Jinekolojik Laparoskopi Nedir?
Laparoskopi 30 yılı aşkın bir süre içinde jinekoloji için kullanılan açık cerrahiye alternatif olan bir yöntemdir. Laparoskopide hastanın karnına bakmak amacıyla açık cerrahideki gibi büyük kesiler değil de küçük bir delikten kamera sokularak yapılan bir işlemdir.
Hızlı iyileşme süresi, hastanede kalışın kısa olması, fazla ağrı olmaması ve çok daha iyi olan kozmetik sonuçlar elde edilmesi laparoskopik cerrahinin cerrahlar ve hastalar için tercih edilmesinde önemle sebepler arasındadır.
Aynı zamanda görüntünün büyütme özelliği, az bir oranda komplikasyon riskinin oluşması da laparoskopik cerrahinin geniş kullanımına neden olmuştur.
Laparoskopi, over kistlerinin çıkartılması, tüp ligasyonu, dış gebelik ameliyatları, kısırlık, endometriozis, histerektomi, idrar kaçırma, rahim sarkması ve jinekolojik kanser ameliyatlarının büyük bir bölümünde ilk tercih olmuştur.
Jinekolojik Ameliyatlar Nelerdir?
Jinekolojik ameliyatlar dediğimizde ilk ana başlıklar olarak, kadın iç ve dış genital organları olarak tüm ameliyatları sayabiliriz. Bu ameliyatlar açık yöntemle veya kapalı yöntemlerle yapılabiliyor. Ayrıca nedenlerine göre de iyi huylu sebeplerle yapılan ameliyatlar veya kötü huylu sebeplerle yapılan ameliyatlar olarak birkaç çeşit ameliyat türü vardır.
Dünyada en sık yapılan jinekolojik ameliyat, histerektomi ameliyatı olarak bilinmektedir. Yani rahmin herhangi bir sebep ile durması hastalığı olarak nitelendirilir. Genel itibari ile bakıldığında rakip kendi yapısından tamamen bağımsız bir çalışan organdır.
Dolayısıyla rahim ağzında sorun olması halinde, vücudumuz bu durumdan hiçbir şekilde etkilenmemektedir. Yani rahim ayrıcalıklı bir organdır. Mide veya akciğere benzemektedir.
Jinekolojik Ameliyatlarda Preoperatif (Ameliyat Öncesi) Bakım
Jinekolojik ameliyatlar yapılmadan önce, yapılacak ameliyat türüne bağlı olarak çeşitli bakımların yapılması gerekir. İlk olarak jinekolojik bölge kuru ise, bu durum ameliyat sonrası izlerinin daha kalıcı olmasına ve yapılacak ameliyat türlerinin verimlerinin düşmesine neden olur. Bu yüzden nemlendirme işleminin yapılması gerekir.
Öneri üzerine alınan nemlendiriciler masaj yapılarak uygulanır. Yapılacak ameliyatlarda kıl köklerinin bulunması, ameliyat esnasında ve sonrasında enfeksiyon kapmaya veya kötü kokulara neden olabilir. Bu yüzden kıl köklerinin arındırılması gerekir.
Ayrıca ameliyat öncesi jinekolojik bölgenin uyuşturulması için de çeşitli bakım türleri vardır. Doktor kontrolünde, doktor tarafından belirlenecek ürünlerle ameliyat öncesi bakımın yapılması sağlanır. Bunun yanı sıra belirtilen ilaçların da kullanılması gerekir.
Jinekolojik Ameliyatlarda Postoperatif (Ameliyat Sonrası) Bakım
Jinekolojik ameliyatların tamamlanmasının ardından bazı bakımların yapılması gerekir. Bu bakımlara başlamadan önce bilinmesi gerekir ki, doktor tarafından belirlenen süre boyunca ameliyat alanına su teması yapılmamalıdır.
Bu yüzden yıkamaya bağlı olan (duş jeli, çeşitli bakım sabunları gibi) bakım ürünleri tercih edilemez. Bunun yanı sıra, dikiş veya yapıştırma ile tamamlanan ameliyatlar için çeşitli organik kürler kullanılarak bakım yapılabilir. Pansumanların sık sık değiştirilmesi de, enfeksiyon oluşma ve iltihap saran ameliyat yaralarının önlenmesine neden olur.
Bu gibi ameliyat sonrası bakımlara ek olarak, kararma oluşmasına karşı, ameliyat bölgesi kuruluklarına karşı doktor önerisiyle alınan bakım ürünleri, yine doktorlar tarafından belirlenen aralıklarla uygulanmalıdır.