Yenidoğan Bebeğin Uykusu Nasıl Düzenlenir?

Yenidoğan dönemi, anne-babalar için en zor ve en güzel dönemlerden birisidir. Bebeğin her ihtiyacını karşılamak için, sürekli daha fazla emek ve zaman harcanması gerekir. Mutlaka planlı şekilde düzenlenmesi gereken bir dönemdir. Bebekler içinde zor bir dönemdir; kendilerini saran anne rahminden yeni bir dünyaya adım atmışlardır, bu dünyaya uyum sağlamaları da onları yoran bir süreç olacaktır.

“Yenidoğan Bebekleri Uyutmak İçin İnce Eleyip Sık Dokumak Gerekir“

Refleksler, bebeğin bu dönemde dünyayla iletişim biçimidir. Bazı hareketler başlıcalarıdır; Tonik boyun hareketi, parmak yakalama hareketleri, sıçrama refleksi (moro olarak adlandırılır) de vardır. Moro (bebek havada tutulduğunda gerçekleşir); örneğin bebeği yatağa koyarken gerçekleşir ve bebeğiniz uykusundayken aniden uyanabilir. Bu hareketin tetiklenmemesi için; bebeğin vücuda yakın tutulması veya yatağa yaklaşarak yavaşça koymak uykuya dalmasını hızlandırır.

“İlk Ayların Önemini Emzirme Saatleri Belirler, Emzirme Saatlerini Ayarlamalısınız“

Yenidoğan bebeklerde görme çok yakın mesafelerde olur, emzirmelerde bebek 20-25 cm kadar bir mesafeyi görebilir. Bu mesafe, emzirirken anne yüzüne denk gelen mesafe olacaktır. Yenidoğan bebeklerde, emme en önemli karnını doyurması olacaktır. Emzirmeniz, bebeğinizin duygusal bağlanmasını hızlandırır ve adapte olmalarını bu yolla sağlarlar. Yenidoğan bebeğin emzirme saatleri günün belli saatlerinde yapılmalı, her gün aynı şekilde tekrarlanmalıdır. Emziren annelerin dikkat etmesi gereken bir diğer hususta, kafein içeren içeceklerden ve gıdalardan uzak durmaları olacaktır. Bebeğin emzirildikten sonra mutlaka gazı da alınmalıdır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024