D Vitaminin Kadınlar Üzerindeki Etkileri

D vitamini özellikle kadınlar için büyük öneme sahiptir. Kadın hastalıkları ve doğum konusunda dikkat çeken D vitamini kullanımı, gebelik döneminde anne kadar bebek sağlığını da etkiler. Bebeğin anneden aldığı kalsiyumun dengelenmesi için D vitamininin yeterli düzeyde alınması gerekir.

D Vitamini Eksikliği Kadınlarda Daha Sık Görünüyor!

Yapılan klinik çalışmalarda D vitamininin kadınlar üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık D vitamini eksikliğine rastlanır. Kadın, erkek ve çocuk sağlığı dendiğinde son derece önemli olan D vitamini eksikliği ciddi sağlık sorunlarının habercisi de olabilir.

D Vitamininin İşlevleri

D vitamini hücrelerin kontrolsüz büyümesini engeller. İnfertilite, kilo verme sorunu ve menopoz sonrası dönemde de önemli görevler üstlenen vitamin;

  • Vücutta kalsiyum dengesini sağlar
  • Kemik mineral yapısını düzenler
  • Büyüme ve gelişmeye katkıda bulunur
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Menopoz sürecinde D vitamini eksikliği yaşayan kadınlarda kemik kırılması ve boyda kısılma görülebilir.

D Vitamini Ve Sosyal Yaşam Kalitesi

D vitaminin etkileri yaşam kalitesini değiştirir. Gebelerde ve yenidoğan bebeklerde D vitamini kullanımı sağlayan sağlık politikaları bir ömür boyu kemik gelişiminin desteklenmesini hedefler. Bir yenidoğan sorunu olan raşitizmin engellenmesinde önemli rol oynayan D vitamini takviyesi, yaş ilerledikçe de kemik yapısını güçlü tutar.

  • Haftada 4 defa 20 dakika boyunca el, yüz ve kolların güneş ışığına maruz bırakılması D vitamini sentezini uyarır ve aktif hale getirir.

Asıl kaynağı güneş ışınları olan D vitamininin yeterli şekilde alınması için yaz aylarının doğru şekilde değerlendirilmesi gerekir.

D vitamini; yağda çözünen bir vitamindir. Kalsiyum ve fosforun emilmesiyle düş ve kemiklerde güçlenme sağlayan vitamin, çocuk gelişiminde de önemli rol oynar. Doğal yollarla güneşten ve besinlerden alınan D vitamini, böbrek ve karaciğerde değişime uğrayarak etkili bir kimyasal haline dönüşür.

D Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

D vitamini güneş ışınlarıyla alınır.

Bilinen en zengin D vitamini kaynakları arasında;

  • Balık yağı
  • Süt ve süt ürünleri
  • Uskumru
  • Yumurta sarısı
  • Tereyağı sayılabilir.

D vitaminin eksikliğinde sıkça görülen sağlık sorunları arasında; raşitizm, kemik yumuşaması, diş çürümesi, huzursuzluk ve uyku bozuklukları sayılabilir. Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasını engelleyen D vitamin eksikliği, pek çok hastalığa davetiye çıkarır.

Neden D Vitamini Kullanılmalıdır?

Daha çok kışın görülen D vitamini eksikliği, ilaç takviyesiyle karşılanabilir. D vitamini açısından zengin besinler tüketmemek, genetik hastalıklar ve yeterli güneş ışığı alamamak eksikliğin temel nedenleri arasında sayılabilir.

D vitaminin eksikliğinde görülen hastalıklar açısından riskli sayılanlar arasında; açık tenli kişiler, diyabet hastaları, yaşlılar, beslenme bozukluğu olanlar, böbrek ve karaciğer hastalığı bulunanlar sayılabilir. D vitamini ihtiyacı yaşa ve kiloya bağlı olarak değişebilir.

Yüksek D Vitamininin Zararı Var Mıdır?

Her şeyde olduğu gibi D vitamini fazlalığı da zararlıdır. Bu vitaminin gelişigüzel kullanılması kalsiyum birikimine neden olabilir. Kireçlenmeden böbrekte taş oluşumuna, hipertansiyondan kanda kalsiyum yükselmesine kadar farklı etkileri görünen D vitamini fazlalığı kemiklerde ağrı ve psikiyatrik problemlere de neden olabilir. Yoğun güneş ışığına maruz kalarak D vitamini zehirlenmesi yaşanmaz.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024