Pubis Kemiği Neden Çıkık Olur ? Nasıl Eritilir ?

Pubis kemiği çoğunlukla genç atletiklerde kasık kısmının iç tarafında ödem ile oluşan bir tür hastalıktır. Pubis tüm yaşlarda görülebilir. Nadiren de olsa çocuklarda bu hastalığa rastlamak mümkündür. En fazla 32-52 yaşları arasında meydana gelmektedir. Kasıklarda ve uyruğun iç kısmında oluşan bu ödem oldukça fazla ağrı vermektedir. Bu bölgelerde pubis adı verilen kemik bulunmaktadır. Ödemin pubis kemiğinde oluşması nedeniyle ortaya çıkar. Özellikle spor dalıyla uğraşan kişilerde daha çok görülmektedir. Hastalık ilerlediği takdirde ağrılar karın kasına kadar yayılma yapmaktadır.

Pubis Kemiği Tanısı Nasıl Konulur?

Pubis hastalığının tanısının konulması için idrar tahlili, ön arka pelvis ve tek bacak yerde olmak şartı ile röntgenler istenmektedir. Çıkan sonuçlar doğrultusunda bacaklar arasında 3 mm’den daha fazla farklılık veya 8 mm’de daha fazla açıklık varsa hastalığın belirtisi olabilmektedir. Kistik görüntü ve sertleşmenin kemik ödemini daha net görebilmek için MR gerekebilmektedir. Hastanın dengesini değerlendirebilmek için radyoloji gerekmektedir. En çok kullanılan tetkikler arasında kemik tutulumuna bakılmaktadır.

Pubis Kemiği Hangi Durumlarda Görülmektedir?

Pubis öksürme, topa vurma, sürekli koşma, hapşırma ve ağrı nedeniyle yan tarafa yatma ile sürekli ve artan ağrılar ile ortaya çıkmaktadır. Kişinin hastalığı sırasında kuvvet kaybı ve hareket etmesinde güçsüzlük gibi durumlarda da görülmektedir. Ne kadarda sporcu hastalığı olsa da bazı kişilerde de görülebilir. Bunlar şöyle sıralanır:

  • İltihaplı romatizma hastaları
  • Sürekli olan travmalar
  • Sık sık spor yapmak
  • Hamile olanlarda
  • Doğum Yapanlarda
  • Ürolojik hastalıklarda
  • Jinekolojik muayenelerde

Bu kişilerde pubis kemiği görülmektedir. Özellikle sporcularda sürekli bacak hareketlerine sahip olanlarda çok fazla oluşmaktadır. Sporcuların bacaklarının eşit olmaması bu hastalığın habercisi olabilmektedir.

Pubis Kemiği Tedavisi Nelerdir?

Pubis oldukça zorlayıcı ve çok inatçı bir hastalıktır. Tedavisi fizik tedavi, manuel tedavi, istirahat ve cerrahi işlemler şeklinde ilerlemektedir. Erken teşhis koyulan hastalarda istirahat şartıyla 7 gün içerisinde iyileşme olabilir. Eğer 7. gün sonunda iyileşme görülmezse enjeksiyon uygulanmaktadır. Bu yapılan tedaviler sonucunda kişide iyileşme ve rahatlama oluşmaktadır. Fizik tedavi olan kişiler için ilk hedef ağrıyı aza indirgemektir. Yapılan bu işlemin ardından hemen hastanın kuvvetini, dengesini ve kaslarının güçlendirebilecek egzersizler yapılmalıdır. Bir başka tedavisi de eğer kişinin sinir seviyesinde artış olmuşsa cerrahi yönteme başvurulabilir.

Kadınlarda Ve Erkeklerde Pubis Kemiği

Kadınların ve erkeklerin karın bölgesi ve cinsel organlarının üzerinde olan bölge pubis bölgesidir. Çok fazla kilo alma nedeniyle bu bölgede yağlanma olabilir. Spor ve diyet yapılmasına rağmen bazen yağlanma oluşumu gitmeyebilir. Pubis kemiği yağlanmalarında en etkili yöntem yağ aldırmadır. Plastik cerrahi doktorlarının yaptığı bu ameliyat sonucunda bölgedeki yağlanma şikayeti 15 gün içerisinde geçmektedir. Ameliyat kişinin isteği üzerine lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır ve sonrasında hiçbir acı hissedilmez.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024