Plasenta hamilelikte anne ve bebek arasında besin ve oksijen alışverişini sağlamaktadır. Bebeğin doğumu ile birlikte kendiliğinden ayrılmaktadır. Ancak sezaryen ameliyatlarda bebek doğduktan sonra doktor tarafından çıkarılmaktadır. Bazı durumlarda ise plasenta yerleştiği yerden kısmen ya da tamamen ayrılabilir. Bu durum bebek için oldukça zararlıdır.

Plasentanın Ayrılması Nedir?

Normal doğumlarda bebek doğduktan sonra plasenta yerleştiği bölgeden ayrılmaktadır. Hem bebek hem de anne açısından ciddi bir tehlike olduğu için kanama görüldüğü takdirde doktora başvurmak gerekmektedir. Her 200 gebelikten birinde görülmektedir. Bebekte kalp atımının bozulması ile birlikte annede ağrı, vajinal kanama, hipotansiyon ve şok bulguları görülmektedir.

Plasentanın Ayrılmasının Nedenleri

Bu durum önceden belirlenecek bir durum değildir. Fakat annede bazı rahatsızlıkların bulunması bu riski ortaya çıkarabilir.

Bu rahatsızlıklar şöyle sıralanabilir;

  • Hipertansiyon
  • Kan pıhtılaşması
  • Karna darbe almak
  • Önceki gebelikte aynı durumun yaşanmış olması
  • Rahimde miyom olması
  • Bebeğin suyunun fazla olması
  • Sigara
  • Anne yaşı
  • İkiz gebelik

Plasentanın Ayrılması Belirtileri

Bu sorun yaşandığında en sık gözlenen rahatsızlık ağrı ve beraberinde koyu vajinal kanamadır. Özellikle şiddetli ve büyük ayrılma olduğunda rahim sert bir hale gelir. Eğer ayrılma plasentanın ortasındaysa kanama yaşanmaz. Aynı zamanda şiddetli kanama yaşandığı durumlarda şok bulguları gözlemlenebilir. Böyle şiddetli ayrılmalarda bebeğin ölmüş olma ihtimali yüksektir.

Müdahale

Plasentanın ayrılması sorununda acil müdahale gerekmektedir. Çünkü hem anne için hem de bebek için hayati tehlike arz etmektedir. Bebeğin durumuna kalp atışlarından bakılabilir. Bu sorun saptandığı takdirde bebeğin haftasına, kanamanın yoğunluğuna ve hem anne hem bebek için yapılan testler sonucuna göre yapılacak tıbbi müdahale kararlaştırılır. Eğer doğum tarihine yakınsa bu durumda ayrılma küçük bile olsa acilen sezaryene alınmalıdır. Ancak eğer doğum tarihine daha çok varsa ve ayrılma küçük gözüküyorsa yapılan testler ile vakit kazanmak mümkün olabilir.

Plasenta Ayrılmasında Anne Ve Bebek Nasıl Etkilenir?

Eğer doğum yakınsa tanı konur konmaz sezaryen yapılmaktadır. Bazı zamanlarda bebeğin doğum tarihini daha çok varsa takip etmek istenebilir. Bu rahatsızlığın yaşandığı takdirde doktorlar için ilk olarak annenin durumu göz önünde tutulmaktadır. Şiddetli kanamalar annenin hayatını tehdit edeceği için derhal sezaryen gerçekleştirmektedir.

Çünkü bu sorun karşısında geç kalınırsa anne ölümü de gerçekleşebilir. Plasenta ayrılması durumunda kanama pıhtılaşmadığı için kan durmayabilir. Böbrek yetmezliği ile oluşabilir. Bundan oldukça zor bir durum olan Plasenta ayrılması takip edilmesi kararlaştırdığı takdirde ciddi bir şekilde takip yapılmalıdır.

Bu durum bebek açısından da oldukça sıkıntılıdır. Bebeğe ulaşan kan miktarı da ciddi bir şekilde azalma gözlenir. Geç kalındığı durumlarda bebek ölümleri yaşanabilir ya da geç kalındığı takdirde bebek canlı da olsa bile bebeğim beyni oksijensiz kaldığı için beyinde kalıcı hasar oluşabilir. Bu sebeple rahatsızlık yaşayan anne adaylarının özellikle kanama sebebiyle doktora başvurmaları büyük önem arz etmektedir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024