Kolposkopi, rahim ağzının incelenmesine olanak veren ve girişimsel olmayan bir tedavi yöntemidir. 6-40 kat büyütme özelliği olan kolposkop isimli ışıklı alet yardımıyla rahim ağzı daha net bir şekilde görüntülenir. Gelişim gösteren etkili tanı ve tarama yöntemleri sayesinde rahim ağzı kanseri başta olmak üzere pek çok hastalığa erken dönemde tanı konulabilir.  

Kadın üreme sistemini inceleme ve değerlendirmede rol üstlenen kolposkopi, son yıllarda daha çok gelişim göstererek rahim ağzında oluşan hastalıkların tespitinde önemli bir yere sahip olmuştur. 

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi işlemi, kolposkop adı verilen özel bir cihaz yardımıyla gerçekleştirilir. Bu işlem sayesinde kadın üreme sisteminde yer alan vajina, rahim ağzı (serviks) ve vulvanın direkt olarak incelenmesi sağlanır. Rahim ağzının görüntüsünü 6-40 kat büyüterek detaylı inceleme imkânı sunan bu işlem, büyük bir mikroskop olarak değerlendirilebilir.

Kolposkopi işlemi, anormal yapıları ve dokuları ayırt etmek için kullanılan çok yönlü bir tedavi yöntemidir. Aynı zamanda rahim ağzı kanserinin erken tanısında kullanılan standart uygulamalardan biridir. Yapılan işlem sonucunda hastanın durumuna bağlı olarak gerekli görülürse biyopsi ve ek tetkikler de istenebilir. 

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi işlemi klinik şartlarda ve jinekolojik muayene masasında yapılan bir uygulamadır. Yaklaşık 15-20 dakika süren bu işlemde hasta biraz ağrı hissedebilir. Hastanın durumuna bağlı olarak kolposkopi öncesinde lokal anestezi uygulanabilir. Kolposkopi işlemi yapılırken şu adımlar takip edilir:

  • Hasta pelvik muayene esnasında olduğu gibi ayakları destekli bir şekilde masada sırt üstü uzanır.

  • Daha sonra vajinaya, vajina duvarını açmaya yardımcı olan spekulum aparatı yerleştirilir. Bu sayede serviks daha rahat bir şekilde görüntülenebilir. 

  • Bu aşamadan sonra net bir görüntü elde etmek için serviks özel bir solüsyonla yıkanır. 

  • Daha sonra kolposkop aleti vajinanın birkaç cm. önüne yerleştirilir ve incelemeye başlanır. 

  • Dokuları 6-40 kat büyüten bu cihaz ile vajinanın içine ışık verilir ve net bir görüntü  alınması sağlanır.

  • Şüpheli bir lezyon görülürse kolposkopik biyopsi yapılır. 

Kolposkopik Biyopsi Nasıl Yapılır?

İlk kez kolposkopi işlemi yaptıracak olan hastaların en çok merak ettiği detaylardan biri biyopsi aşamasıdır. Pek çok hasta biyopsi aşamasının standart olduğunu düşünse de bu işlem gerekli görülen durumlarda yapılır. Kolposkopi incelemesi sırasında şüpheli dokular belirlenmişse biopsi pensi ile tüm şüpheli lezyonlardan kolposkopik biyopsi alınır. 

Hastanın durumuna ve biyopsi yapılacak bölgenin sayısına bağlı olarak kolposkopik biyopsi sırasında birden fazla bölgeden parça alınması gerekebilir. Bu işlem için özel bir alet kullanılır ve patolojik inceleme açısından yeterli olacak boyutta parçalar alınır. Daha sonra patolojik değerlendirmenin sonucuna göre hekim tarafından belirlenen tedavi planı uygulanır. 

Kolposkopi Hazırlık Süreci Nasıldır?

Kolposkopi, pek çok kadının tedirgin olduğu işlemler arasında yer alsa da oldukça basit ve güvenilir bir yöntemdir. Hastanın işlem öncesinde dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

 

  • Kolposkopiden önceki 1-2 gün hastaların cinsel birleşmeden kaçınması gerekir. 

  • İşlem öncesindeki 2 gün boyunca tampon kullanılmamalıdır. 

  • Bölge korunmalı ve tahriş edici herhangi bir işlem uygulanmamalıdır. 

  • Mevcutta kullanılan vajinal ilaçlar varsa 2 gün öncesinden ara vermek ve doktora danışarak devam etmek gerekir. 

  • Doktor tarafından önerilen ilaçlar ve ağrı kesiciler işlem öncesinde alınmalıdır. 

Kolposkopi Hangi Durumlarda Uygulanır? 

Kolposkopi işlemi, klinik bulguları olmayan pek çok kadın hastalığının erken tanısında etkin rol oynar. Bir hastaya bu işlemin uygulanabilmesi için aşağıdaki durumlara ihtiyaç duyulur:

 

  • Rahim kanserinin erken dönemde teşhis edilmesi için yapılır. 

  • Pap Smear testinde anormal değerlerin görülmesi, HPV testinin pozitif ve yüksek risk içeren 16-18-31-35-45  seviyesinde olması hâlinde uygulanır. 

  • Cinsel birleşme sonrası meydana gelen kanamanın nedeninin araştırıldığı durumlarda görülür. 

  • Vulva, vajina ve rahim ağzında şüpheli lezyonların bulunması hâlinde kesin tanı için uygulanır. 

  • Vulvada uzun süre devam eden kaşıntının değerlendirilmesi amacıyla yapılır. 

  • Vajina dokusunda kansere eğilim gösteren belirtilerin tönceden tespit edilmesi amacıyla uygulanabilir. 

  • Genital bölgede siğil ve rahim ağzında servisit bulgularının olduğu durumlarda erken tanı koymak amacıyla tercih edilir. 

Kolposkopi Acı Verir mi?

İlk kez kolposkopi yaptıracak hastaların en çok merak ettiği detaylardan biri acı faktörüdür. Kolposkopi işlemi genel olarak ağrılı ve acılı bir süreç değildir. Ancak uygulama sonrasında bazı hastalar kanama ve rahatsızlık hissi ile karşılaşabilir. Genel olarak kolposkopi yapılan bölgede çok fazla sinir olmadığı için biyopsi işlemi esnasında acı görülmez. Hastanın durumuna bağlı olarak birden fazla bölgeden parça alınacaksa lokal anestezi tercih edilebilir.

 

Kolposkopi cihazı ile ilgili merak edilen bir diğer detay da makinenin pozisyonudur. Söz konusu cihaz vajina içine girmediği için herhangi bir acı veya ağrı hissi oluşmaz. Ancak rahim ağzının net görüntülenebilmesi için vajinaya yerleştirilen spekulum kişide hafif bir baskıya neden olabilir. Aynı zamanda serviks ve rahim ağzına kullanılan solüsyon da yanma ve batma hissine yol açabilir. 

 

Kolposkopi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Kolposkopi uygulamasında doktor tarafından hastaya, işlem öncesi ve sonrası için detaylı bilgi verilir. İşlem sonrasında hastaların dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Kolposkopi işleminin yanı sıra biyopsi işlemi yapılmışsa hastaların 3 gün cinsel ilişkiden uzak durması önerilir.

  • İşlemi takip eden 3 gün boyunca vajinal yıkama yapılmamalı ve tampon kullanılmamalıdır.

  • İşlem basit olduğu için hastalar uygulamadan sonra günlük aktivitelerine devam edebilir. 

  • Kolposkopi işleminden sonra hastaların duş ve banyo yapmasında herhangi bir  sakınca yoktur. 

  • Düzenli kullanılan ilaçlar varda doktora danışarak devam edilmelidir. 

Ankara Kolposkopi Fiyatları 2024 

Kolposkopi uygulamasında kullanılan cihazın kalitesi, bölgenin net görünmesini sağlayan ilaçlar ve biyopsi faktörü işlem fiyatlarını doğrudan etkiler. Uygulamayı yapan doktorun deneyimi ve tercih edilen hastane de kolposkopi fiyatlarının değişmesinde etkin rol oynar. Ayrıntılı bilgi ve randevu için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz. 

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
İlgi Alanlarımız
TÜM BÖLÜMLER
Randevu ve İletişim Formu
bu yolculuğa birlikte çıkalım
HASTA ÖYKÜLERİ
TÜM HASTA ÖYKÜLERİ
YUKARI ÇIK
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024