Kadınlarda pek çok nedene bağlı olarak idrar kaçırma problemi görülebiliyor. Toplumda utanç verici olarak değerlendirildiği için çok sayıda kadın doktor danışmaktan çekiniyor olsa da mutlaka ciddiye alınması gereken bir problem olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bazı hastalıkların belirtileri arasında idrar kaçırma da bulunur ve erken tanı konması açısından doktora başvurmakta gecikmemek gerekir.
En yaygın neden enfeksiyondur. İdrar torbasında bulunan sinirler enfeksiyon nedeniyle anormal derecede uyarılır. Bu uyarılma idrar kaçırmaya neden olur. İdrar kaçırma sorununda pelvik kasları belirleyici dokulardan biri oluyor. Yaşlanma ile birlikte bu kaslar zayıflar ve yaşlılık döneminde sorunun yaygın şekilde ortaya çıkmasına neden olur. Kasların yavaş çalışması da idrar kaçırmaya neden olabilir. Kronik kabızlık ve aşırı kilo idrar kaçırmaya neden olan unsurlar arasında yer alıyor. Aynı zamanda gebelik de bu nedenler arasında bulunuyor.
Hamilelik tek başına idrar kaçırma nedenlerinden biri olabiliyor ve gebelik sonlandığında bu durum da ortadan kalkıyor. Çünkü gebelikte idrar kaçırma bebeğin idrar torbasına baskı yapmasından kaynaklanıyor. Çoklu gebeliklerde ve daha önce zorlu doğum yapan kadınlarda bu durum daha sık meydana geliyor. Pelvik kaslarının çoklu gebeliklerde ya da zorlu doğumlarda zarar görmesi, gebeliğin erken dönemlerinde de bu sorunun yaşanmasını beraberinde getirebiliyor. Hamilelikte idrar kaçırma bir tedaviye gerek duyulmadığı durumlardandır. Ancak doğum sonrasında devam etmesi halinde tedaviye ihtiyaç duyulur.
Şayet nedeni hamilelik ya da enfeksiyon ise gebeliğin sonlanması, enfeksiyonun tedavi edilmesi durumunda kendiliğinden bu sorun da ortadan kalkar. Ancak diğer nedenlerden kaynaklı olarak meydana gelen idrar kaçırma sorunu için mutlaka tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Özellikle pelvik kaslarında gevşeme ya da kasların yavaş çalışmasından kaynaklanan idrar kaçırma sorununa cerrahi yöntemlerle müdahale edilmesi de gerekebilir. Muayene sonrasında daha detaylı bir şekilde bilgi alınması mümkün olacaktır.
Öncelikle bu soruna neden olabilecek unsurların araştırılması ve varsa mevcut rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. İdrar kaçırma sorunu hem cerrahi yöntemler hem de cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebiliyor.
Ameliyat dışında uygulanan tedavi yöntemi hastanın kaslarını kontrol etmesine yönelik olarak gerçekleştirilen egzersizlerdir. Herhangi bir yan etkisinin olmaması ve herkes tarafından uygulanabilmesi yaygın şekilde tercih edilmesini sağlıyor. Kaslar egzersizler sayesinde güçlendiğinde kaçırma problemi kendiliğinden ortadan kalkabiliyor. Cerrahi olmayan yöntemlerden bir diğeri de manyetik pelvik taban stimülasyonudur. Yeni bir yöntem olmakla birlikte hastada herhangi bir ağrıya ya da sızıya neden olmaz. Haftada 2 ila 3 defa uygulanır ve yaklaşık 20 dakika sürer. Bu süre 10 haftaya kadar uzayabilir.
2000’lü yılların başına dek idrar kaçırma sorununu ortadan kaldırmak için mesanenin yukarı çekilmesi yöntemi uygulanıyordu. Ancak günümüzde pelvik kaslarının konuyla yakından ilgisinin olduğu anlaşıldı ve artık bu yöntem tercih edilmiyor. Farklı bir yöntemle uygulanan ameliyat, % 90 gibi yüksek oranda başarı sağlıyor. Ayrıca lokal anestezi ile uygulanabiliyor ve aynı gün hastanın taburcu olması da günlük yaşam konforunu sıkıntıya sokmuyor.