Tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biride yumurta toplama işlemidir. Toplanan yumurtaların kaliteli ve yeterli olgunluğa ulaşması tüp bebek başarısını büyük oranda etkilemektedir. Zaten tüp bebek tedavisinde yapılan ilk değerlendirmede anne adayının yumurtalık rezervi değerlendirmeye alınmakta, uygun bulunması durumunda tüp bebek ilaçları olarak bilinen ilaçlar ile yumurtalığın geliştirilmesine başlanmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde ilk aşama kadının yumurtlamasının baskılanması aşamasıdır. Bu sayede istenmeyen bir dönemde henüz araştırmalar devam ederken kadının yumurtlaması engellenir. Tedavi planlamasının yapılması ile beraber tüp bebek adet dönemi ile başlar. Yaklaşık olarak 10 gün boyunca devam eden bu süreçte kullanılan hormon iğneleri ile beraber tüp bebek tedavisinde kullanılacak uygunluğa sahip olan yumurta keseciklerinin elde edilmesi amaçlanır. Bu süreçte sürekli olarak doktor takibi devam eder ve ultrason ile görüntüleme yapılarak yumurta gelişimi yakından takip edilir.

HCG enjeksiyonu ile beraber yumurtalar toplanmaya uygun hale getirilir ve bu enjeksiyonu takip eden 36. saat itibari ile yumurta toplama işlemine geçilir. Yumurta toplama işleminde istenildiği takdirde hafif bir anestezi de uygulanabilmekte isteyen kişilere yönelik olarak ise hafif sakinleştiriciler de verilebilmektedir. Aslında tüp bebekte yumurta toplama işlemi son derece ağrısız ve kolay bir işlemdir. Genelde vajinal ultrason yöntemine benzerdir ve kısa sürede tamamlanır. Toplanan yumurtalar laboratuvarda incelenerek en uygun olanı seçilerek dölleme işleminde kullanılmak üzere ayrılmaktadır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024