Kürtaj Kaç Aydan Sonra Yapılmaz?

Kürtaj, tıp dilinde vücudun boşluklarında oluşan zararlı dokuların kazınıp alınması demektir. Kürtaj istenmeyen bir gebeliğin ortadan kaldırılması için uygulanan tıbbı işlemlere verilen isimdir. Kürtaj işlemi istenmeyen bir gebelik oluşumu dışında annenin sağlığı açısından zarar oluşturulacak bir durum var ise de yapılmaktadır. Düşük yapmış olan kişilerin rahminde bebeğe ait parçalar kalmışsa, rahim içerisindeki zararlı doku atılamadıysa da bu işlem yapılmaktadır. Kürtaj halk arasında bilindiği gibi sadece bebek aldırmak için yapılan bir işlem değildir, aynı zamanda rahim içinin temizlenmesi için de gerekli olan bir tıbbı işlemdir. Hamile olmayıp, uzun süredir adet gören ve kanamanın kesilmediği bayanların rahminin temizlenmesi için de kürtaj işlemi uygulanmaktadır. Bu işleme ise Probe kürtaj denilir. Bu işlem sonrasında kanamanın nedeni araştırılır, tedavi amaçlı yapılan bir uygulamadır.

kurtaj-icin-gerekli-olan-sure

Kürtaj İçin Gerekli Olan Süre

İstenmeyen bir gebelik oluşumunda, tıbbı açıdan kürtaj olmak isteyen bayanların belli bir süre içerisinde bu işlemi gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu süre ise 10. Gebelik haftasına kadar geçerlidir. 10. Haftayı geçmiş olan gebeliklerde kürtaj işlemi uygulanmamaktadır. Yasal olarak 10. Haftayı bir gün geçmiş olan bebeklerin alınması kesinlikle yasaktır. Bu nedenle bu kürtaj işlemini gerçekleştirmek isteyen kişilerin mutlaka gebelik sürecini iyi takip etmesi gerekmektedir, yaklaşık olarak iki buçuk aya tekabül eden bu süreç, doktor kontrolü ile kesin bir şekilde öğrenilmelidir. Kürtaj kaç aydan sonra yapılamaz denildiğinde iki buçuk ayı geçen kişiler bu işlemi hiçbir şekilde gerçekleştiremezler.

Hangi Durumlarda Kürtaj İşlemi Gerçekleştirilir

Kürtaj süresi yasal olarak aşmış olan anne  ve bebeklerde, bazı riskli durumlarda kürtaj işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Eğer anne sağlığını ya da bebek sağlığını riske atacak bir durum var ise kürtaj süresi geçse bile bu işlem mecburen gerçekleştirilir. Örneğin, bebeğin sağlık sorunu var ise, anomali gibi rahatsızlıklarla dünyaya gelecek ise kürtaj işlemi gerçekleştirilir ya da ilaç yöntemi ile annenin düşük yapması sağlanır.

Kürtaj Gebelik Sürecince Yaptırılabilir Mi?

Kürtaj işlemi 10. Gebelik haftasına kadar, her hafta yaptırılabilmektedir. Kürtaj işlemi için bebek ne kadar küçük ise kişinin sağlığı açısından oluşacak riskler o kadar ortadan kalkar. Bunun için gebeliğin ilk haftasında kürtaj olmak anne sağlığı için her zaman daha iyidir. Uzmanlara göre en ideal kürtaj süresi 5 ve 6. Haftalardır fakat ilerleyen haftalarda da kürtaj işlemi yasal olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Hamileliğin Sürdürülmesini Önleyen Hastalıklar

Gebelik süresi boyunca sıkıntı yaşanan ya da daha sonradan ortaya çıkan annenin sağlığını etkileyecek riskli durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda kürtaj işlemi 10. Haftayı aşsa da uygulanabilmektedir. Hamileliğin sürmesini engelleyen hastalıklar ise; lösemi, kronik anemi, lenfomalar, pıhtılaşma hastalıkları, hemolitik sarılıklar, kronik şizofreni, psikoz manyak depresif, paranoya,  kızamık, sıtma, Down sendromu, marphan sendromu gibi rahatsızlıklardır.

Kürtaj Sonrasında Oluşabilecek Rahatsızlıklar

Kürtaj sonrasında en çok merak edilen konular kısırlığın oluşup oluşmayacağıdır. Kürtaj sonrasında hiçbir şekilde kısırlık gibi sağlık problemleri oluşmaz. Önemli olan kürtajın, tıbbı açıdan uygun şartların olduğu hastanelerde yapılması gerekmektedir.  Kürtaj işleminde kişilerin isteğine göre anestezi işlemi uygulanmaktadır. Genellikle kürtaj işlemi doktorun tecrübe ve tercihine göre vakum uygulaması ile yapılmaktadır. Kişiler olabildiğince gereksiz kürtaj olmaktan kaçınmalılardır. İlerleyen dönemler de kişilerin sağlığı için bu durum tehlike arz edebilir. İki ve ya üçüncü kez kürtaj olma işleminde herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Fakat bazı durumlarda kişinin sağlık durumunda riskler ortaya çıkabilmektedir. Bunun için olabildiğince kişilere korunmalılardır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024