Hamilelikte Crohn Hastalığı Ülseratif Kolit Nedir?

Ülseratif kolit hastalığı ince bağırsak ve kalın bağırsaklarda yaygın olarak görülen, kalın bağırsağın iç yüzünün iltihaplanması durumudur. İltihaplanma durumu genelde rektumdan başlayarak kalın bağırsağın başlangıcına doğru uzanır. İltihaplanma durumu tüm vücutta etki gösterebileceği için sistematik hastalıklar içerisinde yer alır. Kısacası Ülseratif kolit için kalın bağırsak iltihaplanması demek doğru olacaktır.

Crohn hastalığı ise ince ve kalın bağırsaklara ek olarak yemek borusunda da görülebilen ülser oluşma durumudur. Crohn hastalığı nedeniyle anüs bölgesinde çatlaklar ve iltihap akan ufak delikler oluşur. Crohn hastalığı da Ülseratif kolit gibi sindirim sistemine yayılma olasılığını barındırır. Buna bağlı olarak Crohn hastalığı da sistematik hastalıklar içerisinde yer alır. Birbirleri ile benzerlik gösteren Ülseratif kolit ve Crohn hastalığına neden olan etmenlerin tam anlamıyla bilinmemesinin yanı sıra iki hastalığında benzer semptomları vardır.

Crohn Ve Ülseratif Kolit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Ülseratif Kolit ve Crohn hastalığı kalın bağırsak da oluşan iltihaplanma durumunun derecesine ve iltihabın kalın bağırsak da nerede tutunduğuna bağlı olarak semptomlarda çeşitlilik gösterir.

Bu semptomlar şunlardır;

  • Karın Ağrısı.
  • Karşın Şişkinliği.
  • Kabızlık.
  • Dışkıyla Kan Gelmesi.
  • Halsizlik.
  • İshal.
  • İştah Kaybı.

Kişiye bağlı olarak semptomların derecesi ve çeşitleri değişiklik gösterebilir.

Hamilelikte Crohn Ve Ülseratif Kolit Hastalığı Bebeğin Sağlığını Nasıl Etkiler?

Hamilelik öncesi Crohn ve Ülseratif kolit hastalığı geçirmiş kişilerde bebek açısından bir sorun görülmemekte. Ancak hamilelik esnasında geçirilen Crohn ve Ülseratif kolit hastalıkları erken doğum riskini barındırır. Bu konuda yapılan bilimsel veriler, erken doğum riskinin %15 oranında olduğunu göstermektedir. Doğumdan sonra bebekte görülebilecek anormalliklerin riski oranı ise %1 olarak tespit edilmiştir.

Hamilelikte Crohn Ve Ülseratif Kolit Hastalığı Tedavisi Bebeği Etkiler Mi?

Hamilelik döneminde ilaç kullanımı önerilmese de Crohn ve Ülseratif kolit hastalığı tedavi sürecinde ilaç kullanımı oldukça önemlidir. Aksi halde hastalığın bebeğe zarar verebilme riski mevcuttur. Riskler ve şartlar göz önüne alınarak hasta bireyin ilaç kullanıp kullanmaması hekim tarafından tespit edilir. Kısacası tedavinin nasıl gerçekleşeceği hekim tarafından riskler hesaplanarak belirlenir.

Crohn Ve Ülseratif Kolit Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Crohn ve Ülseratif kolit hastalıklarında ilk olarak tercih edilen tedavi yöntemi genelde ilaç tedavisi olmaktadır. Ancak ilaçların yan etkilerinin olması sürecin titizlikle ilerletilmesi gerekliliğini mecburi kılar. İlaç tedavisi olumlu sonuç vermediğinde ise cerrahi müdahale yöntemi kullanılır.

Ameliyat aşaması hastalığın durumuna göre hafif veya büyük operasyonlar gerektirebilir. Crohn ve Ülseratif kolit hastalığının ameliyat aşamasında kalın bağırsağın tamamının ya da büyük bir kısmının çıkarılması gerekebilir. Bazı durumlarda ise sadece iltihaplı kısımların çıkarılması ve kalan bağırsak uçlarının birbirine birleştirilmesi gibi ameliyat yöntemleri uygulanır.

Crohn Ve Ülseratif Kolit Hastalığı Doğum Şeklini Etkiler Mi?

İlaçla tedavinin olumlu sonuçlar verdiği hastalarda Crohn ve Ülseratif kolit hastalığının doğum şekline bir etkisi olmaz. Ancak hastalığın doğum zamanına kadar devam ettiği süreçlerde, doğum şeklinin nasıl yapılacağına uzman hekim tarafından karar verilir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024