Ortalama her 28-30 günde bir yaşanan vajinal kanama döngüsü olarak bilinen regl ya da âdet kanaması her kadının yaşadığı bir menstrüasyon döngüsüdür. Âdet kanaması, bir kadının üreme fonksiyonlarının düzenli çalıştığına dair bir turnusoldur. Rahmin iç düzeyinde kalınlaşan dokunun menstrüasyon adı verilen döngü aşamalarıyla vücuttan atılmasıdır. Ergenlik ve menopoz dönemleri arasında aktif olarak gerçekleşen bu durum sağlıklı bir şekilde ilerlemesi üreme için son derece önemli bir durumdur.

Adet döngüsü, beyinde bulunan hipotalamus bölgesinde yer alan hipofiz bezinin uyarılmasıyla başlar. Hipofiz bezinin uyarılması ile LH ve FSH hormonları da uyarılmaktadır. Bu hormonların salgılanması yumurta folikülleri uyarılmaktadır. Bu uyarılmanın ardından döngü başlamaktadır. Âdet kanama süresi kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Genellikle 3 ila 7 gün sürebilmektedir. Ayrıca kişideki yan etkileri de değişkenlik gösterebilmektedir. Kimisinde karın ağrısı çok sancılı baş gösterirken kimisinde memelerde hassasiyet, karında şişkinlik olarak görülebilmektedir.

Adet Ne Zaman Olunur?

Ergenlikte başlayan âdet kanaması, menopoz döneminde kadar devam eden bir süreçtir. Kişinin doğurganlığının başladığı ve menopoza kadar devam ettiğini gösteren âdet kanaması, düzenli olarak 20 ila 30 günde bir gerçekleşir ve 3 ila 7 gün sürmektedir.

Genç kızların çoğu 11 ila 14 yaşları arasında ergenliğe girse bile bu da değişkenlik gösterebilmektedir. Yani 8 yaşından 17 yaşına kadar herhangi bir yaşta genç bir kız ergenliğe girebilmektedir.

Adet Düzensizliğine Yol Açan Hastalıklar Nelerdir?

Adet döngüsü yeni başlayan genç kızlarda veya menopoza girmek üzere olan kadınlarda görülmektedir. Adet düzensizliği hayat kalitesini etkileyebildiği gibi sağlığı da etkileyebilmektedir. 30 günde bir gerçekleşen yumurtlama dönemi ortalama 14 gün sürmektedir. Dökülmemesi durumunda gebelik gözlenebilmektedir. En doğru ifade, bu döngünün düzenli gerçekleşmesini etkileyen her durum adet düzensizliğine yol açmaktadır. Hormonal düşüşler, ara kanamalara sebep olmaktadır. Bunun dışında çeşitli sebepler mevcuttur: 

●      Miyomlar

●      Kanserler

●      Düzenli-Düzensiz İlaç Kullanımları

●      Rahim İçi Duvarındaki Anormallikler

●      Polipler

●      Adenomyozis

Adet Düzensizliği Zararlı mıdır?

Adet düzensizliğinde hiç kanama olmama durumu olduğu gibi aşırı kanama olma durumu da mevcuttur. Bu aşırı kanamalar, halsizliğe ve yorgunluğa sebep olmaktadır. Bu hem psikolojik olarak hem de sağlıksal açıdan kişiye zarar vermektedir. Böyle durumlarda bir doktorla görüşülmesi adet döngüsünü eski düzenine döndürmede yardımcı olacaktır. 

Öte yandan adet gecikmesi durumu birçok hastalık riskini ortaya çıkarmaktadır. Bunlardan birkaçı şu şekildedir:

●      Polikistik Over Sendromu: (sivilcelenme, tüylenme, erkek tipi saç dökülmesi ve kilo artışı)

●      Gebe Kalmakta Zorluk Yaşamak

●      Adet Öncesi Sendromu (PMS)

Adet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?

Adet düzensizliğini gidermede medikal yollar olduğu gibi doğal yollar da mevcuttur. Adet olabilmek için adet söktürücü haplar veya iğneler bulunmaktadır. Doktor kontrolü dışında kullanılması durumda vücudu etkileyen yöntemlerdir. Doğal yollar açısından ise biberiye çayı, adaçayı, zencefil çayı ve kekik çayı adet düzensizliğine iyi gelmektedir. Öte yandan, tarçın, rezene tohumu ve susam tohumu da tüketilmesi konusunda önerilen besinler arasında yer almaktadır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024