Bebeklerin Altı Nasıl Temizlenir?

Birçok yeni annenin en büyük sorunlarından biri olan alt temizleme bu yazımızla sorun olmaktan çıkıyor. Bebeklerin alt temizliği suyla şayet su bulunamıyorsa nemli yahut ıslak bir bez, pamuk türü bir materyalle yapılmalı ve ardından kurulanmalıdır.

Bebeğe Nasıl Davranılmalı?

Bebeği bir elinizle ona zarar vermeyecek şekilde tutup diğer elinizle ise malzemelere ulaşabilme durumunda olmanız gerekmektedir. Şayet bir elinizle bebeği tutmazsanız koltuğunuzda bu işlemi gerçekleştiriyorsanız bebek düşebilir ve zarar görebilir, yerde bu işlemi gerçekleştiriyorsanız bebek malzemelere uzanıp kendisine zarar verecek hareketlerde bulunabilir. O yüzden bu hususa dikkat edilmelidir.

Bez Değiştirme İşlemi Nasıl Olmalı?

Bebeğinizin giydiği kıyafeti çıkardıktan sonra bebeğinizin iki bacağını sakin ve yumuşakça yukarı kaldırın. Temizleme işlemini gerçekleştirin. Sonrasında kirli olan bebek bezini öne doğru çekin ve o sırada temizleme materyalinizi (losyon vb.) bir pamuğa dökün. Pamukla karnından itibaren tüm bölgeyi silin. İşlem bittikten sonra yeni bezi bağlamadan önce bebeğin cildinin hava alması ve rahatlaması için bir süre bekleyin. Ardından işlemi tamamlanmış olur ve bebeğe yeni bez bağlanabilir.

Bebek Altı Nasıl Değiştirilir?

Kız Bebekler

Kız bebeklerde alt temizliği anatomik yapılarından dolayı özellikle ilk aylarda yumuşak ıslak bir materyalle önden arkaya doğru silerek gerçekleştirilmelidir ve ardından materyal atılmalıdır. Bu işlem yapılırken dışkının özellikle genital bölgeye değmemesine dikkat edilmeli, iltihapla sonuçlanacak hareketlerden kaçınılmalıdır.

Erkek Bebekler

Erkek bebeklerde alt temizlik yapılırken öncesinde testis torbaları ardından penis ve sonrasında dışkı temizlenmelidir. Her aşamada ayrı bir materyal kullanılması hijyen ve bebeğin sağlığı açısından gereklidir. Dışkı temizliğinde cilde yapışma durumuyla karşı karşıya kalınırsa silerken bebeğin bedenine zarar verilmemeli, gerekirse yumuşatılıp öyle temizlenmelidir.

Ayrıca erkek bebeklerde penisin sünnet derisi açılmamalıdır. Sünnet derisi çok sıkıysa doktorunuza başvurmanız gerekir çünkü bu durum bebeğin idrarını yapmasında zorluk çıkarır ve bebeğinize zarar verebilir.

Ne Sıklıkla Bebeklerin Altı Temizlenmelidir?

Bebeklerin altı duruma bağlı olarak günde en azından 5-6 defa temizlenmelidir ve bu temizlik çok hassas bir şekilde yapılmalıdır şayet temizlik gerektiği gibi ve gerektiği sayıda yapılmazsa bebekte pişik olabilir yahut bebeğin cildi büyük zarar görebilir. Bu konuda duyarlı olunmalıdır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024