Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Bebeklerde ateş sıkça görülmektedir. Birçok sebepten dolayı yükselen ateş genelde enfeksiyona bağlı ortaya çıkar. Bebeklerde ateşin yükselmesi çoğu zaman normaldir. Uzun süreli ve sık ataklı olmadığı sürece evde geçirmek mümkündür. Geçmiyorsa bir doktora görünmenizde fayda vardır. Aksi bebeğinizde istenmeyen kalıcı hasarlar oluşabilir.

Bebeklerin Normal Ateşi Kaç Derece Olmalı?

bebek-ates

Bebeğiniz Ateşliyken İlk Yapmanız Gerekenler

Bu ölçtüğünüz yere göre değişkenlik göstermektedir. Alından ölçtüğünüz değerin 37.5, kulak koltuk altından ölçtüğünüz 37.3, içinden ölçtüğünüz 38, makattan ölçtüğünüz de ise 38 derece ise bebeğinizin ateşinin yüksek olduğu anlamına gelmektedir.

Öncelikle bebeğinizin üzerindeki giysiler çıkarılmalıdır. Oda sıcaklığı çok yüksek olmamalıdır. Bebeğinizi soyduktan sonra ılık bir duş yaptırmalısınız. Soğuk su ile titreyebilir, sıcak bir su ile de daha çok ateşi çıkabilir. O yüzden ılık olmasına özen gösterin. Şayet duşa sokmayacaksanız da ılık suyla ıslatılmış sünger yardımı ile bebeğinizin vücudunu nemlendirerek sıcaklığını düşürebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise ılık ıslak bir havlu ile bebeğinizi sarmak olacaktır. Ateş çıkmasında bebeğiniz sıvı kaybedeceği için bebeğinize bolca su ve süt takviyesi yapmanızda fayda vardır. Tüm bunlara rağmen bir ateş düşme meydana gelmiyorsa uzmana danışmalısınız.

bebeklerde-ates

Bebeğinizin Ateşini Düşürecek İlaçlar

Bebekler de ateş düşürücü ilaçlar gruplara ayrılır.İbubrofen grubu ilaçlar, bebekler de altı aydan sonra kullanılmaya başlanır. Etkisi süresi alttı saattir. Parasetamol grubu ilaçlar, yeni doğandan hemen sonra kullanacakları ateş düşücü ilaçlardır. Etki süresi altı saatten ibarettir. Metamizol grubu ilaçlar, bir yaşını dolduran bebeklerin kullanabileceği ilaç grubudur. Etki süresi altı saattir. Aspirinin etki süresi ortalama dört saattir.

Ateş Düşürmeye Çalışırken Yapılan Yanlışlar

En sık yapılan hatalardan bir tanesi, deneyimsiz ebeveynlerin, bebeklerinin titremesinden kaynaklı üşüdüklerini düşünerek daha sıkıca sarmaları ve üstlerine battaniye örtmeleridir. Bu durum bebeğinizin daha da yükselen ateş ile birlikte havale geçirmesine de sebep olabilir. Bir diğer hata ise ateş daha çok ciddi boyuta ulaşmamışken, bebeğe ılık bir duş aldırmadan, ateş düşürücü ilaçları hemen kullanmaktır. Doğal yöntemleri denedikten sonra ilaçlara başvurulmalıdır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024