansın en yüksek olduğu dönemin takip edilmesi ile başlar.

Spermlerde bu işlem için hazırlanır. Ardından uygun zamanda buluşma ve döllenme amaçlanır. Tüp bebek konusunda ise yapılan işlem yine temel olarak anne adayının rahmine döllenmiş bir yumurta bırakmaktır. Döllenme yapay bir ortamda gerçekleştirilir. Embriyo haline gelen yumurta ve sperm devamında anne rahminde kalması için desteklenir.

Bunun yapılmasının nedeni temelde bedenin dışarıdan yapılan embriyo transferine karşılık yabancı madde tepkisi vermesini engellemektir. Özetlemek gerekirse tüp bebek tedavisi yumurta toplanması ise başlar. Kadından alınan yumurtalar erkekten alınan spermler ile döllenir. Birden fazla deneme için fazla yumurta transferi de seçilebilir. Sonrasında da transfer yapılır.

Erkekler İçin Tüp Bebekte Yaş Sınırı Var Mıdır?

Kadın ve erkek için evlilik yaşı artmaya devam ettikçe anne ve baba olma yaşı da artar. Bundan dolayı anne ve baba adaylarının en çok merak ettikleri konu yaş sınırlamasıdır. Anne adaylarında yumurta rezervi ve gebeliğin devamı için 35 ve 40 yaş temel alınırken baba adaylarında bu yaş aralığı daha yüksek tutulur. Yeterli sperm sayısına sahip olan baba adayının yaş kriterine bakılması çoğu zaman gerekli olmaz. Bunun için süre sınırlaması yüksektir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024