Bartolin Kisti Kansere Dönüşür Mü?

Bartholin kisti vajinanın girişimde bulunan sağ ve solda yer alan bezelye büyüklüğünde bir salgı bezidir. Bartholin bezleri 2 cm uzunluğunda kızlık zarının hemen ön kısmında bulunur. Bartholin bezleri sıvı salgıladığı için vajinanın Cinsel ilişkiye hazır olmasını yani kayganlaşma sağlar. Bu Bartholin kisti el yardımı ile ya da ayna yardımı ile görülmez. En çok merak edilen Bartholin kistinin kansere dönüşüp dönüşmeyeceğidir. Bartholin kistinin kansere dönüşme olasılığı yok denecek kadar azdır.

Bartholin Kisti Nasıl Oluşur?

Bartholin kisti Bartholin kanallarının tıkanması ile oluşur. Tıkanmadan dolayı vajinanın salgıladığı sıvı kanalda kalır yani sıvı vajinadan dışarı atılmamış olur. Bundan dolayı kist oluşabilir. Böyle bir tanı koymak için çok fazla teste ve tetkikler ihtiyaç yoktur. Vajinal bir muayene ile tanı koyulabilir. Bu kist oluşunu sonrasında parça alınmasına gerek duyulmaz. Patolojik bir incelemeye ihtiyaç yoktur. Sadece Bartholin kistinin ileri yaşlardaki kişilerde olması ve kanser şüphesi olması durumlarında patolojik bir işleme gerek duyulabilir.

Bartholin Apsesi Nedir?

Bartholin kişinin bazı nedenlere dayanarak enfeksiyon kapması ile apse oluşabilir. Hatta bazı durumlarda kist oluşmadan da direkt olarak apse oluşabilir. Bartholin apsesi çok nadir görülen bir durumdur. Kadınların %2’sinde görülür. Bartholin apsesi kistten daha fazla görülebilir. Özellikle 20-28 yaşları arasında aktif cinsel ilişkiden dolayı görülebilir.

Bartholin Apsesi Neden Oluşur?

Bartholin bezlerinde apse görülmesindeki en büyük sebep enfeksiyon olarak bilinir. Bartholin kisti oluşumunun nedeni ise tam olarak bilinmemektedir. Bartholin Apsesi Cinsel yolla bulaşmış olan hastalıklarda kısa zamanda ortaya çıkabilir. Hatta bağırsak sisteminde yer alan mikroorganizmalar Bartholin apsesine ya da kistine neden olabilir. Enfeksiyona bağlı olarak gelişen Bartholin kisti büyüme eğiliminde olduğu gibi bazı durumlarda sabitte kalabilir. Kist oluşumundan sonra bezlerin büyüklüğü 4 ile 5 cm kadar ulaşabilir. Vajinada kayganlaşma sağlayan sıvının boşalamaması durumunda kanalda birikime meydana geldiği için bu sıvı kiste dönüşebilir.

Bartholin Kisti Ve Apsesi Belirtileri

Bartholin kisti ve Apsesinin bazı belirtileri bulunur.

Bunlar;

  • Ateş yükselmesi
  • Enfeksiyon
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı oluşumu
  • Alt bölgede ağrı
  • Dış ve iş dudakta şişlik

Bu gibi durumlarda Bartholin kisti ve apsesi yaşanabilir. Bartholin kisti küçük ise ve enfeksiyon kapmamışsa herhangi bir belirti görülmeyebilir. Fakat büyük bir kist oluşumu söz konusu ise bu belirtiler görülmektedir.

Bartholin Kisti Önleme Yöntemleri

Bartholin kisti ile karşılaşmamak için enfeksiyonlara ve Vajinal akıntıya çok duyarlı davranmak gerekir. Erken tedavi amal önemlidir. Bartholin kisti oluşması durumunda ise ilaçlar kullanılması ve genital hijyene daha fazla önem vermek gerekir. Aynı zamanda Bartholin kisti riskini azaltmak için ilişkide prezervatif kullanılmalıdır. Düzenli bir şekilde de jinekolojik kontroller yapılmalıdır. Bartholin kistinin önlenmesi açısından önemlidir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024