Vajina Daraltma Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Vajina çeşitli nedenlere bağlı olarak genişleyebilir. Genellikle vajinal doğuma bağlı olarak genişleyen vajinanın yeniden sıkılaştırılması için yapılan cerrahi operasyona vajinoplasti denir. Bazen genetik faktörler de vajinada genişlemeye sebebiyet verebilir. Örneğin doğu kökenli olan kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte vajina genişlemesi daha fazla meydana gelir. Bunun nedeni vajina derisinin daha ince ve elastikiyetinin de daha fazla olmasıdır.

Elbette vajina genişlemesi görsel açıdan bir sıkıntı yaratmaz. Ancak cinsel yaşantısı olan kadınlarda çeşitli sorunlara sebebiyet verebilir. Fazla sayıda vajinal doğum sonrasında da vajinal genişleme kaçınılmaz olabiliyor. Elbette doğum sonrasında vajinanın sıkılaşması için zaman geçmesi gerekiyor. Ancak bu zamana karşın sıkılaşma olmazsa bu durumda vajina daraltma ameliyatı uygulanabilir.

Vajina Genişlemesi Nelere Sebep Olur?

Öncelikle cinsel hazda azamaya sebebiyet verir. Aynı zamanda cinsel birleşme esnasında vajinadan ses gelmesi de yaşanan sıkıntılar arasında yer alır. İdrar kaçırma problemi yine günlük yaşantıyı çok ciddi sıkıntıya sokabilecek olan ve vajina genişliğinden kaynaklanabilen problemler arasında yer alır. Tüm bu sorunlar vajina daraltma ameliyatı ile giderilebilir.

Vajina Daraltma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu ameliyat lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilir. Vajinanın içerisinden mevcut genişlemeye bağlı olarak bir miktar doku kesi yolu ile alınarak çıkarılır. Ardından iki doku birbirine yakınlaştırılarak dikiş atılır. Bu sayede vajinada bir sıkılaşma elde edilir. Yaklaşık olarak 45 dakika süren işlem sonrasında klinik istirahat gerekmez. Ancak hastalar aynı gün taburcu olarak evlerine gittiklerinde evde dinlenmeleri gerekir. Bir sonraki gün pansuman alınır. Dikiş alınmasına ise gerek kalmaz. Çünkü vücutta kendiliğinden eriyen dikiş materyalleri kullanılır.

Vajina Daraltma Ameliyatından Sonra

Hastaların ameliyattan bir gün sonrasında duş alması mümkün olabilir. Fakat küvette uzanılması ya da sauna, hamam gibi yerlere gidilmesi 3 hafta boyunca yasak olur. Elbette tuvalet temizliğine iyileşme süresinde maksimum düzeyde dikkat edilmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Enfeksiyon riskine karşı hastaların temizlik ve hijyene önem vermesi gerekir. Ameliyattan sonra yaklaşık 3 hafta denize ya da havuza girilmemesi gerekir. En önemli hususlardan biri de cinsel perhizdir. Dokunun tam olarak iyileşebilmesi için 6 hafta cinsel perhiz yapılması gerekir. Dikiş uygulaması yapılan bölgenin normal bir görünüm alması ise yaklaşık 1 ay sürer. Kendiliğinden eriyen dikişlerin tamamen ortadan kalkması da yaklaşık 2 haftalık bir süreçte gerçekleşir. Vajinoplasti ameliyatı adet görmeyi engellemez. Bu ameliyattan sonra normal doğum yapılmasında da hiçbir sakınca olmaz. Fakat elbette normal doğumun vajinada yine bir genişlemeye sebebiyet verebileceği de unutulmamalıdır. İyileşme sürecinde hekim tarafından önerilen ilaçların mutlaka düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. İlk gün çok hafif bir ağrı olabilir.

Vajina Daraltma Ve Labioplasti

Bu ameliyat, şayet hastanın başka sıkıntıları varsa, farklı genital ameliyatlar ile birlikte de gerçekleştirilebilir. Bunların arasında en çok tercih edilen labioplasti ameliyatıdır. Vulva olarak bilinen iç dudaklarda meydana gelen sarkmaların düzeltilmesi amacıyla yapılan labioplasti işlemi, vajinoplasti ile birlikte yapıldığında ameliyat süresi uzayacaktır.

Vajina Daraltma Ameliyatının Riskleri

Anesteziye bağlı olarak ortaya çıkan riskler, vajina daraltma ameliyatında da geçerlidir. Bunun dışında kanama riski de pek çok ameliyatta olduğu gibi bu cerrahi operasyonda da ortaya çıkabilir. En önemli risk ise enfeksiyondur. Olası enfeksiyon riskine karşı antibiyotik kullanılması ve tuvalet temizliğine büyük önem verilmesi gerekir. Bunlar dışında vajina daraltma ameliyatının herhangi bir riski yok. Ayrıca bu ameliyatın istenen her yaşta yapılabileceğini de bilmenizde fayda var.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024