Gebelik Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Gebelik zehirlenmesi, her gebenin başına gelebilecek bir hastalıktır. Adı her ne kadar zehirlenme olsa da tam olarak bir zehirlenme durumu söz konusu değildir. Hamilelik döneminde ortaya çıkan yüksek tansiyon sebebi ile gelişen bir komplikasyondur. Gebelik zehirlenmesinin nedeni olan yüksek tansiyonun ve zehirlenmenin tam olarak neden kaynaklandığı ise kesin olarak bilinmemektedir. Nedeni tam olarak bilinmese de bu hastalığa bebeğin eşinden kaynaklanma ihtimali oldukça mevcuttur. Fakat bu durum kesin olarak kanıtlanmış bir faktör değildir. Gebelik zehirlenmesinde genellikle idrarda protein atılmasının miktar olarak fazla olması da gebelik zehirlenmesi ile bağlantılıdır. Bu nedenle doktorlar gebelik zehirlenmesinden şüphelendikleri kişilerde protein kaçağı olup olmadığını kontrol etmek amacı ile takip etmektedirler.

Gebelik Zehirlenmesi Nedir?

Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Gebelik zehirlenmesi özellikle riskli gebeliklerde ortaya çıksa da bütün hamilelerin bu konuda takipte olması gerekir. Bu nedenle gebelik zehirlenmelerinin belirtileri bilinmeli, doktordan bu konu hakkında bilgi alınmalı ve belirtiler var ise mutlaka gebeliği takip eden doktor ile görüşülmelidir. Hamilelerde özellikle sık sık tansiyon takibinin yapılması ise gebelik zehirlenmesi ihtimalidir. Gebelik zehirlenmesinin başlıca belirtileri şu şekildedir;

  • Şiddeti fazla olan baş ağrısı durumu
  • Hamilelerin bilinç kaybı yaşaması
  • Görmede problem ortaya çıkması
  • Nefes alırken zorlanmak
  • Karın ve mide bölgesinde şiddetli ağrı
  • Dinlenme ile geçmeyen yorgunluk
  • En büyük belirtilerden birisi ise el, yüz ve ayaklarda olağan dışı bir şişlik olması

Bu belirtiler gebelik zehirlenmelerinin başlıca belirtileridir. Bu belirtilerin olması kesin olarak gebelik zehirlenmesi olduğu anlamına gelmese de ihmal edilmemesi gereken belirtilerdir. Bu durumda yapılması gereken bir uzmana başvurarak gerekli tahlil ve takiplerin yaptırılmasıdır. Eğer gebelik zehirlenmesi teşhisi kondu ise acilen gözlem altına alınması gerekir.

Gebelik Zehirlenmesi Riski Kimlerde Daha Fazladır?

Gebelik zehirlenmesi riski bütün hamilelerde vardır. Fakat bazı hamileler bu riski daha fazla taşır. Bu hamilelerin başında ise fazla kilolu olan anne adayları gelmektedir. Fazla kilosu olan kişiler hamile kaldıkları zaman büyük bir risk altındadırlar. Bunun dışında erken yaşta hamile kalanlar ve 40 yaşından sonra hamile kalan kadınlar yine gebelik zehirlenmesi riski taşımaktadır. İlk hamileliklerde ve ailesinde daha önce gebelik zehirlenmesine maruz kalan kişilerde gebelik zehirlenmesi görülmesi ihtimali oldukça fazladır. Şeker hastalığı ve böbrek hastalığı olan kişilerde de gebelik zehirlenmesi ihtimali yüksektir. Kan pıhtılaşması sorunu olan kişilerde yine bu risk diğer gebelere oranla daha yüksektir.

Gebelik Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Gebelik zehirlenmesi belirtileri mevcut olsa da bu hastalık bütün gebeliklerde belirti olacağı anlamına gelmez. Bazı gebelerde hiçbir belirti olmamasına rağmen gebelik zehirlenmesi durumu ile karşı karşıya kalınabilir. Gebelik zehirlenmesinin anlaşılması için hamile olan kişinin tansiyonunun sürekli takip edilmesi gerekir. Gebelik zehirlenmesinin anlaşılması için mutlaka tansiyon ölçümü yapılması gerekir. Çünkü gebelik zehirlenmesi olan bir kişide daha önce hiçbir tansiyon sorununu olmamasına rağmen tansiyon yüksekliği durumu söz konusudur. Bunun dışında ise idrar toplanması ile yapılan test sonucunda idrarda protein kaçağı olup olmadığı kontrol edilir. Gebelik zehirlenmesi olan kişilerde idrarda protein kaçağı durumu söz konusudur. Daha sonra yapılan kan tahlilleri ile karaciğer ve böbrek gibi organların fonksiyonlarına bakılarak gebelik zehirlenmesi olup olmadığı anlaşılabilir. Trombositlerde meydana gelen düşüklük gebelik zehirlenmesinin teşhisi açısından çok önemlidir. Bununla birlikte karaciğer enzimlerinde meydana gelen yükselme gebelik zehirlenmesi teşhisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Gebelik zehirlenmesinin anlaşılması için belirtilerin takip edilmesi ve düzenli olarak kan tahlili yapılması gerekir. Ayrıca gebelerde tansiyon ölçümü de gebelik zehirlenmesi riski olabildiğinde sürekli yapılmalıdır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024