Embriyo dondurma nedir?” sorusu, çocuk sahibi olmak isteyen birçok çift tarafından merak edilir. Bu işlem, anne adayından alınan yumurta ve baba adayından alınan spermin ilerleyen zamanda hamilelik için kullanılması üzere dondurulmasını ifade eder. Özellikle hemen çocuklarının olmasını istemeyenler tarafından sıkça tercih edilir. Bu içeriğimizde embriyo dondurma işlemiyle alakalı detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Embriyo Dondurma Nedir?

Genellikle embriyo dondurma, tüp bebek tedavileri esnasında gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu esnada elde edilen sağlıklı embriyolar, uygun zamanda değerlendirilmek için dondurulabilir. Anne adayından transfer edilecek embriyo sayısı en fazla ikidir. Eğer ki daha fazlaysa aralarında seçim yapılarak dondurulması mümkündür. Böylece ilerleyen zamanda tekrar gebelik şansı yakalanabilir. Peki, embriyo dondurma nasıl yapılır? İçeriğimize bu konuyla devam edelim.

Embriyo Dondurma Nasıl Yapılır?

İlerleyen zamanda çocuk sahibi olmak isteyenler, “embriyo dondurma nedir?” sorusundan sonra işlemin nasıl yapıldığını merak eder. Bu işlem için hızlı ve yavaş olmak üzere iki farklı teknik uygulanır. Uygulanacak yöntem, hastanın hikayesi, embriyo sayısı ve kalitesine göre belirlenir. Embriyonun dondurulma aşaması aşağıdaki şekilde ilerler:

·       İşlem öncesi anne adayından alınan sağlıklı yumurta, babanın spermiyle döllenir.

·       Döllenme sonucunda embriyo elde edilir.

·       Embriyolar, ebeveynlerinin onayı doğrultusunda dondurulabilir.

Embriyo dondurma işlemi gerçekleşecekse -196 derecede saklanır. Sıvı azot barındıran tanklarda elde edilen embriyolar, muhafaza edilir.

Anne ve baba adayları, embriyoyu kullanmak isterse öncelikle annenin rahim dokusu hazırlanır. Sonrasında embriyolar çözülür ve içlerinde en sağlıklı olanlar katater kullanılarak rahme transfer edilir. Ardından standart tüp bebek tedavisi süreci başlar.

Türkiye’de birçok kadın doğum uzmanı tarafından embriyo dondurma işlemi yapılır. Yüksek başarısından dolayı çok fazla tercih edilen bir işlemdir.

Embriyo Dondurma Hangi Durumlarda Yapılır?

Embriyo dondurma, tüp bebek tedavisi esnasında yapılan bir işlemdir. Endometrium kalınlaşmasının yeterli olmaması veya yumurtaların aşırı uyarılması durumunda yapılabilir. Aynı zamanda anne adayının hayati riskinin bulunması işlemin yapılması için bir başka etkendir. Annenin daha gebeliğe hazır hissetmemesi de bir diğer faktördür.

Embriyo elde edildikten sonra dondurma işlemi, anne adayının yaşına göre belirlenir. İşlem, 38 yaşından daha genç olan kadınlar için %50 başarı oranına sahiptir. Ancak 40 yaş üzerindeki anne adayları için oran %12’lere kadar düşer.

Sağlık Bakanlığı uyarınca ülkemizde dondurulan embriyolar en fazla 5 yıl saklanabilir. Süre ülkelere göre farklılık gösterir. Eğer ki beş yıldan daha uzun bir süre saklanması istenirse Sağlık Bakanlığı’ndan izin almak gerekir. Annenin bir daha gebe kalma şansı düşükse daha uzun süre embriyolar saklanabilir.

Embriyo Dondurma Bebek Sağlığını Etkiler Mi?

Şimdiye kadar “Embriyo dondurma nedir?” sorusuna detaylı biçimde yanıt verdik. Ancak birçok kişi, bu işlemin bebeği nasıl etkileyeceğini merak eder. Bu işlem, çocuk sağlığında herhangi bir risk oluşturmaz. Dondurulmuş embriyoyla dünyaya gelen çocuklar, anne ve babaya ait genleri taşır.

Embriyo dondurma, düşük riskini arttırır düşüncesi de yanlıştır. Taze embriyo ve dondurulmuş embriyo ile gerçekleşen gebelik arasında herhangi bir fark yoktur. Anne ve babanın isteğine göre bu işlem gerçekleştirilerek sağlıklı bir bebek dünyaya getirilebilir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024