Hamilelikte Hava Yolu Seyahati Nasıl Olmalı?

Sosyal hayat sırasında en çok dikkat edilmesi gereken durumlardan biri olan hamilelik, uçak yolculuğu sırasında da birçok ekstra tedbiri kapsamaktadır. Hamile yolcuların güvenliği için gereken tüm önlemleri alan uçak firmalarıyla beraber, aynı zamanda hamile kişinin alması gereken ekstra tedbirler bulunmaktadır.

Doktor Raporu Ile Uçuş

Hamile bireyler, uçuş sırasında oldukça yüksek bir basınca maruz kalmaktadır. Bu durum her uçuş için geçerli olurken, zaman zaman bu basıncın hamileliğe bir takım etkileri olabilir. Bu nedenle hamile kişilerin uçuş öncesi doktoruna danışarak, doktor tarafından onay verilmesi halinde seyahat raporu alınarak uçuşlara katılması oldukça önemlidir. Uçuşların süresine bağlı olarak hızlı bir tedavinin uygulamayacağı uçuşlarda dikkatli olunması gereken bir takım durumlar yaşanabilir. Bu nedenle birçok uçak firması, doktoru tarafından seyahatine izin verilmeyen hamile bireylerin uçuşuna izin vermeme hakkına sahiptir.

27. Hafta Barajı

Birçok kadın doğum uzmanı ve uçak firması, hamilelik için baraj bir sınır olarak kabul edilen 27. haftadan sonraki hamilelik dönemleri için, hamile bireylerin uçmasına sağlıklı bir bakış açıcısı ile bakmamaktadır. Uçuş sırasında maruz kalınan basıncın, havacılık tarihinde birçok erken doğuma neden olduğu kayıtlara geçerken, aynı zamanda hem bebek hem de anne adayı için oldukça riskli durumlar yaratabilir. Bu nedenle birçok global havacılık firması, 27. haftadan sonraki dönemler için hamile yolcuları yalnızca MEDIF raporu ile birlikte uçuşlarına kabul ederken; bazı havacılık firmaları ise kesinlikle kabul etmeyerek hamile yolcuların uçuşlarına izin vermemektedir.

Uçak İçerisinde Yürüyüş

Uçak içerisine kabul edilen hamile bireylerin, uçuşlarına izin verilmesi halinde uçuş süresine göre değişkenlik göstermekle birlikte izin alınarak yürüyüş yapması önerilmektedir. Uçuşların yüksek irtifada yapılması nedeni ile oksijen seviyesi azaldığından, kan dolaşımı insan vücudunda yavaşlamaktadır. Bu hamile bireyler için riskli durumlara sebebiyet verebildiğinden, uzun uçuşlarda 1-2 saatte bir olmak üzere hamile bireylerin uçak içi yönetiminden izin alarak yürüyüş yapması önerilmektedir. Bu kısa yürüyüşler aynı zamanda kan dolaşımını da hızlandıracağından, vücut içi oksijen değerlerinin eşitlenmesine olanak sağlayarak hamile bireylerin sağlıklı bir uçuş yapmasına imkan tanımaktadır.

Fazladan Alınabilecek Tedbirler

Uçak yolculuğu, gebelik döneminin ortalarından sonraki süreç için hamile bireylerin kaçınması gereken yolculuk türleri arasındadır.

Ancak gerekli veya zorunlu durumlar için mutlaka yapılması gereken uçak yolculukları için hamile bireyler şu tedbirleri alabilir;

  • Havalimanlarında bulunan metal dedektörler, gebeliğinize hiçbir zarar vermeyecek ışınlar ile çalışmaktadır.
  • Dehidrasyon, hamilelik sürecinde en önemli etkenlerden biri olduğundan, sık sık su tüketimi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Doğuma son 72 saatin kalması planlanan gebelikte, uçuşlardan mutlaka kaçınınız.
  • Uçuş sırasında oturduğunuz koltuklarda, bacak ve baldır bölgesi için germe çalışmaları yapabilirsiniz.

Bu gibi ekstra tedbirlerin alınabileceği hamilelik sırasında uçuşlarda, zorunlu kalmadıkça hava transferinden kaçınmanızı öneririz.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024