Gebelikte Otomobil Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Anne adaylarının sıklıkla sormuş olduğu ve yanıtını merak ettiği durumların başında ‘Gebelikte otomobil kullanımı nasıl olmalıdır?’ gelmektedir. Bu nedenle anne adaylarının özellikle de çalışan anne adaylarının araba kullanırken dikkat etmesi gereken çeşitli hususlar makale içerisinde derlendi.

Özellikle de ulaşımın zor olduğu büyük şehirlerde ve bölgelerde çalışan anne adayları açısından araç kullanmak keyfiyetten çok bir zorunluluk halini almaktadır. Doktorlar, hamilelik süresi boyunca araba kullanımının bir sakıncası olmadığını söylemektedir. Yine de annelerin ya da anne adaylarının kendilerinin ve bebeklerinin sağlıklarını ön planda tutan araç kullanıcıları açısından bazı Detaylara dikkat etmeleri meydana gelebilecek riskleri önlemeye yardımcı olmaktadır.

Gebeler Araba Kullanırken Nelere Dikkat Etmelidir?

  • Öncelikli olarak gebelerin kullanacakları arabaların koltuklarının çok rahat olması gerekir.
  • Gebelerin ve karınlarının en rahat pozisyonuna gelecek şekilde koltuklarını ayarlanması gerekir.
  • Eğer ki koltuk ayarına göre gebelerin karınları rahatsız, sırtları boşlukta kalıyorsa ufak bir yastık ile bu boşluğu gidermeye çalışmalılar.
  • Hem aracı rahat bir şekilde kullanabilir hem de hareket halindeyken kolaylık sağlamak böylelikle olacaktır.
  • Araba kullanırken uzun bir süre boyunca sabit kalmak, ayaklarda şişkinlik ve ödem oluşmasına sebep olacaktır.
  • Bu nedenle koltukla direksiyon mesafesini genişleterek ışıklarda ve duraklama esnasında ayakların hareket ettirilmesi mükemmel bir rahatlık sağlayacaktır.
  • Yine aynı şekilde özel eşyaları ya da araba kullanırken gerekebilecek eşyalara kolun uzanacağı mesafede tutmakta fayda olacaktır.

Emniyet Kemeri Kullanımı

Bir diğer dikkat edilmesi gereken hususların başında mutlaka Her araba kullanan bireyin kullanması gereken emniyet kemerini kısa mesafelerde olsa bile kullanmaları Hayati önem taşımaktadır.

Emniyet kemeri, ani bir fren esnasında ya da meydana gelebilecek herhangi bir kazada sarsılma olasılığını büyük ölçüde engellemektedir. Hamilelik sürecinin ilk başlarında emniyet kemeri kullanımı anne adayını rahatsız etmez ama ilerleyen zaman dilimlerinde hem hareket etme kabiliyetini zorlaştırdığı gibi hem de bebeği sıkıştırdığı gerekçeleriyle anne adayları emniyet kemerini takmak istemeyebilmektedirler.

Kemerin alt kısmını göbeğin altına getirecek şekilde hem rahat etmek, hem emniyet kemerini takmama problemini ortadan kaldırabileceği gibi hem de hep anne adayı ile bebeğin hem sağlığı hem de hayatını güven içerisinde tutacaktır.

Hava Yastığı

Anne adaylarının tedirgin oldukları bir başka konu ise arabalarda hava yastığının açılması durumudur. Herhangi bir kaza ya da sarsılma durumunda hava yastığının açılması gerekecektir. Hava yastığının açılması, anne adayının karnına denk gelecek ve anne adayını bebeği ile beraber rahatsız edecektir. Bu nedenle anne adaylarının direksiyona mesafelerini 25 cm olacak şekilde ayarlamaları riski minimize eden bir başka uygulama olacaktır.

Arabayı Yavaş Sürme

Yukarıda sayılan bütün kurallara dikkat edilmesi elbette ki anne adayını ve bebeğini koruyacaktır. Fakat dikkat edilmesi gereken belki de en önemli hususların başında gebe olan bireyin arabayı yavaş sürmesi şeklinde olacaktır. Çünkü yola aniden bir kedi ya da bir başka canlı çıkabileceği gibi yolun aniden çukur olan bölümüne geçiş yapılması ve arabanın sarsılması, gebe olan bireyin düşük ya da erken doğum yapmasına sebep olacak diğer faktörlerin başında gelmektedir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024