Hamilelik, kadınlar için heyecan verici ve yepyeni bir süreçtir. Değişen beden ve ruh hâlinin öne çıktığı bu özel dönemde, kadınları etkileyen pek çok faktör vardır. Anne adaylarının en sık karşılaştığı durumlar arasında yer alan hamilelikte karın sertleşmesi de bunlardan biri. İlk gebelik deneyimini yaşayan anne adayları karın sertleşmesi şikâyetiyle karşılaştığında endişeye kapılabilir. Gebelik sürecinde yaşanan değişimlerden biri olan bu durum çoğu zaman normal kabul edilir. 

Hamileliğin ilerlemesi ve fetüsün zamanla rahim içinde büyümesi sonucunda anne adayının vücudunda genişleme görülür. Söz konusu genişlemeye bağlı olarak mide de belirli bir oranda büyür. Vücutta yaşanan bu çok yönlü değişimle birlikte karında sertleşme görülür. Bebek bekleyen pek çok anne adayı hamilelikte karın sertleşmesi neden olur sorusunun yanıtını arıyor. Bu özel süreçte sıklıkla karşılaşılan karın sertleşmesi neden olur, detaylı bir şekilde inceleyelim. 

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur?

Kadınlar için hem duygusal hem fiziksel bir değişim içeren hamilelik döneminde, vücudu doğrudan etkileyen pek çok yenilik görülür. Hamilelikte karın sertleşmesi de birçok kadının karşılaştığı yaygın bir durumdur. Bu dönemde sıklıkla görülen karın sertleşmesi gebelik döneminin doğal bir sonucu ve belirtisi olarak kabul edilir. Çoğu zaman olumsuz bir durumu işaret etmese de karın sertleşmesine neden olan belli başlı faktörler olabilir. 

Bu nedenleri şöyle sıralayabiliriz: 

Rahimde Yaşanan Hızlı Büyüme 

Gebelik sürecinin başlamasıyla birlikte bebek, her geçen gün gelişerek rahim içerisinde daha fazla yer kaplar. Bebeğin büyümesiyle anne karnında kapladığı yer artar ve buna bağlı olarak rahim büyür. Anne adayının vücudu da bu süreçte genişlediği için karın sertleşmesi şikâyeti görülebilir. 

Anne Adayının Kilo Artışı

Gebelik döneminde anne adayının vücut tipinde ve kilo artışında çeşitli değişiklikler görülür. Anne adayının zayıf veya kilolu olması karın sertliği şikâyetinin farklı şekillerde görülmesine yol açar. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme hissederken, kilolu anne adayları altıncı aydan itibaren bu etkiyi deneyimler. 

Bebeğin Büyümesi ve İskelet Sisteminin Gelişmesi 

Gebeliğin üçüncü ayından itibaren bebeğin iskeleti gelişir ve genişleme başlar. Bebekte yaşanan gelişim ve büyüme anne adayına karın sertleşmesi olarak yansır. Özellikle bebeğin vücudundaki kemik gelişimi annenin karın bölgesinde sertleşme hissetmesine neden olur. 

Sağlıksız Beslenme ve Kabızlık 

Sağlıklı bir gebelik ve bebek gelişimi için anne adayının sağlıklı beslenmesi oldukça önemli. Beslenme şekli ve yeme alışkanlıkları annenin karında sertleşme hissetmesine neden olabilir. Özellikle çok hızlı yemek yeme ve az çiğneme alışkanlıkları karın bölgesinde gerginliğe yol açabilir. Beraberinde gelen sindirim problemleriyle anne adayı kabızlık ve karında sertleşme şikâyeti yaşayabilir. 

Braxton Hicks Kasılması

Yalancı kasılma olarak bilinen Braxton Hicks, gebeliğin belli dönemlerinde görülen ve tüm gebelerin deneyimlediği bir kasılmadır. Özellikle ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerde daha fazla görülen bu kasılmalar, hamileliğin son döneminde karında sertleşmeye neden olabilir. 

Düşük 

Anne ve bebek sağlığını doğrudan etkileyen birçok farklı nedenden dolayı hamilelikler düşükle sonuçlanabilir. Gebelikte düşük sorunu karında sertleşme ve ağrı şikâyetiyle kendini gösterebilir. Özellikle gebeliğin 20. haftasında görülen karın sertleşmesi düşük riskini beraberinde getirebilir. 

Plasenta Ayrılması 

Hamilelik sürecinde rahimde gelişen plasenta, bebek için besin ve oksijen sağlar. Sağlıklı bir gebelik yaşayan anne adaylarında plasenta, rahim astarına yakın bir şekilde bulunur. Bazı gebeliklerde ise plasenta ayrılabilir ve rahim bölgesinde hassasiyete neden olabilir. Bu durumda karın sertleşmesi çok daha belirgin hâle gelir. 

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024