Normal doğum hastanın tercih ettiği bir doğum modeli. Fakat, her durumda normal doğum yapılması önerilmemektedir. Normal doğum bazı durumlarda, anne ya da bebek kaynaklı olarak tercih edilmeyebilir. Bebekle ya da anne ile ilgili bazı durumlarda, normal doğumun tercih edilmediği başlıca konular şu şekilde listelenebilir.
Normal şartlar içerisinde bebek kanala girdiği zaman ayakları yukarıda, başı da aşağıda olmalıdır. Fakat, bu durumun farklı nedenlerden kaynaklı olarak sağlanamaması durumunda, normal doğum yapılmaz. Çünkü, bu durum yüksek derecede risk taşır. Bu riskin önlenmesi için de sezaryen doğum yapılır.
Bebeğin büyük olması, bebeğin doğum esnasında 4,5 kilodan fazla olması anlamına gelmektedir. Bebeğin gerekenden büyük olarak doğmasının nedenlerinden biri, annede bulunan şeker hastalığı olarak gösterilebilir. Zira şeker hastalığı bebeğin kan şekerini etkileyebilir. Bu durum da, büyüme hormonlarına etki ederek bebeğin fazla büyümesine neden olur. Bebeğin büyük olması, doktor kontrollerinde yapılan ultrasona incelemesi ile saptanır. Bütün kontrollerden sonra bebeğin 4,5 kilodan fazla olduğu görülürse normal doğum yerine sezaryen doğum tercih edilir. Bunun sebebi, normal doğum yapıldığı takdirde doğum sırasında çeşitli problemlerin ortaya çıkma riskidir. Bebeğin takıldığı yerlerde sinirlerin ezilme riski söz konusudur. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda normal durum tercih edilmeyebilir.
En az bir kere sezaryen doğum geçiren kadınlarda normal doğum çok sık tercih edilmez. Bunun sebebi, sezaryen doğumdan sonraki normal doğum denemelerinde çeşitli problemlerin görülme olasılığıdır. Fakat, böyle bir senaryoda, normal doğum imkansız da değildir. Doktor kontrollerinde yapılan testlerde çıkan sonuçlara bakılarak, ve annenin normal doğuma hazır olup olmadığı tespit edilebilir.
Yaşı 37’i aşmış kadınlarda normal doğum risk taşıyabilir. Bunun sebebi, yaşlandıkça kaslardaki zayıflık ve pelvis kemiklerinin darlaşması olarak ifade edilebilir. Bu durumlar, normal doğum için zorlaştırıcı bir etki ortaya çıkarabilir. Bu durumlarda kontroller çok dikkatli bir şekilde yürütülür. Şartların uygun olmadığı görüldüğünde, sezaryen doğum tercih edilebilir.
Gebelik genellikle tekil bir şekilde gerçekleşir. Fakat, bunun yanında bazı özel durumlarda gebelik ikiz, üçüz hatta dördüz bile olabilir. Bu gibi çoğul gebeliklerde doğum şeklini belirlemedeki en önemli unsur, kanala ilk giren bebeğin pozisyonudur. Eğer bebeğin başı aşağıda, ayakları yukarıda değil de farklı bir biçimde ise normal doğum yapılmaz. Bunun yanı sıra, bebeklerin kilosu, haftası gibi pek çok unsur çoğul gebelik durumlarında doğum yöntemini belirler.
Doğum yapacak hastalar, normal doğum esnasında bebeğin kalp ritmini ölçen bir cihazla izlenir. Olası bir farklılık görüldüğünde anne adayı acil bir şekilde sezaryene hazırlanır. Çünkü, bebeğin anne karnında kalp ritmi bozuk bir şekilde kalması bebeğin ve annenin sağlığını riske atar. Bu nedenle, hangi şekilde doğum yapılacağı, son ana kadar yapılan takipten elde edilen verilere göre değişkenlik gösterebilir.