Gebelikte Müzik Dinlemenin Faydaları

Minik kalplere müzik dinletmek bebeğinizin anne karnındaki gelişimine çok önemli katkılarda bulunuyor. Hamilelikte müzik dinlemenin bebeğinize sağladığı faydaları öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız. Elbette gebelik dönemi streslerinden kurtulmanıza yardımcı olduğu için gebelikte müzik dinlemek sizin için de faydalı! Gelin bu konuyu biraz daha detaylı irdeleyelim.

Bebekler anne karnında 20. haftadan sonra sesleri duymaya başlıyor. 24. haftaya geldiklerinde de aktif bir şekilde sesleri dinlemeye başlıyorlar. Bu dönemde müzik duymaları bebeklerin anne karnındaki gelişimine çok büyük katkıda bulunmakla birlikte ilerideki yaşamlarına da fayda sağlıyor. Ancak her müziğin faydalı olduğundan da söz edemeyiz. Hareketli ve tempolu müzikler değil, hafif ve rahatlatıcı müziklerin dinlenmesi gerekiyor. 

Gebelikte Hangi Müzik Türü Dinlenmeli?  

Uzmanlar klasik müzik türünü tavsiye ediyor. Özellikle Mozart ve Bach dinlenmesinin insanlarda ciddi düzeyde rahatlama etkisi yarattığı zaten daha önce kanıtlanmıştı. Bu müzik türlerinin anne karnındaki bebekleri de rahatlattığı düşünülüyor ve uzmanlar özellikle bu iki dahi müzisyenin bestelerinin dinlenmesini tavsiye ediyor. Klasik müzik türü, bebeklerin kendilerini anne karnında güvende hissetmelerini sağlıyor ve rahatlamalarına yardımcı oluyor. 

Konuya dair yapılan onlarca farklı bilimsel çalışma var. Bu çalışmalar bebeklerin anne karnında klasik müzik duyduklarında gelişim süreçlerinin hızlandığını kanıtlar nitelikte! Aynı zamanda gebelikte müzik dinlemenin bazı gelişim bozukluklarını azalttığı da biliniyor. Yapılan bir araştırmada anne karnındayken müzik duyan bebekler ile duymayan bebekler karşılaştırıldı. Doğumdan sonra müzik duyan bebeklerin göz takibinin çok daha iyi düzeyde olduğu, motor kontrol ve koordinasyon yetilerinin daha hızlı olduğu tespit edildi. 

Anne Karnında Müzik Duyan Bebekler Sakin Oluyor

Anne karnında müzik duyan bebeklerin agresif hareketler sergilemediği, çok daha sosyal ve çok daha uyumlu bir hal içerisinde oldukları da gözlemlendi. Ayrıca bebeklerin zihinsel gelişimlerine katkısının olduğu, bebeklerin beyin kıvrımlarının gelişimine olumu katkıda bulunduğu da anlaşıldı. Tüm bunlarla birlikte müziğin bebeklerde matematik zeka ve dil gelişimine de çok büyük katkılarda bulunduğu yönünde bulgular da söz konusu araştırmalarda elde edildi. 

Müzik bebeklerin anne karnındayken kalp ritimlerini düzenlemeye de yardımı oluyor. Bu sayede bebekler daha fazla oksijen alıyor ve bu oksijen de fiziksel gelişimlerine çok olumlu yansımalarda bulunuyor. Çünkü kök hücrelerde de yatıştırıcı etkileri oluyor. Bu arada anne karnında müzik duyan bebeklerin doğduktan sonra uykuya çok daha kolay geçtikleri ve sık sık uyanmadan, daha kaliteli bir uyku süreci yaşadıkları da gözlemlendi. 

Uzmanlar bu noktada müziğin türüne yeniden dikkat çekiyor. Hareketli müziklerin anne karnındaki bebeklerde strese ve gerginliğe neden olduğu yönünde çeşitli araştırmalar da var. Zaten hızlı olan bebeklerdeki kalp ritmi, hareketli müziklerde daha da hızlanabiliyor. Fakat bu istenmeyen bir durum ve çeşitli sakıncalar doğurabiliyor. Bu nedenle mutlaka klasik müzik türlerinin dinlenmesine özen gösterilmesi lazım. 

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024