Yasal Kürtaj Süresi Nedir?

Rahim içerisinin düzenlenen bir operasyon ile temizlenmesi işlemine kürtaj adı verilmektedir. Kürtaj denildiğinde pek çok kişinin aklına ilk gebeliğin sonlandırılması gelse de günümüzde kürtaj rahim duvarı kalınlaşması tedavisi ve patolojik örnek alınması gibi farklı pek çok işlem için yapılmaktadır. Kürtaj hakkında bilinmesi gereken ilk şey kürtajın kesinlikle gebelikten korunma yöntemleri arasında yer almadığıdır. Ancak istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için kürtaj yapılabilir.

Burada önemli olan sonlandırılmak istenen gebeliğin haftasıdır. Çünkü gebeliğin sonlandırılması için yapılan kürtaj operasyonlarında süre sınırlandırması bulunmaktadır. Yasal kürtaj sınırı olarak 10 hafta sınırı uygulanmaktadır. Yani isteğe bağlı olarak yapılan kürtaj operasyonlarında 10. gebelik haftasının aşılması durumunda kesinlikle kürtaj yapılması mümkün değildir. Ancak bebeğin anne karnında ölmesi, annenin tansiyonunun yükselmesi gibi annenin hayatını riske atan durumlar bulunması nedeni ile yapılan kürtaj operasyonlarında yasal kürtaj süresi gibi bir kriter uygulanmaz.

Burada önemli olan annenin hayatını korumaktır. Anne adayının hayatının riske girdiği her durumda gebelik kaçıncı haftada olursa olsun sonlandırılmalıdır. Zaten ilerleyen aylarda bebeğin yaşama tutunmasını sağlamak adına geliştirilen üstün cihazlar bulunmakla beraber 6 aylıkken bile dünyaya gelen bebekler yaşama başarı ile tutunmaktadır. Rahim duvarının kalınlaşması gibi durumlarda da kürtaj ile yapılan bir müdahale ile kalınlaşmaya sebep olan katman temizlenerek rahimin kendisini yenilemesi sağlanır. Genelde lokal anestezi verilerek yapılan operasyonu hastanın talep etmesi ya da yoğun korku ve endişe yaşaması durumunda genel anestezi altında yapılabilmektedir.

Korunmadan yaşanan cinsel ilişki sonrasında kadınların hamile kalma olasılığı oldukça yüksektir. Bu tip bir ilişki sonrasında hamile kalan ve rahimde bebek oluşumu başlayan bir kadın için hamileliğin önlenebilmesi adına kürtaj yapılması gerekecektir. Bu operasyonlar genelde çoğu kişi tarafından olumsuz olarak değerlendirilmiş olsa da bazı durumlarda tıbbi açıdan gerekli veya zorunlu olabilir. Bu nedenle bu operasyonu yaptırmak durumunda kalan kişilerin de bu operasyonun tam olarak ne olduğu, operasyon öncesi ve sonrasındaki durumlar hakkında bilgi alması gerekmektedir. Özellikle tıbbi açıdan kişiler yapılacak uygulamalar hakkında bilgi sahibi olduğu zaman çok daha iyi ve rahat bir şekilde karar verilebilmektedir. Bu bakımdan kadınların operasyon öncesinde ve sonrasında iyi bir sağlık merkezinden hizmet alması ve operasyonun tam olarak ne olduğuna dair bilgi sağlaması gerekmektedir. Bu süreçlerin başarılı bir şekilde yapılmış olması halinde mevcut süreç çok daha şekilde atılacak ve çalışmalar tamamlanmış olacaktır.

Korkuya Karşı Ne Yapılabilir?

Bu operasyonlarda genelde büyük bir korku yaşanır. Bu korkunun yaşanmaması ve kişilerin rahat bir şekilde hizmet alabilmesi adına ise yapılması gereken en önemli işlem kişilerin uzman hekimler ile görüşme yapması ve destek sağlamasıdır. Uzmanlar genellikle bu aşamalarda psikolojik destek alınmasının daha uygun olacağını belirtmektedir. Bu bakımdan kadınların herhangi bir tereddüt yaşamadan uygun görülmesi halinde destek alması ve bu aşamada kendi yaşamını daha uygun hale getirmesi mevcut problemin daha uygun bir şekilde çözülmesini sağlar. Özellikle operasyonlara yönelik çeşitli çekinceleri bulunan kişilerin mutlaka uzman hekim ve bir görüşme yapması gerekmektedir. Uzman hekim görüşmesi kadınların çok daha rahatlamasını sağlayacaktır.

Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Anne rahmine yönelik yapılacak bu operasyonlarda farklı teknikler kullanılabilmektedir. Bu tekniklerden uygun olanının tercih edilebilmesi adına ise yapılması gereken işlem muayenedir. Uzman hekim tarafından yapılacak muayene sonrasında operasyonlarını nasıl yapılması gerektiğine dair bir karar verilecek ve bu aşamanın ardından kişilerin destek almasına imkan sağlanacaktır. Kişilerin tüm açılardan rahatlamış olması ve operasyonlara hazır hale gelmesi ise kürtaj için önemli bir detaydır.

Operasyon yapıldıktan sonra hamilelik sonlanmış olur ve bebek gelişimi tamamen durdurularak bebek rahimden alınır. Böylesine bir kararın verilmesi çiftler için zorlayıcı olabilmektedir. Bu tür durumlarda belirtildiği gibi psikolojik destek almaktan başka bir çare bulunmamaktadır. Özellikle operasyonların kesin bir şekilde yapılması gerekiyorsa bu aşamalarda farklı bir seçenek bulunmamaktadır.

Operasyon Yaptırmayı Düşünmek

Operasyon yaptırmayı düşünen kadınlar bu konulara geçtikten sonra alanında uzman iyi bir hekim ile çalışmayı ihmal etmemelidir. Türkiye’nin farklı bölgelerinde bu alanda uzmanlaşmış hekimler bulunduğundan dolayı iyi bir hekim tercih etmek son derece kolay olacaktır. Bu açıdan karar verme aşaması tamamlandıktan sonra kişilerin bölgelerine yönelik bir araştırma yapması, karar vermeleri için işi daha da kolay hale getirecektir. Bu bakımdan ilk olarak karar verme aşamasının geride bırakılması ve sonrasında iyi bir uzman ile çalışılması uygun bir yol haritası olacaktır. Bu aşamalarda zorlanan kişiler yine daha önce bu operasyonu yaptırmış kişilerden destek alabilir ya da farklı uzmanlarla görüşme sağlayarak bu konuda daha profesyonel bir şekilde bilgi elde edebilir.

Tıbbi açıdan zorunlu olmadıkça genelde bekar kadınlar girilen cinsel ilişki sonrasında istenmeyen gebeliğin oluşması halinde bu operasyonlar için talepte bulunabilmektedir. İsteyen kadınlar istediği merkezde bu işlemi yaptırma hakkına sahip olduğu gibi operasyonlar sadece Türkiye’deki mevcut yasalarla gerçekleştirilebilmektedir. Hamileliğin üzerinden belli bir süre geçmiş olması halinde Türkiye’de kürtaj yapılması söz konusu değildir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024