Adet Gecikmesinin Sebepleri

Adet gecikmesi kadınların sıklıkla yaşadığı sorunlardan biridir.  Genellikle endişe verici bir durum olarak değerlendirilen adet gecikmesi pek çok farklı unsura bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Özellikle aktif cinsel hayatı olan ve korunma yöntemlerini tercih etmeyen kadınlarda adet gecikmesi ilk olarak hamilelik şüphesini doğuruyor.  Böyle bir durumda evde idrar numunesi ile uygulanan gebelik testi mutlaka yapılmalıdır.

Özellikle istenmeyen gebelik söz konusu olduğunda yasal kürtaj süresini kaçırmamak adına bir an önce gebelik testinin yapılması gerekir. Yasal olarak kürtaj işlemi gebeliğin 10. Haftasına kadar yapılıyor. Gebelik haftası ise hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün başlamaz. Son adet döngüsü ve ultrason görüntülemesi değerlendirilerek doktorunuz tarafından hesaplanıyor. Çok sayıda kadının adet gecikmesini dikkate almadığı ve gebelik testi yaptırmadığı için yasal kürtaj süresini kaçırdığını unutmayın.

adet-gecikmesi

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet gecikmesinin gebelik dışında diğer nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kadınların adet döngüsü psikolojik unsurlardan da etkilenebiliyor. Stres adet gecikmesine sebebiyet veren psikolojik nedenlerden biridir. Gergin bir gün geçirmek bile beynin bazı bölgelerini etkilediği için adet döngüsünün bozulmasına neden olabiliyor. Stres ve gerginlik ile birlikte üzüntü gibi psikolojik nedenlerle de adet dönemi gecikebiliyor.
  • Adet gecikmesinin bir diğer nedeni de  aşırı zayıflıktır. Şayet vücut ağırlığınız olması gerekenden % 10 oranında daha düşükse vücudunuzun çalışma şekli bundan etkilenir ve dolayısıyla adet düzensizlikleri yaşanabilir. Aşırı zayıflık adet gecikmesinin yanı sıra pek çok farklı sağlık sorununa neden olabiliyor.
  • Tıpkı vücut ağırlığının düşük olması gibi ideal seviyeden daha fazla olması yani aşırı şişmanlık adet gecikmesine sebebiyet veren unsurlar listesinde yer alıyor. Obezite ve aşırı kilo  hormonal dengeyi de etkisi altına alabiliyor ve adet düzensizliklerine yol açabiliyor.
  • Polikistik over sendromu bir diğer adet gecikmesi nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Yumurtalıklar üzerinde kist olması  adet gecikmesinin yaygın nedenleri arasındadır. Çünkü bu kistler bazı hormonların vücutta fazla oranda salgılanmasına neden olabiliyor. Vücudun hormon dengesi bozulduğu için adet döngüsü de değişime uğruyor.
  • Doğum kontrol hapı kullanımı da bu listede yer alıyor. Doğum kontrol hapları yüksek oranda progesteron ile östrojen hormonu içeriyor. Bu hormonlar adet döngüsünü etkisi altına alıyor ve adet gecikmesine neden olabiliyor. Doğum kontrol hapının bırakılmasının ardından adet döneminin yeniden düzene girmesi hemen mümkün olmaz. En az 6 aylık bir süre boyunca adet dönemlerinde gecikmeler ya da erken adet görme gibi çeşitli sıkıntılar yaşanabilir. Ancak 6 ayın geride kalmasına rağmen halen bu ve benzeri sorunları yaşıyorsanız mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşmelisiniz.
  • Tiroid bezleri ile ilgili sorunların da adet gecikmesine neden olduğu biliniyor. Tiroid bezlerinin az ya da aşırı çalışması adet dönemine dair sorunlar yaşanmasına neden oluyor.
  • Adet gecikmesinin bir diğer nedeni de erken menopozdur. Normal menopoz süreci 45 ile 55 yaş arasıdır.  Ancak bazen 40 yaşında da kadınlarda menopoz dönemi başlayabiliyor. Buna bağlı olarak adet döngüsü bozuluyor ve adet dönemlerinde gecikmeler ortaya çıkıyor.
  • Bir yıldan daha uzun süren kronik hastalıkların da başlıca adet gecikmesi nedenlerinden biri olduğunu belirtelim.

Adet gecikmesi sıklıkla yaşanıyorsa mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız. Adet gecikmesine neden olan unsurların belirlenmesi ve şayet bir sağlık sorunu varsa bir an önce tedaviye başlanması gerekiyor. Erken tanı tüm hastalıklarda çok büyük önem taşıyor. Bu nedenle adet gecikmesi tüm kadınlar tarafından ciddiye alınması gereken konulardan biridir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024