Cerrahi Kürtaj Nedir?

Ülkemiz yasalarına göre istenmeyen gebelikler, kadının talep etmesiyle gebeliğin 10. Haftasına kadar sonlandırma şansı vardır. Eğer gebe kalan kadın evli ise mutlaka eşinin, bu işleme onay verdiğini gösterir bir belge imzalaması gereklidir. Evli olmayan 18 yaşından küçük gebeler, anne ya da babanın onayı alınmalı, 18 yaşından büyük olursa kendi rızası ile kürtaj işlemini yaptırabilir.

Gebeliğin Anne Ve Bebek İçin Sakıncalı Olduğu Durumlar

Anne karnındaki bebeğin sakat olması halinde ya da annenin gebeliği devam ettiremeyecek düzeyde sağlık problemi var ise uzman doktorları kararı ile toplanan heyet ile onay alınır ve gebelik tıbbi kararla sonlandırılır. Karar alınmadan uygulanan sonlandırma işlemi yasal olarak suç teşkil etmektedir. Bundan dolayı kurallara riayet edilmelidir.

Kürtaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Kürtaj İşlemi Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Yapılır?

Normal şartlarda gebeliğin sonlandırılabilmesi için 10 haftayı geçmemesi gereklidir. 10 haftayı aşan gebeliklerde tıbbi olarak sonlandırma yapılması son derece problem yaratabilmektedir. Regl dönemi gecikenlerin ya da gebelik şüphesi duyanların vakit kaybetmeden herhangi bir sağlık kuruluşunda kadın doğum uzmanına giderek muayene olmalıdır.

İlaç Kullanımı Ile Gebelik Sonlandırılabilir Mi?

En çok sorulan sorulardan bir tanesi de cerrahi kürtaj yerine ilaç kullanarak işlem yapılabilir mi? Ülkemizde değil, fakat yurt dışında bazı ülkelerde bu işlem mümkün olabilmektedir.

Gebelikler Nasıl Sonlandırılır? İşlem Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gebelikte cerrahi kürtaj işlemi vakum tekniği ile yani enjektör içerisine negatif basınçla çekme şeklinde uygulanmaktadır. Sonlandırma işleminden sonra bayanların dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır.

Bunlar:

  • İşlem anestezi altında yapıldı ise, bir süre gözlem altında kalmanız iyi olur.
  • Gözlem altındayken kanama kontrolü yapılır, bu işlem sonrası çok önemlidir.
  • Gözlem sonrasında herhangi bir ek sağlık sorunu olmazsa reçete yazılarak eve gönderilir. Kullanılacak reçetede enfeksiyona karşı antibiyotik, ağrı kesici ve bazı durumlarda kanama durdurucu ilaçlar yazılır.
  • Anestezi verilmediyse yeme içme serbesttir. Eğer anestezi alınmışsa araba kullanma dahil, dikkat gerektiren işlemlerden 8-10 saat uzak durmanızda fayda vardır.
  • İşlem sonrasında bir hafta sonra kontrol edilir. Ateş yükselmesi, aşırı kanama ve ya aşırı ağrı olması durumlarında mutlaka işlem yapan doktorunuza başvurmalısınız.
  • İşlem sonrası yaşanabilecek olan lekelenme tarzındaki kanamalar için endişelenmeyin. Bunlar beklenen durumlar olduğundan, aşırı ve parçalar halinde olabilecek kanamalar da ise hızlı bir şekilde doktorunuza başvurmalısınız.
  • İşlem sonrası ayakta duş yapılabilir, havuza veya denize girmek doğru değildir.
  • Cerrahi kürtaj sonrasında on gün kadar ilişkiye girmemeniz, kanamanızın da olabileceğinden sağlığınız için önemlidir.
  • İşlem sonrasında yüksek ateş meydana gelirse mutlaka doktorunuza başvurun, çünkü enfeksiyon kapmış olabilirsiniz.

Gebelik kadınlar için son derecede önemli bir süreç olduğu kadar doğum sonuna kadar sıkıntılı süreçlerle de karşılaşılabilmektedir. Özellikle cerrahi kürtaj, kadınlar için psikolojik olarak da etkileyen bir işlemdir. Bazı durumlarda psikolog desteği dahi alınması önerilebilir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024