Himenoplasti operasyonu değişken sebeplerle yırtılan kızlık zarının dikilmesi ya da tamir edilmesi operasyonudur. Aksaray şehrinde bulunan, genital estetik alanında uzmanlaşmış estetik cerrahlar ya da jineokologlar, himenoplasti operasyonunu da gerçekleştirmektedir. Mahremiyet kaygısı sebebiyle devlet hastanelerinden ziyade özel kurumlara başvuran hastaların, doktor ve sağlık personelinin uzman olduklarından, gerekli yeterliliklere sahip olduklarından ve hijyenik koşulların yeterliliğinden emin olmaları gerekmektedir.

Himen Nedir?

Himen, kızlık zarına tıp literatüründe verilen isimdir. Kızlık zarı doğuştan kadın vücudunda bulunan ve boşluklu bir zar tabakasıdır. Adet kanamasının vücut dışına atılımı için boşluklu yapıda olması gereken kızlık zarı bazı kadınlarda hiç olmayabilir ya da tamamen vajina girişini kapatabilmektedir. Tamamen kapalı olduğu durumlarda cerrahi olarak açılması gerekmektedir.

Kızlık zarında bulunan delik ya da delikler de farklı şekiller oluşturabilmektedir. Tam açıklığın olduğu durumların yanı sıra yarım kenarın kapalı olduğu ya da süzgeç gibi çok sayıda küçük deliğin olduğu durumlar da mevcuttur. Kızlık zarı bazı kadınlardan oldukça ince ve esnekken bazı kadınlarda kalın ve sabit olabilmektedir.

Himenoplasti Neden Tercih Edilir?

Tampon kullanmak, cinsel birliktelik ve kazaların sebep olduğu kızlık zarı deformasyonları, kapalı kültürlerde yaşayan kadınlar için bir korku ve kaygı unsuruna dönüşebilmektedir. Evliliğin ilk gecesinde kızlık zarının yırtılarak kanama yaşanması gerekliliği adetini sürdüren pek çok toplum bulunmaktadır. Kızlık zarı bu açıdan toplumsal bir gereklilik olarak atfedilir. Pek çok kadın, bu sebeple himenoplasti operasyonuna başvurabilmektedir. Bunun yanında yalnızca estetik kaygılar güdülerek de tercih edilebilmektedir. Bazı özel durumlarda ise travmatik yaşantıların tedavisinde yardımcı bir araç olarak da kullanılabilmektedir.

Himenoplasti Operasyonu

Himenoplasti operasyonu, kişiye özel gerçekleştirilen, amacına göre farklı tekniklerin kullanılabildiği bir operasyondur. Yaklaşık bir saat içinde tamamlanan operasyonda çoğunlukla lokal anestezi kullanılması yeterli olmaktadır.

Şayet uygulama amacı tek bir güne yönelikse, geçici himenoplasti operasyonu yapılmaktadır. Uzun bir süre boyunca varlığını koruması istendiği durumda kalıcı himenoplasti operasyonu yapılabilmektedir.

Gün içersinde taburcu edilen hastalarda yaklaşık bir hafta içerisinde iyileşme gerçekleşir. Bu süre zarfında hijyenik kurallara sıkı sıkıya bağlı kalınması gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2025